«ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Φόβοι ότι το νέο κύμα της πανδημίας θα «φρενάρε騻 και την επόμενη τουριστική περίοδο

Αναγκαίες οι φοροελαφρύνσεις για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων
  • Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2020 - 06:27

Το νέο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία για την επιδημιολογική επιβάρυνση των χωρών και ταυτόχρονα για τις οικονομίες τους, απειλώντας με αφανισμό βασικούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η υγειονομική κρίση έχει συρρικνώνει σημαντικά το εισόδημα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μετά το βαρύ πλήγμα που υπέστη ο ελληνικός τουριστικός κλάδος τη φετινή τουριστική περίοδο με κατακόρυφη πτώση σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις και τζίρο που για τον νομό Ρεθύμνου ξεπερνά το 70%, η ανησυχία εντείνεται και για την επόμενη τουριστική περίοδο την οποία «φρενάρει» η έξαρση του κορωνοϊού.

Οι κρατήσεις έχουν «παγώσει», όπως και ο προγραμματισμός οποιουδήποτε δυνητικού επισκέπτη, που το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών του διακοπών. Δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που κυριαρχεί, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, η επόμενη σεζόν θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής.

Ο φόβος είναι ότι όχι μόνο η σεζόν που μόλις έκλεισε, αλλά και η επόμενη έχει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στον ίδιο αρνητικό παρονομαστή με τον φετινό.

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και έντονος προβληματισμός διακατέχουν τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι πλέον θέτουν ζήτημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Οι ξενοδόχοι μιλούν για αγώνα επιβίωσης, αφού τη σεζόν covid κατέγραψαν σοβαρές οικονομικές απώλειες και πλέον, όπως τονίζουν, έχουν επιδοθεί σε αγώνα επιβίωσης.

Η έλλειψη ρευστότητας, οι συσσωρευμένες ζημιές του οκτάμηνου αποτελούν βασικά ζητήματα για τους επιχειρηματίες το κλάδου που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους για νέες τεράστιες απώλειες, ενώ η ανησυχία τους εντείνεται και σε ότι αφορά τους tour operators με τους οποίους συνεργάζονται, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, ότι οι tour operators  χρωστούν στους ξενοδόχους χρήματα τόσο για το χειμερινό όσο και για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του το 2020. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία να βαρέσουν κανόνι με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της Κρήτης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα εστιάζουν στις φοροελαφρύνσεις για την επόμενη διετία, ώστε να μπορέσουν, όπως τονίζει, οι ξενοδόχοι να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να αποφευχθούν τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη η κατάσταση είναι δραματική για τους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ανάκαμψη.

Φοροελαφρύνσεις ζητούν οι ξενοδόχοι

Σε διαρκή αγώνα επιβίωσης έχουν επιδοθεί οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Μετά από μια τουριστική περίοδο, που κατά μέσο όρο πληρότητες και τζίροι κατέγραψαν πτώση που ξεπερνά το 70%, οι επιχειρηματίες του κλάδου με τη σεζόν να έχει συρρικνωθεί σημαντικά και την κίνηση να είναι πολύ περιορισμένη βρίσκονται σε αδιέξοδο, καλώντας την πολιτεία να στηρίξει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο κλάδος να επιβιώσει είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων που θα εστιάζουν στις φοροελαφρύνσεις για την επόμενη διετία, ώστε να μπορέσουν, όπως επισημαίνει, οι ξενοδόχοι να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να αποφευχθούν τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη η κατάσταση είναι δραματική για τους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ανάκαμψη.

Ήδη, όπως ανέφερε, και μεγάλοι tour operators αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας χρωστώντας στους ξενοδόχους σημαντικά ποσά, που αφορούν τη σεζόν του 2020, ενώ πολλοί από αυτούς οδηγούνται σε αναπόφευκτη κατάρρευση. Την ίδια στιγμή οι κρατήσεις έχουν «παγώσει», αφού δεδομένης της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο λόγω covid ουδείς σκέφτεται τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Ήδη έχουν κλείσει τα περισσότερα ξενοδοχεία. Κάποια ελάχιστα έχουν μείνει ανοιχτά έως τις 17 Νοεμβρίου προκειμένου να φιλοξενήσουν Γερμανούς τουρίστες, αλλά τώρα έτσι που άλλαξαν τα πράγματα δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τις συμφωνίες που είχαν ήδη γίνει με τους συγκεκριμένους tour operators . Το πρόβλημά μας είναι σοβαρό διότι τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ζήτημα επιβίωσης. Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση έστω και στη σωστή κατεύθυνση που βρίσκονται, με τα μέτρα που απαλύνουν κάπως την κατάσταση, δεν σώζονται τα ξενοδοχεία. Τα φορτώνουνε συνεχώς με χρέη. Το αντιλήφτηκαν αυτό στην κυβέρνηση γι’ αυτό λένε ότι στις δυο τελευταίες προκαταβολές ότι θα επιστραφεί το 50%. Τα κλειστά ξενοδοχεία από πού θα βρουν τα χρήματα να επιστρέψουν πίσω σε τράπεζες, κράτος, φόρους κ.τ.λ.; Η σωστή κατεύθυνση είναι να ελαφρύνουμε έστω και προσωρινά από φόρους και ΦΠΑ, τα οποία μας καθιστούν μη ανταγωνίσιμους μεταξύ των υπόλοιπων χωρών.

Για παράδειγμα στην Κύπρο έχουν 6% φόρο διανυκτέρευσης, εμείς έχουμε 13%, αυτοί έχουν φόρο εισοδήματος 12% εμείς είμαστε στο 24%, ενώ προεκλογικά η εξαγγελία ήταν για το 20%. Έχουμε ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, για ποιον λόγο, και άλλα τόσα που το κράτος τώρα θα πρέπει να το ξεχάσει. Μόνο έτσι θα ορθοποδήσουμε και θα μπορούμε να φέρουμε κόσμο και συνάλλαγμα στη χώρα, να κινηθεί η οικονομία και η δική μας και η γύρω από εμάς».

Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κινηθεί η επόμενη σεζόν

Δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που κυριαρχεί, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, η επόμενη σεζόν θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ουδείς σκέφτεται ή αποφασίζει να προγραμματίσει διακοπές για το καλοκαίρι αφού προέχει η υγεία και η ασφάλεια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται κρατήσεις, ο κόσμος δεν ξέρει την υποτιθέμενη περίοδο που θα θέλει να έρθει διακοπές του χρόνου, αν η χώρα του ή η χώρα μας θα είναι ανοικτή, οπότε γιατί να δώσει χρήματα για να κάνει κράτηση. Η σεζόν θα κινηθεί εκτός από τις κρατήσεις που υπάρχουν από φέτος για του χρόνου, τα voucher, θα εξελιχθεί σε σεζόν της τελευταίας στιγμής. Το ζητούμενο είναι ότι οι tour operators δεν έχουν πληρώσει το χειμερινό και καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2020, άρα πώς θα πληρώσουν για το 2021. Οι περισσότεροι χρωστούν στους ξενοδόχους, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Έχουμε εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσοστό, το μεγαλύτερο το έχουν εισπράξει, αυτοί που κάνουν κράτηση κατευθείαν στα ξενοδοχεία, το 95% είναι μέσω των tour operators και δεν ξέρουμε με ποιες εταιρείες θα πάμε του χρόνου. Φοβόμαστε για κατάρρευση των εταιρειών. Μπερδεμένη εικόνα για το 2021, δύσκολες οι προβλέψεις».

Τα πρόσθετα μέτρα των ξενοδόχων κρίνονται απαραίτητα από το σύνολο του κλάδο για να αποφευχθούν τα «λουκέτα», αφού σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στα 12μηνης διάρκειας ξενοδοχεία, ο τζίρος έχει «αφανιστεί».

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την προσφάτως δημοσιευμένη μελέτη του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 62% ήτοι 2.478 μονάδες προχώρησαν σε υγειονομικό πρωτόκολλο και τελικά μόλις 2.328 επαναλειτούργησαν μετά τον Ιούνιο, οπότε επιτράπηκε το άνοιγμα των μονάδων 12μηνης λειτουργίας. Ωστόσο πολλές από αυτές τις μονάδες – συγκεκριμένα 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν – δρομολογούν το κλείσιμο τους για τον χειμώνα, αφού η χαμηλή ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Μάλιστα οι 503 από τις 717 μονάδες θα κλείσουν αυτό το μήνα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας αποφάσισε να ανοίξει και να λειτουργήσει για βραχύ χρονικό διάστημα. Όσο για τον τζίρο των μονάδων που άνοιξαν εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ελπίδα Αριστείδου