“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Σε αναμονή και αβεβαιότητα ο τουρισμός του 2021

Ανύπαρκτες οι κρατήσεις, η εξέλιξη της πανδημίας θα καθορίσει το μέλλον - Άμεση μείωση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης ζητούν οι ξενοδόχοι για να πετύχουν ανταγωνιστικότητα
  • Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 06:29

Σε απόλυτη στάση αναμονής βρίσκονται τουρισμός και εν δυνάμει επισκέπτες, αφού σήμερα οι κρατήσεις που γίνονται για διακοπές το καλοκαίρι είναι με μία λέξη ανύπαρκτες!

Το πιστοποιούν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, που βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να περιμένουν τις εξελίξεις.

Οι διαδικτυακές τουριστικές εκθέσεις που γίνονται δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση τις διά ζώσης επαφές του κοινού με τους επιθυμητούς προορισμούς, αλλά ούτε και τις επαφές των τουρ οπερέιτορς με τους ξενοδόχους. Επιπλέον, η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, οι συνεχιζόμενοι εμβολιασμοί με χαμηλότερους από τους αρχικά αναμενόμενους ρυθμούς, αλλά και η οικονομική δυστοκία, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά συνολικά των Ευρωπαίων πολιτών, είναι οι βασικοί παράγοντες για τους εν δυνάμει πελάτες μας για να κλείσουν τις διακοπές τους. Άλλωστε, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα γίνεται η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τι θα γίνει με τα εμβόλια και τα τεστ, πως θα υπάρχει ασφάλεια στις διακοπές, ποιος θα πάρει το ρίσκο να κανονίσει διακοπές;

Έτσι, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι μόνες κρατήσεις που «τρέχουν» είναι εκείνες που μεταφέρθηκαν από το 2020 και μπορούν οι τουρίστες να χρησιμοποιήσουν ως το τέλος του 2021. Εάν, δε, αποφασίσουν να μην πραγματοποιήσουν τα ταξίδια τους, οι τουριστικοί πράκτορες είναι υποχρεωμένοι να τους επιστρέψουν τα χρήματα, γεγονός που ανοίγει άλλη μία ακόμα «πληγή», αφού και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οπερέιτορς λειτουργούν σήμερα με δανεικά – γέφυρα.

Τσακαλάκης: «Η χρονιά θα κυλήσει ανάλογα με την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Η εξέλιξη της αντιμετώπισης της πανδημίας παίζει, προφανέστατα, καθοριστικό ρόλο για τον τουρισμό, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.

Και αυτό γιατί εάν τα κράτη εφαρμόσουν όσα υποσχέθηκαν σε σχέση με το ποσοστό των εμβολιασμών, τότε υπάρχει ελπίδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όχι όμως και για το πρώτο.

«Κινδυνεύει και το δεύτερο εξάμηνο να χαθεί και όχι από τη βούληση των πελατών. Και αυτό γιατί έρευνες, ελληνικές και διεθνείς, δείχνουν πως εφόσον δοθεί το πράσινο φως ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει και θα το κάνει μέσω των διακοπών και της διασκέδασης», λέει ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος «εάν τιθασευθεί ο ιός».

Σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να εφαρμοστούν κοινοί κανόνες σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες προέλευσης αλλά και τις χώρες προορισμού, σε σχέση με τα τεστ κατά την είσοδο στα αεροδρόμια προορισμού.

Για τον κ. Τσακαλάκη είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα και η Κρήτη ιδιαίτερα έδειξαν τον πολύ καλό τους χαρακτήρα το δύσκολο καλοκαίρι του 2020.

«Εμείς αποδείξαμε ότι και τα πρωτόκολλα διδάξαμε να τηρούνται σωστά από τους εργαζόμενους μας στον τουρισμό. Και στην εφαρμογή τα πήγαμε πολύ καλά, σε χρόνο ρεκόρ εφαρμόσαμε τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία, δεν μολύνθηκε ούτε ένας από το προσωπικό, δεν μετέδωσε φυσικά τον ιό σε κανένα επισκέπτη μας και έχουμε δείξει ότι είμαστε ένας προορισμός ασφαλής. Αν ξεκινήσουμε έτσι, θα έχουμε τη ρευστοποίηση αυτού που δημιουργήσαμε το 2020».

Κρίσιμο είναι να εμπεδωθεί και το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και να καταφέρουμε να προβάλλουμε το προϊόν μας, το οποίο εκ των πραγμάτων θα ρίξει τιμές για να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες αγορές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, οι ενδείξεις για τις κρατήσεις θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αυξάνονται από την αρχική πρόβλεψη του 60%.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ ζητούν οι ξενοδόχοι

«Δεν θέλουμε άλλα δάνεια. Για να λειτουργήσει ο τουρισμός και να δουλέψουμε, θέλουμε να έρθει κόσμος. Να έχουμε δουλειά», αυτό τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος συμπληρώνει πως για να είναι ανταγωνιστικός ο προορισμός πρέπει να γίνουν προσφορές. Και οι προσφορές μπορούν να γίνουν μόνο εάν μπορεί και ο ξενοδόχος να έχει κέρδος.

«Θα πρέπει να κάνουμε και γενναίες εκπτώσεις, ήδη έχουμε προβεί σε μεγαλύτερες από 2020, τώρα φτάνουν το 20-25% ή ακόμα και 35% και 40%, ενώ πέρυσι ως 15%.

Εμείς δεν θέλουμε άλλα δάνεια. Αν δεν έρθει τουρισμός να δουλέψουμε με κανονικότητα, ούτε οι υπάλληλοι θα πάρουν καλά λεφτά, ούτε τα ξενοδοχέια θα δουλέψουν για να ζήσουν και οι εργαζόμενοι και το κράτος.

Εμείς ζητάμε να μας επαναφέρουν το ΦΠΑ που είχαμε στη διανυκτέρευση επί κυβέρνησης Σαμαρά στο 6%. Θυμάστε ότι τότε εκτιναχθήκαμε από τα 12 εκ. τουρίστες στα 34 εκ. Ας γίνει αυτό έστω και προσωρινά», καταλήγει ο κ. Τσακαλάκης, λέγοντας πως μόνο έτσι «μπορούμε να βγούμε και να παίξουμε επί ισοις όροις τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, για να έχουμε το περιθώριο να κάνουμε εκπτώσεις όπως και οι άλλοι, ισπανοί, πορτογάλοι, τούρκοι, κύπριοι».