“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Έβρος: Εργαζόμενοι αντιμέτωποι με ανασφάλιστη εργασία και καθυστερήσεις πληρωμών

  • Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021 - 06:25

Νέο κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της ανεργίας και περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού φοβούνται παράγοντες της αγοράς και οργανώσεις εργαζομένων. Η πανδημία έχει αφήσει και θα συνεχίσει να αφήνει βαριές πληγές σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και το 2021, και ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί, ως ένα βαθμό, η επερχόμενη καταστροφή, είναι η λήψη γενναίων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, με την επέλαση του κορωνοϊού και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εργασιακό τοπίο, μέσα από τις αναστολές συμβάσεων και την παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, είναι ασφυκτική και τα συχνότερα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνονται καταγγελίες σε όλη τη χώρα, τόσο για ακραία φαινόμενα, όπως ο ξυλοδαρμός εργαζόμενου σε μεταφορική εταιρεία από τον εργοδότη του, όσο και για περιπτώσεις που η επιχείρηση ζητά πίσω μέρος των επιδομάτων, θέτοντας τους εργαζόμενους σε «εικονικές» αναστολές για να αποφύγει την καταβολή μισθού.

Όπως εκτιμά, τους επόμενους μήνες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας, αφού η έξαρση των απολύσεων μοιάζει μη αναστρέψιμη, εφόσον δεν υπάρξει πραγματική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Εξάλλου, με όλη αυτή την κατάσταση, έχει «κολλήσει» και το μείζον θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα έδινε ‘ανάσα’ στους εργαζόμενους, όμως, ελέω κορωνοϊού, παραπέμπεται για ‘αργότερα’.

Όπως αναφέρει ο κ. Ασπιώτης, στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου, της εστίασης και του λιανεμπορίου, κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, όχι απλά για το μέλλον, αλλά ακόμη και για τον επόμενο μήνα, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε αν θα δουλέψουν κανονικά, ούτε αν θα είναι σε αναστολή, αφού η κυβέρνηση δεν αργεί μόνο να πληρώσει τα αντίστοιχα επιδόματα, αλλά ακόμη και να ανακοινώσει τις προθέσεις της για τους πληττόμενους ΚΑΔ, από μήνα σε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Ιανουάριο, δεν έχει γίνει απολύτως καμία επίσημη ανακοίνωση από τα αρμόδια υπουργεία, και μόνο μέσα από δημοσιεύματα διακινείται πως οι αναστολές συμβάσεων συνεχίζονται και για τον τρέχοντα μήνα.

Της Κικής Ηπειρώτου