“ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”

Έρευνα ΜΑΙΧ: Οι αλλαγές που επέφερε στις συμπεριφορές του τουρίστα στην Κρήτη η πανδημία του κορωνοϊού – Γυρίσαμε 25 χρόνια πίσω σε σχέση με τις αφίξεις

  • Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:25

Σε έρευνα τουρισμού που υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Α.Σ.Τ.Ε.Κ., την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων καταγράφονται οι τάσεις τουρισμού στα Χανιά σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά, όπως ήταν η φετινή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση που καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών μέσω του αεροδρομίου των Χανίων φτάνει το 82% με μόλις 200.000 τουρίστες. Σημαντικό στοιχείο επίσης η κατάρρευση της σκανδιναβικής αγοράς που αποτελούσε και τον κύριο πυρήνα των τουριστών που έφταναν στα Χανιά.

Η πανδημία πάντως προκάλεσε αλλαγές και στη συμπεριφορά των τουριστών αφού ήταν πολύ μικρότερος ποσοστιαία ο αριθμός των τουριστών που επέλεξε να διαμείνει σε δημοφιλής τουριστικά περιοχές των Χανίων όπως η Αγιά Μαρίνα και ο Πλατανιάς ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί κι η μεγάλη αύξηση (σε σχέση πάντ με τον αριθμό των τουριστών) που επέλεξαν να διαμείνουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια, βίλες, διαμερίσματα παρά σε ξενοδοχεία, ίσως για λόγους ασφαλείας;

Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων συμμετέχει επίσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Κατακόρυφη μείωση της τάξεως του 82% σε σχέση με πέρσι παρουσιάζουν οι αφίξεις επισκεπτών προς το αεροδρόμιο Χανίων φέτος. Η μείωση αφορά σε όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες. Παρατηρείται αλλαγή στο προφίλ του τουρίστα που επισκέπτεται τη δυτική Κρήτη και αυτό οφείλεται στην αλλαγή μείγματος των εθνικοτήτων καθώς φέτος ένας στους πέντε τουρίστες ήταν από τις σκανδιναβικές χώρες ενώ τα προηγούμενα 7 χρόνια τα ποσοστά Σκανδιναβών και μη Σκανδιναβών ήταν ισόποσα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε γίνεται στις συνολικές και ανά εθνικότητα αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από την Fraport-Greece για το αεροδρόμιο Χανίων και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, με σκοπό να αξιολογήσει την έως τώρα φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Εντοπίζει το προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα ο οποίος διαμένει στη Δυτική Κρήτη, με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, διερευνά τις επιλογές του σε τύπους καταλύματος και πακέτα διατροφής, τη χρήση μεταφορικών μέσων, τις προτιμήσεις σε διάφορους προορισμούς και τοπικά αγροτικά προϊόντα, τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, το αίσθημα ασφάλειας σχετικά με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας, όπως επίσης την ικανοποίηση των αλλοδαπών τουριστών σχετικά με διάφορες υπηρεσίες και υποδομές της Δυτικής Κρήτης αλλά και στο τι χρήζει βελτίωσης για την προσέλκυση περισσότερων ικανοποιημένων τουριστών στο άμεσο μέλλον.

Αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα στοιχεία της Fraport-Greece για το έτος 2020, σημειώνονται μόλις 200 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας μία κατακόρυφη μείωση της τάξεως του 82% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αριθμός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.

Η μείωση αυτή καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, με τη σημαντικότερη πτώση να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί όπως είναι οι Νορβηγοί, Φινλανδοί, Σουηδοί και Δανοί με ποσοστό 92%, ενώ το ποσοστό μείωσης των μη Σκανδιναβών διαμορφώνεται στο επίσης υψηλό ποσοστό της τάξεως του 74%.