Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

  • Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021 - 06:15

Στα ευρύτερα οφέλη που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες από την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0” και την πραγματοποίηση συνολικών επενδύσεων ύψους 57 δισ. ευρώ εστίασε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0” στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους, πριν το Σχέδιο υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στάθηκε σε 5 παραμέτρους: Στο επενδυτικό κενό που παρουσιάζει η χώρα για περισσότερα από δέκα χρόνια, στη σημασία των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, στο σημαντικό ύψος (1,5 δισ. ευρώ) των επιδοτήσεων που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα ευρύτερα οφέλη που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες από την επιτυχή υλοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου, καθώς και στα καλά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό -κυρίως προερχόμενα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- για το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα αποκλίνει από την υπόλοιπη Ε.Ε. για πάνω από τρεις δεκαετίες και ακόμη περισσότερο την τελευταία δεκαετία, αφού την περίοδο 1981-2019, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο μόλις 0,6%. Σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το 2019 η Ελλάδα υπολειπόταν του μέσου όρου της ευρωζώνης κατά 43,2%.

«Ο κύριος λόγος της απόκλισης είναι το επενδυτικό κενό, το έλλειμμα επενδύσεων» τόνισε ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι μεταξύ 2010 και 2019, οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) υπολειπόταν από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ κατά 9% του ΑΕΠ ετησίως ή αθροιστικά κατά 162 δισ. ευρώ. «Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα του επενδυτικού κενού, κανένα άλλο πρόβλημα –ανεργία, μισθοί, εισοδήματα ανάπτυξη, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος- δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των δανείων, τα οποία λόγω υψηλού χρέους και δημοσιονομικών στόχων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις. «Αναπόφευκτο κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων στον φορολογούμενο είναι να έχουμε φερέγγυους επενδυτές» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι τα δάνεια αφορούν κάθε επιχείρηση «αρκεί αυτή να θέλει και να μπορεί να κάνει μόνη της ή με βοήθεια (π.χ. με συνεργασίες, συγχωνεύεις κ.λπ.), πραγματικές επενδύσεις στις οποίες να βάζει χρήματα και να αναλαμβάνει ρίσκο. Τα δάνεια αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά στο μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων του “Ελλάδα 2.0” για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ».

Σε σχέση με τα ευρύτερα οφέλη που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες από την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0” και την πραγματοποίηση συνολικών επενδυτικών πόρων ύψους 57 δισ. ευρώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Ο εκσυγχρονισμός των Νοσοκομείων και των υπηρεσιών τους αφορά κάθε Έλληνα – μόνο οι χρόνιοι πάσχοντες που χρειάζονται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας φθάνουν τα 4,5 εκατ. πολίτες –, ενώ η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος πρόληψης που θα έχει γίνει ποτέ στη χώρα (254 εκατ. ευρώ), αφορά στο σύνολο του πληθυσμού. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης θα ωφελήσει μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, όπως και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, που αφορά όλους τους πολίτες. Πολύ σημαντικό ρόλο στο Σχέδιο έχουν ακόμα η κατάρτιση, η δια βίου εκπαίδευση και οι ψηφιακές δεξιότητες, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και ανέργους».

Και ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης συνέχισε: «Στον αγροτικό τομέα, τα 750 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα θα βοηθήσουν καθοριστικά τον κλάδο, ενώ το Σχέδιο προβλέπει επίσης επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, αντιπλημμυρικά έργα, υποστήριξη ατόμων με αναπηρία, καταπολέμηση διακρίσεων, κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, εκσυγχρονισμό οδικών αξόνων και συγκοινωνιών, ηλεκτρική διασύνδεση νησιών, βελτίωση λιμένων, καθώς και σημαντικές και ουσιαστικές επενδύσεις στο κομμάτι του πολιτισμού. Όλα αυτά αφορούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».

Επισήμανε ότι το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” θα δημιουργήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης, προκαλώντας σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Παράλληλα, θα καταστήσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας 180.000 – 200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μόνιμη αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026. «Τα μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση θα προέλθουν εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης της παραγωγικότητας και κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων. Σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός Σχεδίου Ανάκαμψης η πλειοψηφία της κοινωνίας”

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι το “Σχέδιο Ανάκαμψης” της κυβέρνησης «Δεν αφορά τις άμεσες πληγές της κρίσης. Δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν αποτελεί σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία όταν αρθεί το λοκ-ντάουν. Εδώ υπάρχει το τεράστιο κενό στην κυβερνητική πολιτική, η παντελής έλλειψη σχεδίου επανεκκίνησης, καθώς και η μεγάλη παραπλάνηση της κοινωνίας, με την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι τάχα το πρόγραμμα θα τα αλλάξει όλα».

«H κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, που εκτείνεται και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026, και στην πραγματικότητα δεν το έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας. Όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η ΝΔ στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά, θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ».

«Ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων».

«Η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οριστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα. Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση και πριμοδοτεί μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα μάλιστα που, ήδη, με την πολιτική της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με γενικευμένη εκκαθάριση».

«Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο περαιτέρω απορρύθμισης και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας με προφανή αρνητική επίπτωση στο επίπεδο των μισθών. Ένα σχέδιο υποβάθμισης και απαξίωσης του κοινωνικού κράτους. Ένα σύνολο έργων που θα διογκώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές “πράσινες” και “ψηφιακές” ανισότητες».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, τέλος, ότι «αυτό είναι ένα παρωχημένο μοντέλο, που δοκιμάστηκε τις δεκαετίες ’90 και 2000 και απέτυχε κοινωνικά και οικονομικά. Αυτό δεν είναι ένα μοντέλο που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Αυτό είναι ένα σχέδιο που αποκλείει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας από το μέλλον».