“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Στους δρόμους για τα κεκτημένα δικαιώματά τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

  • Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021 - 06:22

Τέλος στα «επιδόματα πείνας» και τις απολύσεις λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στο Ρέθυμνο, που σήμερα συμμετείχαν σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Στο ψήφισμα τους αναφέρουν:

«Φτάνει πια, ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο!

- τα επιδόματα πείνας των 400€

- τις εκατοντάδες καθημερινές απολύσεις σε κλειστές επιχειρήσεις

- την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων

- δεν αποδεχόμαστε την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των συναδέλφων του κλάδου μας.

Έχετε άραγε σκεφτεί…

- πως ζούμε ένα χρόνο τώρα χωρίς εισόδημα;;;

- πως οι εποχικά εργαζόμενοι, έχουν ετήσιο εισόδημα 2800€ στην καλύτερη περίπτωση;;;

- ότι είναι απαράδεκτη η απαίτηση επιστροφής της μείωσης του ενοικίου από εργαζόμενους με μονομερή αναστολή;;;

- ότι δεν φαίνονται ακόμα τα ένσημα των μονομερών με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να είναι ανασφάλιστοι;;;

Τα αιτήματα μας είναι ξεκάθαρα

- καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών, στους φούρνους, στις αλυσίδες ταχυφαγείων.

- όλοι στην δουλειά με όλα μας τα κεκτημένα δικαιώματα.

- αναπλήρωση των μισθών στο 80% των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους συναδέλφους που θα τεθούν σε αναστολή, εάν το μέτρο συνεχιστεί και τους επομένους μήνες.

- ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.

- ένταξη στα μέτρα στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου μας.

- απόδοση δικαιούμενων επιδομάτων στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση αναστολής.

- ρυθμίσεις για όλους σε τράπεζες, εφορίες και ΔΕΚΟ.

- πλήρης στελέχωση της επιθεώρησης εργασίας νομού Ρεθύμνου.

- πλήρης στελέχωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

- όχι στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και το χτύπημα του δικαιώματος απεργίας».

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης και αποτέλεσε συνέχεια των κινητοποιήσεων στης 9 Απρίλη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο εκλεγμένος με τη Δ.Α.Σ. στο ΔΣ του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού Μανιαβός Στράτος όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ‘’ Σαν σήμερα 107 χρόνια πριν, δολοφονήθηκε ο Ρεθεμνιώτης πρωτεργάτης Λούις Τίκα που μαζί με εκατοντάδες άλλους έδωσαν τη ζωή τους για το 8ώρο, την αναγνώριση του Συνδικάτου τους από την εργοδοσία και η εφαρμογή κανόνων ασφαλείας. 107 χρόνια μετά τίθεται μπροστά μας το ερώτημα, Θα δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας για να πάμε όλοι στη δουλειά ενισχύοντας το απεργιακό μέτωπο που συγκροτούν 100άδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις 6 Μάη τιμώντας απεργιακά τη πρωτομαγιά και όλους τους ήρωες της τάξης μας που έπεσαν για τα κεκτημένα μας;;; Την απάντηση θα τη δώσουμε στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση, 10 η ώρα στο Δημαρχείο που ήδη καλούν άλλα σωματεία ’’.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στην Αντιπεριφέρεια όπου κατατέθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα αφού πέρασε με παλμό και συνθήματα μέσα από τη πόλη. Οι εργαζόμενοι φώναζαν «Όλοι οι εργαζόμενοι πίσω στη δουλειά , αρκετά ματώσαμε για τα αφεντικά ».

Η Δ.Α.Σ. με το τέλος της συγκέντρωσης κάλεσε τους παρευρισκομένους να ανανεώσουν το αγωνιστικό ραντεβού στην Πρωτομαγιάτικη Πανελλαδική Απεργία στο Δημαρχείο στις 6 Μάη.