5 μέτρα – «γέφυρα» προς τη μετά-κορωνοϊό εποχή
- Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021 - 06:14
Πέντε φορολογικά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω των οποίων, όπως σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών, παρέχεται, πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους. Παράλληλα, πρόκειται για μέτρα – «καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022.
Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.
3ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.
Παραδείγματα:
- Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.
Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.
- Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ.
Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ.
Το δημοσιονομικό κόστος των τριών πρώτων μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια, ποσό το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας.
Το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022.
“Μέτρα που δεν αφορούν την επιβίωση των μικρομεσαίων και ευνοούν προνομιακά τους ισχυρούς”
Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αφορούν τον πυρήνα των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά που έχουν δει τζίρους και εισοδήματα να εκμηδενίζονται. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μέτρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό τέθηκε από την βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Τα μέτρα δεν αγγίζουν καν τα δύο μείζονα προβλήματα των επαγγελματιών: τη σώρευση χρεών και την έλλειψη ρευστότητας.
Δεν ρυθμίζουν τα χρέη της πανδημίας με το αναγκαίο “κούρεμα”, αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δεν προβλέπουν καμία χορήγηση ρευστότητας, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν κεφάλαιο κίνησης, να αγοράσουν εμπορεύματα, να διατηρήσουν τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας.
Τελικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ωφελήσουν κυρίως και προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες στα πρόθυρα του “λουκέτου” είναι και παραμένουν εκτός των “ραντάρ” του κ. Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα:
- Η μείωση της φορολογίας των κερδών αφορά λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, ενώ, ειδικά σήμερα, οι μικρομεσαίες έχουν καταβαράθρωση τζίρου και ζημιές.
- Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα και αρνείται τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος που αφορά τους πάντες, απαιτώντας την πληρωμή του,τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, με κρατική εντολή, απαγορευόταν να ασκήσουν δραστηριότητα.
- Η παράταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης -ίσχυε ήδη- ευνοεί κυρίως και πολλαπλάσια όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, ενώ μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν καθόλου ή ελάχιστο όφελος, λόγω και της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους, που τους θέτει έτσι και αλλιώς εκτός εισφοράς.
- Η εισφορά αλληλεγγύης εξακολουθεί να μην αναστέλλεται για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
- Η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών –ίσχυε ήδη- ευνοεί πολλαπλάσια τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το όφελος για τους εργαζόμενους να είναι ελάχιστο και την απώλεια πόρων για τον ΟΑΕΔ τεράστια, με συνεπακόλουθη μείωση κοινωνικών πολιτικών για τους ανέργους και την ενίσχυση της εργασίας.
Τα μέτρα επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε εκκαθάριση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ευνοήσει προνομιακά, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, λίγους και ισχυρούς.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης: Οι επιδοτήσεις για αντλία θερμότητας και ηλιακό θερμοσίφωνα
4 Ιαν. 2025 - 10:06 - Νέα voucher ύψους 200 - 600 ευρώ για φθηνές διακοπές: Ποιοι οι δικαιούχοι
4 Ιαν. 2025 - 9:18 - Μαρίνες: Σημαντικές επενδύσεις σε επτά περιοχές της χώρας μέσα στο 2025
4 Ιαν. 2025 - 8:49 - Τέλος ανθεκτικότητας: Ποια τα νέα ποσά που ισχύουν για ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση
4 Ιαν. 2025 - 8:22 - Aυξήσεις στο ρεύμα - Τα μπλε σταθερά τιμολόγια "καταφύγιο" για τους καταναλωτές
4 Ιαν. 2025 - 8:06