Αύξηση των κρατικών ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα
- Δευτέρα, 26 Απριλίου, 2021 - 06:13
Αυξημένες κατά 5%-25% είναι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 συγκριτικά με τα ποσοστά που ισχύουν στην τρέχουσα περίοδο, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν δυνητικά έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αυτό προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα οι οποίες προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων συμβατών με την εσωτερική αγορά, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2027.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης - και αυτό είναι αποτέλεσμα της συγκροτημένης παρέμβασης των συναρμοδίων Υπουργείων κατά την διαπραγμάτευση επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ειδική διάταξη που επιτρέπει για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης (όπως αυτές θα περιληφθούν στα σχέδια δίκαιης μετάβασης και θα εγκριθούν από την Επιτροπή) προσαύξηση (10%), επί των ποσοστών που θα τους αντιστοιχούσαν αν δεν αποτελούσαν περιοχές δίκαιης μετάβασης.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, όπως τελικά εγκρίθηκαν, προσεγγίζουν - ουσιαστικά ταυτίζονται με - τους στόχους που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση όταν παρουσίασε το σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο προβλέπει σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα και να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης είναι δυνατό να επιτευχθούν και για τις Περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης, αποτέλεσμα των πολύμηνων συγκροτημένων παρεμβάσεων των ελληνικών αρχών και να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στα νησιά που θα επιτρέψουν τον περιορισμό της εξάρτησής τους από τους παραδοσιακούς τομείς και την ουσιαστική συμμετοχή τους στην νέα οικονομία.
Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
«Ο νέος χάρτης κρατικών ενισχύσεων, όπως διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ δίνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας, που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια.
Περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, Δυτική Μακεδονία η Αρκαδία έχουν αύξηση ποσοστού επιδότησης έως και 25 μονάδες. Αυτό σημαίνει, ότι την επόμενη πενταετία θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων που είχαμε ποτέ για τέτοιες περιοχές και το πιθανότερο, πολύ δύσκολα θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία στο μέλλον. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να κατατεθούν βιώσιμα αναπτυξιακά σχέδια και να βοηθήσουμε και εμείς ώστε η επόμενη πενταετία να είναι ρεκόρ επενδύσεων».
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος
«Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των κατευθυντηρίων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, την οποία και χαιρετίζουμε.
Μια θετική εξέλιξη σε συνέχεια εντατικής προσπάθειας που έλαβε χώρα όλη την προηγούμενη περίοδο, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, για να προωθηθούν οι καλά τεκμηριωμένες προτάσεις την ελληνικής πλευράς.
Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται σε αυτή τη συλλογική, συντονισμένη και επιστημονικά καλά προετοιμασμένη προσπάθεια, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά για περιοχές της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δίκαιης μετάβασης, όπως αυτές προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, όσο και τις γενικότερες αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών της πατρίδας μας.
Όσον αφορά, ειδικότερα, το σύνολο της χώρας, σημειώνεται πως δεδομένου του αυξημένου ποσοστού συνολικής πληθυσμιακής κάλυψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 47% σε 48%, συγκριτικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών περιφερειακών ενισχύσεων, το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης της χώρας είναι αυξημένο σε σχέση με το υπό διαβούλευση σχέδιο, ενώ προβλέπεται και σημαντική αύξηση στα εδάφη που θα στηριχθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, συγκριτικά και με τα σχετικά σχέδια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, κατά την επόμενη περίοδο, έως και το 2027, τα ποσοστά των συμβατών με την εσωτερική αγορά περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη, κατά κανόνα αυξάνονται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση περαιτέρω συνθηκών για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και για τη τροχοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης».
Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης
«Τα ανώτατα ποσοστά των Περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2022-2027 που εγκρίθηκαν από την ΕΕ αποτελούν το επιστέγασμα της σκληρής διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική των Περιφερειών και την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Συνολικά, προβλέπεται αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης που κυμαίνεται από 5% έως και 25%, γεγονός που αποτελεί μία μεγάλη νίκη για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και την οικονομία τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες πολίτες».
Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ, Κωστής Μουσουρούλης
«Μετά από πολύμηνες συγκροτημένες παρεμβάσεις, τεκμηριώνοντας με πλήρη στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία την αναγκαιότητα ειδικής αντιμετώπισης των περιοχών Δίκαιης Μετάβασης, πετύχαμε ισχυρά κίνητρα που φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις, συνεπή με τις προβλέψεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Πετύχαμε επίσης να συμπεριλάβουμε και τα νησιά μας στις επιλέξιμες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περιοχές, ώστε και αυτά να επωφεληθούν από τα νέα αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, που επίσης εγκρίθηκαν για τις Περιφέρειες του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Μαζί με τους ισχυρούς πόρους που εξασφαλίστηκαν έχουμε πλέον όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε όλες τις περιοχές μετάβασης, με στόχο την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στο τελικό αυτό αποτέλεσμα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- IRIS: Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ άμεσων πληρωμών στην Ελλάδα
18 Ιαν. 2025 - 16:14 - Προϋπολογισμός: 735 εκατ. μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2024
18 Ιαν. 2025 - 10:43 - Ψηλά στη λίστα επιθυμιών των Ευρωπαίων η Ελλάδα
17 Ιαν. 2025 - 19:54 - Σπίτι μου 2: Στις 37.000 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα
17 Ιαν. 2025 - 19:02 - Άτοκα δάνεια για όσους «χάνουν» τις επιδοτήσεις «αναβάθμισης» κατοικίας
17 Ιαν. 2025 - 10:50