Κυκλαδικόν: Πολυδιαφημισμένη επένδυση που “ναυάγησε”
- Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021 - 06:20
Στη δυνατότητα ανάπτυξης νέας προσπάθειας για αξιοποίηση του κεντρικού ακινήτου του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη που βρίσκεται πλησίον της πλατείας Μιαούλη στοχεύει ξανά η Διοικούσα Επιτροπή, αφού πρωτίστως αποδοθεί στο Κληροδότημα το ιστορικό κτίριο, το οποίο είχε παραχωρηθεί για 49 έτη προς εταιρεία, η οποία είχε παρουσιαστεί πως διέθετε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με σκοπό τη διαμόρφωσή του σε 5αστερο ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ερμούπολη της Σύρου.
Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό πως η πολυδιαφημισμένη επένδυση ναυάγησε, καθώς δεν προχώρησαν επενδυτικές ενέργειες βάσει του αρχικού σχεδιασμού για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου, με αποτέλεσμα η Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος να έχει οδηγηθεί στην αποστολή εξωδίκου προς τον επενδυτή που είχε επισκεφθεί το νησί και είχε υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο, προκειμένου να λάβει πίσω το ακίνητό της.
Ειδικότερα, η αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου είχε ζητηθεί από την μισθώτρια εταιρεία “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ” - πίσω από την οποία βρίσκονταν άλλες εταιρείες όπως και η ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΠΕ -, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας είχε επισκεφθεί το νησί και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προκειμένου να υπογράψει με τον Αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Γιώργο Λεονταρίτη, το σχετικό συμβόλαιο για την παραχώρηση του ακινήτου.
Στις 9 Ιανουαρίου του 2020 είχε δοθεί μάλιστα συνέντευξη Τύπου, με τους συμμετέχοντες σε αυτήν να χειροκροτούν την εξέλιξη της συμφωνίας, καθώς η υλοποίησή της, προέβλεπε τη διαμόρφωση ενός 5αστερου ξενοδοχείου πολυτελείας με σουίτες και με παράλληλη ανάπτυξη επιπλέον παροχών υψηλού επιπέδου, όπως ενδεικτικά spa.
Στο περιεχόμενο του συμβολαίου δε, είχε συμπεριληφθεί ο όρος πως εντός ενός έτους, ο επενδυτής όφειλε να έχει εξασφαλίσει εγκεκριμένη την απαιτούμενη οικοδομική μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχίσει τις ενέργειες για την αποκατάσταση και αξιοποίησή του.
Ο εν λόγω όρος, σήμερα, αποτελεί το κύριο επιχείρημα του Κληροδοτήματος και της Διοικούσας Επιτροπής για να επιστρέψει το ακίνητο, την ίδια στιγμή μάλιστα που προ 20 ημερών σχεδόν, είδε το φως της δημοσιότητας, ανακοίνωση της Αστυνομίας, που αφορούσε στη σύλληψη του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας με την οποίαν είχε υπογράψει ο κ. Λεονταρίτης, καθώς ο πρώτος διώχθηκε για πολλαπλά οικονομικά εγκλήματα.
Με αφορμή τα παραπάνω, καθώς όμως και με φόντο τον έντονο σχολιασμό που έχει αναπτυχθεί σχετικά με το αν τη στιγμή της υπογραφής, η Διοικούσα Επιτροπή γνώριζε για τα σχετικά οικονομικά εγκλήματα του διευθύνοντα συμβούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης επέλεξε να προβεί σε ενημέρωση και σε απαντήσεις, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Διοικούσα Επιτροπή έπραξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης, διέθετε στοιχεία για οικονομικές εγγυήσεις του επενδυτή, από αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ” είχε δημιουργηθεί για την αξιοποίηση του κεντρικού κτιρίου του Κληροδοτήματος της Άννης Κουτσοδόντη.
Ένθερμος υποστηρικτής της επένδυσης. Καμία ζημιά στο Κληροδότημα
Αναλυτικός υπήρξε ο Γιώργος Λεονταρίτης κατά τη διάρκεια της δημόσιας ενημέρωσης του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, υποστηρίζοντας μάλιστα με την ίδια ένταση όπως στη συνέντευξη Τύπου τη 9ης Ιανουαρίου του 2020, πως, η αξιοποίηση του ακινήτου πρέπει να προχωρήσει, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του, πως, αν δεν υπήρχε lockdown και πανδημία, η εταιρεία θα είχε προβεί στο σχέδιό της.
“Θέλω να κάνω αναφορά για την επένδυση του Κυκλαδικόν,η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Μία επένδυση που πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχει προκαλέσει σε όλους τα καλύτερα των συναισθημάτων με την κατάληξη που είχε γιατί όλοι προσδοκούμε σε μία ανάδειξη του νησιού μας, η οποία θα περάσει μέσα και από τον τουρισμό. Αυτήν την επένδυση την είχα χαρακτηρίσει και θεωρώ ότι αποτελεί μία εμβληματική επένδυση για το νησί και πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν είχε γίνει και αν θα γίνει, είναι μία επένδυση που θα μπορέσει να συμπαρασύρει κι άλλες τουριστικές επενδύσεις στο νησί μας” δήλωσε προλογικά ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης, διευκρινίζοντας μάλιστα σε απόλυτο τόνο πως, αν και η συγκεκριμένη επένδυση δεν προχώρησε, ωστόσο “η όλη διαδικασία που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα, δεν έχει προκαλέσει την παραμικρή ζημιά στο Κληροδότημα”.
Κατόπιν αυτών, θέλησε να υποστηρίξει πως, “αν δεν είχαν προκύψει τα lockdown, τα οποία κατέστρεψαν πλήρως οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, πιστεύω ότι θα είχε προχωρήσει”, γνωστοποιώντας μάλιστα πως η εταιρεία που θα αξιοποιούσε το ακίνητο πλησίον της πλατείας Μιαούλη, “είχε έγκριση και για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, με ένα ποσό της τάξης των 950.000 ευρώ”. Ως εκ τούτου, επανέλαβε ο ίδιος, πως, “Αίσθησή μου είναι ότι θα είχε προχωρήσει και ότι η μεγάλη εταιρεία που ήταν πίσω από όλο αυτό, η Πολυμηχανική θα το είχε προωθήσει”.
Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου και μέσα στο lockdown, ο κ. Λεονταρίτης τόνισε πως δέχθηκε επιστολή από την εταιρεία, η οποία “από τα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου, άρχισε να εκφράζει κάποιες αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει”.
Ο ίδιος υπενθύμισε μάλιστα πως το μεγάλο “στοίχημα” ήταν να λάβει τις εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού. “Η υποχρέωσή της ήταν μέσα σε έναν χρόνο να έχει καταθέσει και να έχει εγκεκριμένη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού” ανέφερε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας παρακάτω, πως, εν συνεχεία, η ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗ αποχώρησε από το επενδυτικό σχήμα, καθώς έκρινε προφανώς πως σε συνθήκες πανδημίας, μία τουριστική επένδυση δεν θα απέφερε άμεσο όφελος.
“Το Κληροδότημα δεν συμμετέχει στην επένδυση, απλά παραχωρεί το ακίνητο”
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Διοικούσας έκανε αναδρομή στα γεγονότα μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης προκειμένου να διευκρινίσει πως η πλευρά του Κληροδοτήματος κατά το διάστημα της συμφωνίας είχε στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που όφειλε να έχει, προκειμένου να προχωρήσει στην παραχώρηση του ακινήτου. Θέλησε να σημειώσει μάλιστα, πως, η Διοικούσα του Κληροδοτήματος δεν συμμετέχει σε κανένα επενδυτικό σχήμα για όποιες συμφωνίες – προτάσεις προκύπτουν για ακίνητά του. “Είχαμε και έχουμε τον φάκελο με στοιχεία από εγγραφή στο ΓΕΜΗ, από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για στοιχεία ότι δεν υπάρχουν πτωχεύσεις των εταιρειών” σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας παράλληλα πως, αυτά τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν “προκειμένου να διασφαλίσουμε την επένδυση. Αν και εμείς δεν συμμετείχαμε στην επένδυση. Απλά κάναμε παραχώρηση του ακινήτου. Δηλαδή, στο επενδυτικό σχέδιο δεν συμμετείχε η Διοικούσα Επιτροπή και ούτε θα συμμετέχει σε επόμενο επενδυτικό σχέδιο αν υπάρξει”.
Επανέλαβε αρκετές φορές δε, πως, “Αυτό που κάναμε είναι ότι νοικιάσαμε το ακίνητο κι έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση, εμείς θα εξασφαλίσουμε την περιουσία μας”, κάνοντας μνεία και στη ρήτρα του χρονικού περιθωρίου του ενός έτους για τη λήψη εγκρίσεων επί της οικοδομικής μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο ίδιος μάλιστα σε ερωτήσεις σχετικά με την αξιοπιστία του επενδυτή με φόντο και τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, επεσήμανε, πως, “Όλα τα στοιχεία από όλες τις επίσημες δημόσιες αρχές είναι ξεκάθαρα και για την φερεγγυότητα την οικονομική των εταιρειών και για οτιδήποτε άλλο τη στιγμή που εμείς υπογράφαμε το συμβόλαιο. Δεν υπήρχε καμία άλλη υπόθεση δικαστική η οποία να ήταν εις γνώση μας”. Υπογράμμισε σε όλους τους τόνους μάλιστα πως, “Την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση ήταν όλα κρυστάλλινα”, προσθέτοντας ακόμη πως, όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής ελέγχονταν και ελέγχονται από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
“Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου διότι όλες οι αποφάσεις μας εγκρίνονται από εκεί και από το Τμήμα Κληροδοτημάτων. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης.
Παραβιάστηκαν όροι συμβολαίου. Στο Δικαστήριο για απόδοση του ακινήτου
Σχετικά με την “επιστροφή” του κεντρικού ακινήτου της Άννης Κουτσοδόντη, ξεκαθαρίστηκε από πλευράς Διοικούσας πως το κτίριο θα αποδοθεί στο Κληροδότημα, καθώς παραβιάστηκαν όροι του συμβολαίου. Ως εκ τούτου, έγιναν ήδη νομικές ενέργειες.
“Με βάση το συμβόλαιο που είχαμε συντάξει και υπογράψαμε το οποίο είχε ρήτρες, μας δόθηκε η δυνατότητα και ήδη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και προτού δουν το φως της δημοσιότητας κάποια γεγονότα που αφορούν έναν εκ των μετόχων της εταιρείας και δεν αφορούν καθόλου τις διαδικασίες σχετικά με το Κληροδότημα, εμείς αρκετό χρονικό διάστημα πριν, προβήκαμε ενώπιον παντός αρμόδιου Δικαστηρίου, σε διεκδίκηση του ακινήτου για παράβαση των όρων της σύμβασης”. Ο πρόεδρος της Διοικούσας μάλιστα, θέλησε να επαναλάβει πως, αυτές οι κινήσεις και η αποστολή εξωδίκου, “έγιναν πολύ πριν δοθούν στη δημοσιότητα κάποια πράγματα που αφορούν έναν συγκεκριμένο μέτοχο”.
Ως εκ τούτου περιγράφοντας με σαφήνεια σε ποια βάση στηρίζεται το Κληροδότητα για να λάβει πάλι το ακίνητο, έκανε αναφορά στα εξής: “Υπογράψαμε 9 Ιανουαρίου του 2020 και έπρεπε 9 Ιανουαρίου του 2021 να έχει κατατεθεί εγκεκριμένη οικοδομική άδεια και έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Όλοι στο νησί ξέρουμε πως όταν πάει κάποιος στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο ένας χρόνος είναι ελάχιστος. (...) Αν τυχόν είχε κατατεθεί και βρισκόταν σε διαδικασία έκδοσης η σχετική έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ θα ήμασταν σαν Διοικούσα Επιτροπή και θα δεσμευόμασταν ότι θα δίναμε παράταση”.
Συμπληρωματικά στα ανωτέρω και ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτεινιάς που συμμετέχει κατά την τρέχουσα θητεία στη Διοικούσα του Κληροδοτήματος της Άννης Κουτσοδόντη πρόσθεσε, πως, “Μία από τις ρήτρες επίσης ήταν πως στο πρώτο έτος και με τη λήξη του έτους, θα πρέπει ο επενδυτής να προκαταβάλει τα μισθώματα του ενός έτους, (δηλαδή 1.000 ευρώ ανά μήνα)
12.000 ευρώ, συν ότι έπρεπε να προκαταβάλει εγγύηση για δύο έτη, δηλαδή άλλα 24.000 ευρώ”.
Και τα δύο αυτοδιοικητικά πρόσωπα, ξεκαθάρισαν πως, “Πάνω σε όλα αυτά πατήσαμε και κάναμε το εξώδικο για να πάρουμε πίσω το ακίνητο”, γνωστοποιώντας πως αναμένουν πλέον τις ενέργειες των αρμόδιων Δικαστηρίων.
Άμεσα εξετάζεται η υπόθεση δικαστικά
“Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απόδοση του κτιρίου και είμαστε βέβαιοι 100% ότι θα γίνει απόδοση του κτιρίου, διότι υπάρχει παραβίαση των όρων που έπρεπε να έχει εκτελέσει η εταιρεία που είχε αναλάβει την επένδυση. Δεν έχει γίνει διότι τα Δικαστήρια ήταν κλειστά και το γνωρίζουμε όλοι” ανέφερε σχετικά ο κ. Λεονταρίτης, σημειώνοντας παρακάτω πως, το Κληροδότημα, “περιμένει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο την μεθεπόμενη να έχουμε εκδίκαση της υπόθεσης – άμεσα δηλαδή – και είμαστε βέβαιοι ότι το κτίριο πάλι θα μείνει ελεύθερο βαρών, δηλαδή ελεύθερο του συμβολαίου ούτως ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα προσπαθήσουμε πάλι να αναζητήσουμε επενδυτή για να το αξιοποιήσουμε για το μέλλον”.
Αναζήτηση κι επαφές με νέους επενδυτές
Εν τω μεταξύ, η Διοικούσα σταθερή στη θέση περί αξιοποίησης του ακινήτου, απηύθυνε επιστολή προς τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για να λάβει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπορέσει να “σπρώξει” εκ νέου το ακίνητο. Δηλαδή, αν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί απευθείας με επενδυτή ή θα απαιτηθεί να προχωρήσει σε διαδικασία δημοπρασίας και σχετικών προσκλήσεων.
“Την ημέρα που καταθέσαμε την εξώδικη δήλωση για την απόδοση του μισθίου, την ίδια ημέρα το πρωί, με έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητούσαμε πάλι οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούμε για το μέλλον του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη και για μία ενδεχόμενη νέα πρόταση επένδυσης” εξήγησε ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος, γνωστοποιώντας παρακάτω πως ήδη έχει πραγματοποιηθεί επαφή με εκπρόσωπο ξένων επενδυτών.
“Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε βαθμό που αύριο το πρωί θα μπορούσαμε να υπογράψουμε με μία εταιρεία” ανέφερε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως στο γραφείο του στην Περιφέρεια, μετέβη την περασμένη Παρασκευή, ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κοσμάς, συνοδευόμενος “από έναν επενδυτή που εκπροσωπεί Γάλλους και Ελβετούς επενδυτές”.
Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της εν λόγω συνάντησης, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε παρακάτω, “και αυτοί θέλουν να επεξεργαστούν το σχέδιο και την επόμενη εβδομάδα ίσως έχουμε μία απάντηση”. Ο Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα διευκρίνισε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα και νέα συμφωνία, η επένδυση θα πρέπει να είναι ελκυστική.
Οικονομικές οφειλές προς τοπικούς επαγγελματίες
Όπως είχε γίνει γνωστό προ μηνών, ο επενδυτής είχε προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες εργασίες εντός του κεντρικού κτιρίου του Κληροδοτήματος. Συγκεκριμένα, είχε προβεί σε εργασίες απάντησης υδάτων, ενώ είχαν γίνει και καθαιρέσεις επικίνδυνων σημείων εσωτερικά.
Σε ερώτηση που τέθηκε προς τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με το αν υπάρχουν οφειλές προς ντόπιους επαγγελματίες και πώς αυτές θα τακτοποιηθούν, απάντησε πως αυτό είναι ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα, για το οποίο δεν μπορεί να παρέμβει το Κληροδότημα. Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε πως οι όποιες συμφωνίες αφορούσαν εργολάβους ή εταιρείες και τον επενδυτή, αυτές θα λυθούν μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ενημέρωση του θέματος ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο της Διοικούσας να απαντά σε σχετική ερώτηση για την επικινδυνότητα ή μη, του κτιρίου, λέγοντας πως, αμέσως μόλις αυτό περιέλθει ξανά στο Κληροδότημα, “θα ζητήσουμε αυτοψία από την πολεοδομία”. Πάντως, ξεκαθάρισε πως το Κληροδότημα σήμερα έχει μηδενικό ταμείο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Κληροδότημα παραχωρεί το “Κυκλαδικόν” στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
28 Ιουν. 2024 - 6:19 - Διάσωση και αξιοποίηση από την Περιφέρεια για το “Κυκλαδικόν”
29 Μαΐου. 2024 - 6:20 - “Πράσινο φως” από την Περιφερειακή Επιτροπή για το “Κυκλαδικόν”
9 Ιουλ. 2024 - 6:19 - “Διαβατήριο” για άρση επικινδυνότητας του “Κυκλαδικόν”
11 Ιουν. 2024 - 6:19 - Σύρος: Πρόταση να μετατραπεί το “Κυκλαδικόν” σε Διοικητήριο της Περιφέρειας
28 Μαΐου. 2024 - 19:39