“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέοι και τρίτη ηλικία «κινούν» τον εσωτερικό τουρισμό

  • Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021 - 06:24

Η νεολαία πάει στα νησιά και η τρίτη ηλικία στα μοναστήρια. Αυτές είναι οι ηλιακές ομάδες πληθυσμού και αντίστοιχα οι προορισμοί τους, που κινούν τη μηχανή του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα μας, αυτήν τη χρονική περίοδο.

Όπως υποστηρίζουν στην «Ε», τοπικοί τουριστικοί πράκτορες, με το «άνοιγμα» του τουρισμού, ξεκίνησε δειλά-δειλά να εκδηλώνεται και το ενδιαφέρον του κόσμου για εξορμήσεις, ενώ παράλληλα τα τουριστικά πρακτορεία ξεκίνησαν να «δελεάζουν» με οργανωμένες ομαδικές εκδρομές χαμηλού κόστους.

«Φυσικά ούτε λόγος να αγγίξουμε τα νούμερα κίνησης στον τουρισμό, που υπήρχαν στην προ κορονοϊού εποχή...» αναφέρει τοπικός τουριστικός πράκτορας, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος τουλάχιστον από την άποψη ότι «από την απόλυτη αδράνεια, κάτι άρχισε να κινείται... Συντηρητικά μεν, αλλά σταθερά».

Τα στοιχεία των κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και καταλυμάτων, καθώς και των οργανωμένων εκδρομών, αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι εσωτερικοί τουρίστες, είναι η νεολαία και η τρίτη ηλικία.

Οι μεν πρώτοι, δείχνουν προτίμηση στα ελληνικά νησιά και οι δεύτεροι σε μοναστήρια, σε ναούς της Παναγίας και εκκλησίες με θαυματουργούς Αγίους.

Ένα μεγάλο κύμα εξόρμησης νέων, αναμένεται να εκδηλωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες της λήξης των πανελληνίων εξετάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι προορισμοί τους είναι τα νησιά και οι υποψήφιοι της περιοχή μας κατά παράδοση επιλέγουν τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλλόνησο.

Οι δε νέοι, που είναι λίγο μεγαλύτεροι από την ηλικία των παραπάνω 17άρηδων και 18άρηδων, επιλέγουν πιο μακρινούς προορισμούς νησιών.

Απ’ την άλλη, η τρίτη ηλικία, μετά τη δοκιμασία των περιοριστικών μέτρων και εμβολιασμένοι πια, οι περισσότεροι, αποφασίζουν, χωρίς φόβο κορονοϊού, να ταξιδέψουν και να ξεφύγουν από τον «εγκλεισμό» του σπιτιού τους.

Η μεγαλύτερη μερίδα, είναι αυτοί που στηρίζουν ουσιαστικά τον θρησκευτικό τουρισμό.

Προορισμοί τους είναι μοναστήρια και εκκλησίες, όπως η Παναγία της Τήνου, η Παναγία η Προυσιώτισσα, ο Αϊ Γιάννης ο Ρώσος (Εύβοια), τα Μετέωρα, κ.ά.

Οι εξορμήσεις τους είναι μονοήμερες ή διήμερες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε ανάλογες.

Για τη μεγάλη κίνηση που εμφανίζει ο θρησκευτικός τουρισμός αυτήν την περίοδο, δήλωσε χαρακτηριστικά ένας τουριστικός πράκτορας της περιοχής μας: «Το τελευταίο 20ήμερο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Τήνο! Είχαν εξαντληθεί...».

Η συναισθηματική ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με το Θείο, σε έναν ιερό χώρο, που θα τον βοηθήσει στην ανάταση της ψυχής του και θα του δώσει δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, κινεί παράλληλα και την τουριστική ανάπτυξη.

Της Λένας Κισσάβου