“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Η έκρηξη κρουσμάτων “φρέναρε” τις κρατήσεις στον τουρισμό

  • Παρασκευή, 9 Ιουλίου, 2021 - 06:26

“Πονοκέφαλο” προκαλεί η έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και στο Ρέθυμνο που έχει επιφέρει φρένο στη ροή των κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα με τους επαγγελματίες του κλάδου να κρούουν το “καμπανάκι” πως αν η επιδημιολογική επιβάρυνση συνεχιστεί θα είναι ορατός ο κίνδυνος το Ρέθυμνο και η Κρήτη να βρεθούν εκτός “κάδρου” των τουριστικών αγορών.

Η έκρηξη των κρουσμάτων έχει επιφέρει την άμεση “αντίδραση” των τουριστικών αγορών , αφού την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί “φρένο” στις κρατήσεις την ίδια ώρα που η επιβολή καραντίνας για πολλούς από τους επισκέπτες χωρών που έχουν στραφεί προς την Κρήτη είναι πολύ πιθανή.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης ο κίνδυνος για ένα τοπικό lockdown στο Ρέθυμνο δεν αποτελεί για την ώρα αντικείμενο συζήτησης, ωστόσο το ενδεχόμενο για ακυρώσεις και μείωση στην ροή των κρατήσεων είναι ορατό , αν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο , η Γαλλία ή η Πολωνία που αποτελούν την περίοδο αυτή την πλειοψηφία των επισκεπτών της Κρήτης , προχωρήσουν στην απόφαση να επιβάλλουν καραντίνα στους πολίτες που φτάνουν στο νησί. Αυτό όπως είναι φυσικό θα ανακόψει την τουριστική ροή κάτι που θα απομακρύνει οριστικά την Κρήτη από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2021.

Αν δεν ανακοπεί η ροή θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους- Στο 40% σε σύγκριση με το 2019 έκλεισε ο Ιούνιο”

Για την ώρα όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης “αν δεν ανακοπεί η ροή που έχουμε, θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους” τόνισε αναφερόμενος στην δυναμική που είχε εμφανίσει από τις αρχές Ιουλίου ο τουρισμός και σε επίπεδο κίνησης αλλά και κρατήσεων.

Ενδεικτικό είναι πως ο τουριστικός Ιούνιος αν και οι εκτιμήσεις ήταν χαμηλότερες κατάφερε να πιάσει τον στόχο του 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 , την ίδια ώρα που ο Ιούλιος εμφάνισε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική με ποσοστό 70% το πρώτο δεκαήμερο, κάτι ωστόσο που όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης δεν αποκλείεται να μεταβληθεί.

Φρέναραν” οι κρατήσεις

Η επιδημιολογική επιβάρυνση των τελευταίων ημερών στο Νομό Ρεθύμνου είχε άμεσο αντίκτυπο στην ροή των κρατήσεων που όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχου Ρεθύμνου “την

τελευταία εβδομάδα έχουν μειωθεί” σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που η ροή των κρατήσεων εμφάνιζε σημαντική δυναμική.

Τα αντανακλαστικά των διεθνών τουριστικών αγορών ενεργοποιήθηκαν άμεσα ενώ όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης “ανάλογα με το που βλέπουν ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση ή όχι απομακρύνονται οι επισκέπτες ή αντίστοιχα έρχονται”.

Βαρόμετρο” ο Ιούλιος

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούλιος θα αποτελέσει “βαρόμετρο” για το μέλλον του τουρισμού τη φετινή χρονιά, αφού εάν η επιδημιολογική εικόνα δείξει επιβάρυνση, τότε όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης η χρονιά του 2021 θα χαθεί οριστικά. Και αυτό , διότι όπως επεσήμανε “Από την κίνηση και την πορεία του Ιουλίου θα εξαρτηθεί άμεσα και του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Επομένως αν μπει φρένο ή ανακοπεί η κίνηση , η χρονιά θα έχει τελειώσει”

Ξεχνάμε έως το 2023 τις πληρότητες άνω του 90%”

Σε ότι αφορά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου ,ο κος Τσακαλάκης υπογράμμισε πως κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 40%, με άλλα ξενοδοχεία να έχουν από 10% έως 15% και άλλα μεγαλύτερες πληρότητες. Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε πως οι πληρότητες παλαιότερων ετών που ξεπερνούσαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το 90% δεν θα υπάρξουν τη φετινή χρονιά αλλά ούτε προβλέπεται να επανέλθουν το 2022. ¨Όπως εξήγησε ο ίδιος “Ξεχνάμε έως το 2023 πληρότητες που ξεπερνούσαν το 90% στα ξενοδοχεία. Αυτά θα τα δούμε σε δύο χρόνια ενδεχομένως γιατί και το 2022 όπως δείχνουν τα στοιχεία για την ώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι και αυτό προβληματικό”.

Είναι στο χέρι μας”

Όπως επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης, σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου που έρχεται σε άμεση συνάρτηση και με την τουριστική κίνηση είναι απαραίτητο το Ρέθυμνο να μπορέσει να είναι ένας “πράσινος” προορισμός κάτι που όπως επεσήμανε “Είναι στο χέρι μας. Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα και να προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς. Αν δεν ανακοπεί η ροή του τουρισμού λόγω των κρουσμάτων ή επειδή θα έχουμε κακή επιδημιολογική εικόνα και θα φεύγουν για άλλους προορισμούς οι επισκέπτες, τότε μπορούμε να πούμε ότι θα πετύχουμε φέτος τον στόχο που έχουμε θέσει για τον τουρισμό του 2021”.