“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Να φυλάξουμε τις… κελεμπίες γι’ αργότερα…

  • Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021 - 06:25

Προς τα… πίσω μετατίθενται οι έρευνες εταιριών υδρογονανθράκων, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με το φιλόδοξο πλάνο αξιοποίησης των κοιτασμάτων να έχει πέσει «θύμα» της πανδημίας και μιας σειράς άλλων αστάθμητων παραγόντων.

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά στην εξέλιξη του ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου, η περυσινή κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση πολιτικών περιορισμού των ορυκτών καυσίμων, έχουν ανατρέψει μια σειρά από σχέδια.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι έρευνες έχουν μετατεθεί χρονικά, ενώ σε άλλες οι επενδυτές ετοιμάζονται για … ηρωική έξοδο.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί προς το παρόν, φέρουν τη Repsol να δρομολογεί την αποχώρησή της και από το τελευταίο block όπου συμμετείχε. Ο λόγος για τη θαλάσσια παραχώρηση «Ιόνιο», όπου ο ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός συμμετείχε εξ ημισείας με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο όμιλος της Μαδρίτης από τις αρχές της χρονιάς είχε φανερώσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τις προθέσεις του για περιορισμό της έκθεσής του στο upstream.

Η διοίκηση αναθεώρησε τα επενδυτικά της πλάνα βγάζοντας εκτός του χαρτοφυλακίου τις 14 από τις 28 χώρες όπου διαθέτει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα. Έτσι προχώρησε συμφωνία με τον Έλληνα εταίρο της, την Energean, για την από κοινού επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο της χερσαίας παραχώρησης «Αιτωλοακαρνανία» αλλά και για τη μεταβίβαση του μεριδίου της στο block «Ιωάννινα».

Η αποχώρηση και από το «Ιόνιο» είναι η τελευταία κίνηση εξόδου της από την Ελλάδα και πια η τύχη της ενδιαφέρουσας γεωλογικής δομής του συγκεκριμένου θαλάσσιου «οικοπέδου» βρίσκεται στα χέρια του πρώην συνεταίρου της, των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια από την άλλη πλευρά, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους για άρση της επένδυσης από το μεγαλύτερο μέρος των παραχωρήσεων που έχουν μισθώσει. Ήδη στο πιο ώριμο θαλάσσιο block που διαθέτουν με τη συμμετοχή και της Energean, έχουν ζητήσει και μεταθέσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση για τον Ιανουάριο του 2023. Οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες που κατέχουν και το «bock 2» δυτικά της Κέρκυρας έχουν μεταθέσει τις έρευνες της πρώτης φάσης για τον Μάρτιο του 2023.

Τα ΕΛΠΕ έχουν πάρει επίσης παράταση έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και για την παραχώρηση «ΒΔ Πελοπόννησος». Πηγές θέλουν τα Ελληνικά Πετρέλαια να εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και της αποχώρησης από τη θαλάσσια παραχώρηση του Ιονίου, μετά τη διαφαινόμενη έξοδο της Repsol.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν ωστόσο, η κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα «Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ» δεν σκοπεύει να αποχωρήσει άμεσα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το τελευταίο νομικό «παράθυρο» για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος στις πολλά υποσχόμενες περιοχές ως προς την ύπαρξη και την ποσότητα κοιτασμάτων είναι ο χειμώνας 2021-2022.

Πηγές θέλουν την κοινοπραξία με επικεφαλής τους Γάλλους της Total να ετοιμάζονται για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος. Ο ακριβής χρόνος διενέργειάς τους κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.