“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δυνατά ο τουρισμός τον Αύγουστο στην Αιτωλοακαρνανία: Θυμίζει λίγο από 2019

  • Τρίτη, 10 Αυγούστου, 2021 - 06:23

Μετά τις καλές επιδόσεις που σημείωσε ο τουρισμός τον Ιούλιο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό, όσο και στο σκέλος των πληροτήτων –κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες των επιχειρηματιών του χώρου για την εξέλιξη της φετινής σεζόν-, και ο Αύγουστος ξεκίνησε δυνατά και αναμένεται να πάει καλά.

Η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων στην “καρδιά” του καλοκαιριού, τον πιο κρίσιμο μήνα της τουριστικής περιόδου, είναι συνεχής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις θα αυξάνονται συνεχώς στην διάρκεια του Αυγούστου και αναμένεται την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου να ανέλθουν σε 841 χιλιάδες.

Η Αιτωλοακαρνανία στον τουρισμό «δουλεύει» κατά βάση με Έλληνες, όχι όμως η Πάλαιρος και η Ναύπακτος. Οι δύο αυτές περιοχές ανέκαθεν «δούλευαν» κυρίως με Άγγλους, Γερμανούς αλλά και Αμερικανούς και «συναγωνίζονταν» για την πρώτη θέση στον τουριστικό χάρτη του νομού. Από πέρυσι όμως με την έλευση του κορονοϊού ο τουρισμός στην Αιτωλοακαρνανία είχε μπει σε «αχαρτογράφητα νερά»! Φέτος όμως που είναι το δεύτερο καλοκαίρι με «συνοδοιπόρο» την πανδημία τα πράγματα είναι διαφορετικά και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς φαίνεται ότι η σεζόν έχει πάει λίγο πίσω χρονικά, τουλάχιστον για τους ξένους τουρίστες. Βέβαια σε όλη την Ελλάδα η ελπίδα των επαγγελματιών του τουρισμού είναι να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σεζόν. Αυτό όμως παραμένει ερωτηματικό… Ο Αύγουστος όμως φαίνεται σε μεγάλο βαθμό, αν δεν στραβώσει ακόμη περισσότερο η εξέλιξη της πανδημίας, πως θα μοιάζει με το 2019, δηλαδή την προ πανδημίας εποχή. Οι κρατήσεις κινούνται στη Ναύπακτο και στην Πάλαιρο σε ποσοστά άνω του 80%, ενώ και ο εσωτερικός τουρισμός φαίνεται πως θα δουλέψει ικανοποιητικά έστω και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς τόνισε: «από Ιούνιο μέχρι και τώρα τα πράγματα είναι καλά βάση των δεδομένων που διαθέτουμε. Η τουριστική περίοδος της Ναυπάκτου βέβαια ξεκινάει από 15 με 20 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Τα στοιχεία λένε πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης αγγίζουν το 90% για το διάστημα από αρχές μέχρι και τέλος Αυγούστου. Σχετικά με την ορεινή Ναυπακτία η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή, παρά το γεγονός ότι ο ορεινός όγκος κατά κανόνα είναι χειμερινός προορισμός. Υπάρχουν ήδη κρατήσεις και στην ορεινή Ναυπακτία σε πολύ καλά επίπεδα για τον Αύγουστο. Φέτος η τουριστική περίοδος στη Ναυπακτία είναι σε λίγο καλύτερα επίπεδα από πέρσι. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα σχετικά με τον κορονοϊό είναι καλά στη Ναύπακτο. Τα κρούσματα είναι λίγα και ο εμβολιασμός στη Ναύπακτο έχει ξεπεράσει το 60%. Στη Ναύπακτο ο πληθυσμός είναι 10.000 με 11.000 και έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7.000, ενώ ο ρυθμός συνεχίζεται σε γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός».

Ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δήμαρχος του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Δημήτρης Βίτσας τόνισε για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή: «η Πάλαιρος είναι η πιο αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτή την στιγμή διαθέτει τουριστικές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία όλα διαθέτουν πληρότητα με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και αναμένουμε και τους Άγγλους που έρχονται συνεχώς στην περιοχή μας εδώ και χρόνια. Η περιοχή της Παλαίρου έχει μεγάλη ανάπτυξη στην κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, είναι η πρώτη περιοχή στην Αιτωλοακαρνανία με έκδοση νέων άδειων οικοδομής. Σε σχέση με πέρσι η τουριστική περίοδος φέτος είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά υπενθυμίζω πως ήδη όλα τα τουριστικά καταλύματα είναι γεμάτα. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως στην περιοχή μας δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα του δήμου για την καλοκαιρινή περίοδο, ήδη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συναυλία στην Πάλαιρο με την Ελεονόρα Ζουγανέλη».

Φέτος στην περιοχή του Ξηρομέρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη: «φαίνεται πως η σεζόν θα πάει πιο πίσω, καθώς δεν έχει ξεκινήσει καλά η τουριστική κίνηση, η οποία κινείται αυτή την στιγμή στα περσινά επίπεδα και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει ο κορονοϊός. Πιστεύω πως από δω και πέρα θα υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης και τον Αύγουστο που είναι καθαρά μήνας διακοπών η κίνηση θα είναι περισσότερη. Ήδη ξεκίνησαν κάποια σκάφη και ιστιοπλοϊκά να έρχονται στις μαρίνες της περιοχής αυξάνοντας έτσι την τουριστική κίνηση. Η αιχμή για τον Αστακό και τον Μύτικα είναι ο Αύγουστος και αναζητούμε τρόπους, ώστε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο στην περιοχή μας και ένας ωραίος τρόπος ήταν η διοργάνωση που είχαμε πρόσφατα στον Αστακό με αθλητές του τάε κβον ντο, στο πλαίσιο του οποίου εκτός από τους αθλητές που επισκέφτηκαν τον Αστακό και την γύρω περιοχή ήρθαν και οι συνοδοί τους και για έξι ημέρες υπήρχε κόσμος από τον εναλλακτικό αυτό τρόπο για τον τουρισμό. Το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμώ πως θα έχουμε πάρα πολύ κόσμο».

Την ίδια στιγμή που το Αγρίνιο δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά κανόνα, φέτος, λόγω του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι η κίνηση που καταγράφηκε κατά την διάρκεια των αγώνων, αλλά και νωρίτερα, ήταν πολύ καλή σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και ξενοδόχο Σπύρο Φλώρο!

Κων/νος Χονδρός