“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Ο κρητικός τουρισμός διατηρεί τη δυναμική του στη δεύτερη σεζόν της πανδημίας

Παρά τις απώλειες τουριστικών κρατήσεων από Αγγλία και Ρωσία υψηλές πληρότητες κατέγραψαν τα ξενοδοχεία τον Αύγουστο
  • Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:23

Παρά την πανδημία, το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, όπου επικρατεί για δεύτερη συνεχή σεζόν, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει τη δυναμική του, αφού τουλάχιστον τον Αύγουστο αλλά και τον μισό Ιούλιο κατάφερε να διατηρήσει υψηλά νούμερα στις τουριστικές αφίξεις σε σχέση πάντα με το 2019, που κατά κοινή ομολογία αποτελούσε μια τουριστική χρονιά ρεκόρ.

Η Κρήτη αναδεικνύεται για πολλοστή φορά αγαπημένος και δημοφιλής προορισμός για τους Ευρωπαίους επισκέπτες, αφού οι αφίξεις που καταγράφονται στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού είναι πολύ υψηλές και έφτασαν το 87% των αφίξεων που πραγματοποιήθηκαν πριν δυο χρόνια. Το ποσοστό των συνολικών αφίξεων του 2021 σε σχέση με το 2019 είναι στο 86,1%, όταν η Αγγλία είναι κατά περίπου 70% μείον σε σχέση με το 2019, ενώ η Ρωσία περίπου στο μείον 80%. Τα στοιχεία των αφίξεων από το αεροδρόμιο Ηρακλείου επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι πλέον παραδέχονται, δηλαδή πως πρόκειται για μία εξαιρετική περίοδο για τον κρητικό τουρισμό παρά την πανδημία.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του νησιού είναι περίπου στο 100% χωρίς να υπάρχουν αφίξεις από τη Ρωσία αλλά και από τη Μεγάλη Βρετανία τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως θα μπορούσε κάλλιστα να μιλάμε για μία χρονιά ρεκόρ.

Οι Γερμανοί ήταν για μία ακόμα χρονιά οι τουρίστες που κυριάρχησαν τον Αύγουστο, καθώς ήρθαν περίπου 170 χιλιάδες, ακολούθησαν οι Γάλλοι με 66 χιλιάδες, οι Άγγλοι με 44 χιλιάδες, οι Ολλανδοί με 41 χιλιάδες, οι Πολωνοί με 33 χιλιάδες, οι Ουκρανοί με 25 χιλιάδες που ήταν και η μεγάλη έκπληξη, καθώς ξεπέρασαν το αντίστοιχο νούμερο του 2019, ενώ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασαν μόλις 23 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες από την αρχή της σεζόν, όταν στο παρελθόν είχαν έρθει στην Κρήτη σε μία σεζόν περίπου 500.000.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να είναι και ο Σεπτέμβριος, ίσως με μία μικρή κάμψη, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι πως οι αεροπορικές εταιρίες, η μία μετά την άλλη, παρατείνουν τα προγράμματα των πτήσεών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η Ελλάδα είχε σε ημερήσια βάση 2.042 πτήσεις, μόλις 3% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα πριν από μία διετία, προ πανδημίας.

Ανακτώντας το χαμένο έδαφος ελέω κορωνοϊού, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση με το μικρότερο ποσοστό πτώσης στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων σε σύγκριση με την «κανονική» για τον τουρισμό χρονιά του 2019. Συνολικά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες πτήσεις για την εβδομάδα από τις 26 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, ενώ την πρωτιά, κατέχει η πρωταθλήτρια του τουρισμού της Μεσογείου, η Ισπανία με συνολικά 4.104 πτήσεις μειωμένες, ωστόσο κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα στοιχεία δημοσίευσε το Eurocontrol, o γνωστός ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας που καταγράφει τις πτήσεις στα αεροδρόμια των κρατών – μελών του ανά την Ευρώπη, αποτυπώνοντας και τη σταδιακή ανάκαμψη των αερομεταφορών μέσα στην πανδημία. Μία ακόμη πτυχή που τονίζει το Eurocontrol με βάση τα στοιχεία στο τέλος του Αυγούστου είναι ότι η κίνηση του Αυγούστου έχει ανακάμψει στο 71% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, πάνω από το αισιόδοξο σενάριο που είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός κι έκανε λόγο για ένα ποσοστό κοντά στο 69% στο τέλος του πιο «θερμού» μήνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα, στην 7η θέση είναι η μοναδική περίπτωση με μονοψήφιο αριθμό πτώσης στο μείον 3% όπως προαναφέρθηκε έναντι του 2019 και στο μείον 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο νούμερο πριν από δύο εβδομάδες στο peak του Αυγούστου.