Οι κροίσοι επέλεξαν τον Βόλο
- Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:26
Οι επενδυτικές βλέψεις Καταριανών για το λιμάνι του Βόλου επέστρεψαν προ ημερών στην επικαιρότητα, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δημοσιοποίησε την αίτηση -προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου- που κατατέθηκε από τη Mediterranean Gas, η οποία ιδρύθηκε το 2020, με έδρα τον Βόλο, για τη δημιουργία Μονάδας Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).
Μία επένδυση, την οποία παλαιότερα δημοσιεύματα κοστολογούσαν στα 400.000.000 δολάρια. Το σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης/αεριοποίησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο λιμάνι του Βόλου.
Σύμφωνα με περιγραφές που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Mediterranean Gas, η εταιρεία σκοπεύει να απασχολήσει πάνω από 1.360 άτομα έως το 2025. Επιδιώκει δε, όπως αναφέρει, να αναδείξει το λιμάνι του Βόλου σε διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, αναπτύσσοντας -μεταξύ άλλων- υποδομές LNG, μικρής κλίμακας LNG, φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και παραγωγής ενέργειας.
Ο κροίσος του Κατάρ
Η Mediterranean Gas είναι θυγατρική εταιρεία της Powerglobe. Πρόκειται για έναν οργανισμό με μεγάλη συμβολή στο Κατάρ και την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.
Πρόεδρος της Powerglobe LCC, o Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Φαϊσάλ Αλ-Θάνι, ο οποίος ταυτόχρονα είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aamal Group και αντιπρόεδρος της Al Faisal Holding & Artic.
«Το φυσικό αέριο και ο ηλεκτρισμός οδηγούν τη μελλοντική ανάπτυξη και διαμορφώνουν την ενεργειακή βιομηχανία!», είναι το μότο του προέδρου της Powerglobe, με διευθύνοντα σύμβουλο –σε Ευρώπη και Αφρική- τον Ελληνα Δρ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο.
O Μοχάμεντ Μπιν Φαϊσάλ Αλ-Θάνι, είναι ο γιος του Φαϊσάλ Μπιν Κασίμ Αλ Θάνι, του 73χρονου σήμερα δισεκατομμυριούχου, πατέρα 10 παιδιών, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου, σύμφωνα με τις λίστες που δημοσιεύει το Forbes. Το πρόσωπό του, μάλιστα, έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό.
Τα παιδιά του φαίνονται αποφασισμένα να μην τον απογοητεύσουν. «Είναι τιμή και χαρά για μένα και όλη την οικογένειά μας να συμμετέχουμε στην καριέρα του πατέρα μου», έχει πει ο Μοχάμεντ Μπιν Φαϊσάλ Αλ-Θάνι.
«Οι κατευθυντήριες αξίες του ήταν πάντα η διαφάνεια, η ακεραιότητα, η διάκριση και το κίνητρο να εξασφαλίζει πάντα το καλύτερο για τον οργανισμό και την κοινωνία μας σε όλες τις πτυχές της εργασίας μας». «Το καλύτερο πράγμα για να επενδύσετε είναι τα παιδιά σας», συμβουλεύει ο Αλ Θάνι. «Διδάξτε τους και κάντε τους γνώστες».
Από τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, στην αμύθητη περιουσία
Ο Φαϊσάλ Μπιν Κασίμ Αλ Θάνι είναι ένας από τους επιτυχημένους επιχειρηματίες του Κατάρ. Εχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στο Κατάρ.
Είναι πρόεδρος της Al Faisal Holding, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του Κατάρ, τον οποίο ίδρυσε το 1964. Στην ιδιοκτησία του έχει πάνω από 20 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του St. Regis στην Ουάσινγκτον, DC και του Μαϊάμι και του W Hotel στο Λονδίνο.
Η Al Faisal Holding έχει επίσης το πλειοψηφικό μερίδιο στη δημόσια διαπραγμάτευση Aamal, η οποία κατέχει ακίνητα στο Κατάρ και πωλεί ιατρικά είδη και φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο Αλ Θάνι άρχισε να πουλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων στην Ντόχα, τόπος καταγωγής του, σε ηλικία 16 ετών. Έγινε ο μοναδικός διανομέας ελαστικών της Bridgestone τη δεκαετία του 1960.
Σήμερα το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του 2021, με 1,7 δισ. δολάρια (2,4 δισ. δολάρια ήταν η περιουσία του τον Μάρτιο του 2017). Είναι μακρινός συγγενής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.
Η αυτοκρατορία του Αλ Θάνι απλώνεται σε όλο τον κόσμο, με ξενοδοχεία σε τέσσερις ηπείρους. Η Al Faisal Holding, της οποίας είναι πρόεδρος, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ιδιωτικού ξενοδοχείου του Κατάρ, με 34 πολυτελή ξενοδοχεία και περίπου 6.600 δωμάτια στο χαρτοφυλάκιό του.
Παρά τον αξιοζήλευτο κατάλογο των υπερπολυτελών ξενοδοχείων, η μεγαλύτερη επένδυση του Αλ Θάνι είναι στην Aamal Company. Ένας κολοσσιαίος όμιλος, εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Κατάρ, με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων (τσιμέντου, χάλυβα, σωλήνων και καλωδίων).
Την εταιρεία ίδρυσε ο Αλ Θάνι και σήμερα κατέχει το 70% των μετοχών της (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια από τον Απρίλιο του 2021). Η Al Faisal Holding έχει επίσης συμφέροντα σε κοσμήματα, ακίνητα, εμπορικές συναλλαγές, βιομηχανικές επιχειρήσεις και εκπαίδευση. Ο όμιλος κατέχει το Gulf English School και το Πανεπιστήμιο Stenden του Κατάρ, καθώς και ένα κέντρο προπόνησης ιππασίας και μια ακαδημία αθλημάτων.
Το κύριο πάθος του μεγιστάνα
Ωστόσο, το κύριο πάθος του Αλ Θάνι δεν βρίσκεται στην επιχείρηση, αλλά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές ιστορικών τεχνουργημάτων στον κόσμο, που φιλοξενείται κυρίως στο Μουσείο Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani, το οποίο ίδρυσε το 1998. Βρίσκεται στο χωριό Al Samriya. Το μουσείο διαθέτει περισσότερα από 30.000 τεχνουργήματα.
«Έχω συγκεντρώσει περίπου το 99% των κομματιών του μουσείου», λέει ο δισεκατομμυριούχος. «Έχω μια συλλογή από σπάνια βιβλία και μια ολόκληρη βιβλιοθήκη χειρογράφων. Έχω επίσης μια συλλογή καλλιγραφίας από όλους τους παλιούς καλλιγράφους».
Τη γέφυρα επενδύσεων με την παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ του κράτους του Κατάρ και της Ελλάδας έχει καταφέρει να αναπτύξει ο Δρ. Θεοδώρος Θεοδωρόπουλος. Μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στο Κατάρ στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και διευθύνων σύμβουλος της Power Globe Qatar.
Για την προσφορά του στις εταιρείες, που έχει εργαστεί, ο Δρ. Θεόδωρος γνωστό στέλεχος της βιομηχανίας και της ενέργειας, με εξαιρετική επαγγελματική εμπειρία και πολλές επιχειρηματικές και ακαδημαϊκές επιτυχίες σε Μέση Ανατολή, Ασία και Ευρώπη, έχει τιμηθεί με πιστοποιητικά εκτίμησης και αναγνώρισης από το κράτος του Κατάρ.
Έχει συμβάλει στην υλοποίηση επενδύσεων αξίας 21 δισ. δολαρίων από το Κατάρ στους τομείς φυσικού αερίου και ενεργειακών υποδομών. Το CNN 2013 & Amazon 2015 τον αναφέρει χαρακτηριστικά «ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον τομέα της ενέργειας».
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μικρό καλάθι... το καλάθι του νοικοκυριού
4 Νοε. 2022 - 6:22 - Τα ενοίκια «καίνε» τους εμπόρους
29 Σεπ. 2022 - 6:25 - Βροχή αιτήσεων για αλλαγή παρόχου -Φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί χωρίς ρήτρα
16 Αυγ. 2022 - 6:23 - Νέο κύμα ακρίβειας από τον χειμώνα
12 Αυγ. 2022 - 6:25 - Καταναλωτές σε νευρική κρίση
12 Αυγ. 2022 - 6:24