«ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου

  • Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, 2021 - 06:25

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία των τουριστικών κρατήσεων για τον μήνα Σεπτέμβριο και για το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου, με τον τουριστικό κλάδο να επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τη δυναμική του, αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην τοπική οικονομία του νησιού.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, (καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η επίσημη συγκέντρωση και ανάλυση των στατιστικών στοιχείων), δείχνουν ότι αυτές έφτασαν για τον μήνα που μόλις ολοκληρώθηκε στο 80% των πληροτήτων του 2019, ενώ και το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν γίνει, οι πληρότητες φτάνουν το 70% του 2019. Τα νούμερα αυτά χαρακτηρίζονται υψηλά, δεδομένης της κακής συγκυρίας της πανδημίας και αποτυπώνουν τη δημοφιλία του τουριστικού προορισμού του Ρεθύμνου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ξενοδοχεία του νομού θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά, ενώ λίγα είναι εκείνα που θα παραμείνουν ανοιχτά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, αφού υπάρχει προγραμματισμός πτήσεων.

Σημειώνεται ότι φέτος οι επισκέπτες είναι κατά κύριο λόγο Γερμανοί, Πολωνοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι. Ελάχιστη είναι η κίνηση από την Αγγλία, ενώ περιορισμένη είναι η κίνηση και από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία.

«Μετά τον Ιούλιο η χρονιά εξελίχτηκε πάρα πολύ καλά και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως και ως προς τις πληρότητες και ως προς τις τουριστικές εισπράξεις. Μιλάμε για μια σεζόν πανδημίας όπου μας λείπουν καλές αγορές, όπως η Νορβηγία, η Φιλανδία και η Ρωσία, που συνήθως τέτοια εποχή επιλέγουν την Κρήτη και το Ρέθυμνο για τις διακοπές τους, αλλά παρ’ όλα αυτά θα κλείσει με καλά ποσοστά στις διεθνείς αφίξεις. Παρά την πανδημία και τα πολλά κρούσματα που είχαμε στην περιφέρεια, η κίνηση πήγε καλά και η ίδια καλή εικόνα διατηρείται μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και πιστεύουμε και στην ενίσχυση της κίνησης με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης και πρόσθεσε, ότι: «Αναλογικά και οι τουριστικές εισπράξεις είναι καλές. Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αφίξεις ήταν λιγότερες από το 2019, τα εστιατόρια και κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και άλλες δραστηριότητες κατέγραψαν αύξηση των εισπράξεων. Οι πελάτες ξόδεψαν χρήματα και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως».

Από την πλευρά του πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Η μεγάλη ζήτηση ήταν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Ο Ιούλιος έκλεισε στο 70% της κίνησης του 2019 και ο Αύγουστος στο 82% του 2019. Ο Σεπτέμβριος εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 70%. Θα πηγαίναμε πολύ καλύτερα όμως λόγω της πανδημίας τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα. Το ευχάριστο είναι ότι παραμένει ακόμα η ζήτηση. Οι Γερμανοί επιλέγουν ακόμα την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη, θα έχουμε κάποιες κρατήσεις και τον Οκτώβριο, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά και κάποια λίγα ξενοδοχεία τον Νοέμβριο. Αυτό είναι θετικό γιατί θα υπάρχει τουριστική κίνηση και τον Νοέμβριο. Ας ελπίσουμε να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία της πανδημίας για να μπορέσουμε να επανακάμψουμε και να πάμε του χρόνου καλύτερα από ότι πέρυσι».

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αεροπορικές θέσεις που προσφέρονται τώρα αφορούν τη Γερμανία και ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ειδικά οι Γερμανοί διατηρούν τους ρυθμούς των προηγούμενων εβδομάδων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση απ’ όλη την αγορά ότι τα ταξίδια των Γερμανών στη χώρα μας συνεχίζονται σταθερά, τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι οι εθνικότητες που συνεχίζουν να στηρίζουν -και με το παραπάνω- τον ελληνικό τουρισμό. Κι αν η προτίμηση των Γερμανών στην Ελλάδα, οι οποίοι φαίνεται να ψηφίζουν ελληνικούς προορισμούς και για το φετινό φθινόπωρο, είναι διαχρονική, αφού πάντα η γερμανική αγορά έρχεται πρώτη σε αφίξεις, είναι εντυπωσιακή η φετινή παρουσία των Γάλλων που παρουσιάζουν μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος ως προς τις αφίξεις, προσεγγίζοντας ήδη το μισό εκατομμύριο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ιούλιο, η Γαλλία είναι η μόνη από τις βασικές αγορές της Ελλάδας απ’ όπου οι αφίξεις ξεπέρασαν ακόμη και αυτές του 2019, πάνω από τις 240.000 φέτος, από τις 210.000 του 2019.

Εξ ου και η Γαλλία εκτόπισε τη σεζόν του 2021, για πρώτη φορά, τους Βρετανούς από τη δεύτερη θέση, όσον αφορά τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Κρήτη «ψηφίζουν» οι Γερμανοί και το φθινόπωρο

Το γερμανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη παραμένει αμείωτο και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν απευθείας πτήσεις από γερμανικά αεροδρόμια προς το ελληνικό νησί μέχρι τον Νοέμβριο.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip), που διοργάνωσε στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα η υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας με την ευκαιρία της απευθείας σύνδεσης Νυρεμβέργη-Χανιά από την αεροπορική εταιρεία Corendon Airlines, η οποία εγκαινιάστηκε στα τέλη του Ιουνίου 2021. Η αεροπορική σύνδεση προβλεπόταν να σταματήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ωστόσο πιθανότατα θα επεκταθεί χρονικά λόγω της αυξημένης ζήτησης ενόψει των φθινοπωρινών διακοπών του Νοεμβρίου στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Στο ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το διεθνές αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, την αεροπορική εταιρεία Corendon Airlines και την περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Birgit Ropohl, Stefan Grundler και Isabel Pyc από τα μεγαλύτερα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα της Νυρεμβέργης και την ευρύτερη περιοχή. Τη δημοσιογραφική αποστολή συνόδευσαν ο διευθυντής του αεροδρομίου της Νυρεμβέργης, Δρ. Michael Hupe, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του αεροδρομίου, Christian Albrecht και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας ΕΟΤ Γερμανίας, Αρετή Πρίνου.

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δ. Φραγκάκη

Στη διάρκεια της παραμονής της στα Χανιά, η γερμανική αποστολή ξεναγήθηκε στα σημαντικά μνημεία της παλιάς πόλης και στα Λευκά Όρη, ενώ συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστα Γύπαρη, τον προϊστάμενο του τμήματος τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, Μανώλη Βολικάκη, τους υπεύθυνους του αεροδρομίου Χανίων και εκπροσώπους τοπικών τουριστικών φορέων.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τα μέλη της γερμανικής αποστολής, με την παρουσία του αντιδημάρχου Τουρισμού δήμου Χανίων, Γιάννη Γιαννακάκη, του αντιδημάρχου Τουρισμού δήμου Καντάνου-Σελίνου Στέλιου Καλογριδάκη, και του τουριστικού στελέχους με εμπειρία στη γερμανική αγορά, Μανόλη Μαρινάκη. Ο κ. Φραγκάκης ευχαρίστησε τους καλεσμένους για τη συμμετοχή τους στο ταξίδι και συζήτησε με τον διευθυντή του αεροδρομίου, κο Hupe, τις δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων διαδικτυακών ενεργειών προβολής των Χανίων στην περιοχή της Νυρεμβέργης σε συνεργασία με την υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Βαυαρία μετά το αεροδρόμιο του Μονάχου, συνδέεται απευθείας με έξι ελληνικούς προορισμούς (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο), ενώ η Corendon Airlines πετά προς τους προορισμούς αυτούς από συνολικά 16 αεροδρόμια της Γερμανίας μεταξύ των οποίων και αυτό της Νυρεμβέργης.

Ελπίδα Αριστείδου