“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

Αισιοδοξία για το “φινάλε” της τουριστικής σεζόν

  • Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021 - 06:23

Με την τουριστική σεζόν να οδεύει σταδιακά προς το “φινάλε” αισιόδοξα παραμένουν τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση που διατηρείται έως και τα μέσα Νοεμβρίου αλλά και τις πληρότητες που κυμαίνονται τον Οκτώβριο σε ποσοστά από 65% έως και 80% στα ξενοδοχεία της Κρήτης και του Ρεθύμνου.

Η τουριστική περίοδος αν και ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο, κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς φέροντας “κύμα” επισκεπτών και στο Ρέθυμνο ιδιαίτερα τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο ενώ διατηρεί τη δυναμική του και τον Οκτώβριο με μικρή κίνηση να αναμένεται έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή, όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, γεννά αισιοδοξία και φέρνει ικανοποίηση αφού οι προσδοκίες για την τουριστική περίοδο που αποτέλεσε ένα μεγάλο “στοίχημα” για τους παράγοντες του κλάδου, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Ιδιαίτερα ο τουριστικός Νοέμβριο που διατηρεί μια μικρή επισκεψιμότητα και την περυσινή χρονιά είχε ανακοπεί απότομα, λόγω των εξελίξεων της πανδημίας, φέτος φαίνεται πως θα κερδίσει το “στοίχημα” κλείνοντας την τουριστική σεζόν με αισιοδοξία.

Το Ρέθυμνο διατηρεί την κίνηση έως και τα μέσα Νοεμβρίου

Όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης και για το Ρέθυμνο αναμένεται να διατηρηθεί “μια μικρή κίνηση έως τα μέσα Νοεμβρίου”.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων στο Ρέθυμνο ξεκινούν την “αντίστροφη μέτρηση” αφού έως και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου θα ολοκληρώσουν την τουριστική σεζόν, ενώ λίγα θα παραμείνουν ανοιχτά προκειμένου να υποδεχτούν και τους τελευταίους επισκέπτες του Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε ο κος Τσακαλάκης: “Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες ότι θα υπήρχαν λίγες πτήσεις εξωτερικού έως και την περίοδο αυτή, του Νοεμβρίου. Η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019 που δεν είχαμε επισκεψιμότητα τον Νοέμβριο. Υπάρχει ικανοποίηση και για τον Οκτώβριο που ήταν πολύ καλός μήνας και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Κρήτης κινήθηκαν σε ποσοστά 65% έως και 80%”

Οι επισκέπτες που διατήρησαν “ζωντανή” την κίνηση τον μήνα Οκτώβριο και αναμένονται έως και το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου είναι κυρίως οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Πολωνοί. Πρόκειται για τις αγορές που “ψήφισαν” φέτος τον τουρισμό της Ελλάδας και της Κρήτης με το βλέμμα στραμμένο στην ερχόμενη τουριστική περίοδο που εκτιμάται εκτός απροόπτου να προστεθούν και αγορές που φέτος έμειναν εκτός τουριστικού χάρτη, όπως η παραδοσιακή τουριστική αγορά της Κρήτης, η Σκανδιναβία.

Αισιοδοξία για πλήρη ανάκαμψη εντός της επόμενης διετίας

Το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, στον απόηχο της φετινής τουριστικής περιόδου είναι να υπάρχει “αισιοδοξία και να επιστρέψουμε σταδιακά τα επόμενα χρόνια στα παλαιότερα γνώριμα νούμερα στον τουρισμό”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι προσδοκίες για την φετινή σεζόν που κινήθηκε σε “ρυθμούς” πανδημίας , δίνοντας ωστόσο αισιόδοξα μηνύματα επιβεβαιώθηκαν, ενώ επεσήμανε πως η ανάκαμψη, θα διαρκέσει μια διετία ωστόσο από την επόμενη χρονιά αναμένεται σταδιακά να ξεκινήσει η κανονικότητα και στον τουρισμό. Σε αυτό καθοριστική θα είναι η έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2022, που όπως εξήγησε ο ίδιος αναμένεται από τον Απρίλιο με τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές αλλά και σε επίπεδο κρατήσεων να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.