Άφαντα τα εργατικά χέρια από τα Χανιά
- Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, 2021 - 06:24
«Μάθε παιδί μου… τέχνη» θα μπορούσε να είναι η οικογενειακή συμβουλή στα νέα παιδιά προκειμένου να έχουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.
Το καλοκαίρι που πέρασε τόσο ο τουριστικός όσο και ο τομέας της εστίασης βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια κατάσταση. Να μην μπορούν να βρουν τόσο εξειδικευμένο προσωπικό (μάγειρες, “ρεσεψιονιστ”,) όσο και μη εξειδικευμένο (λαντζέρηδες, σερβιτόρους κ.ά.) ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα των κατασκευών και της οικοδομής.
Τα “Χ.ν.” ήλθαν σε επαφή με επαγγελματίες όλων των ειδών, εργαζόμενους που αναφέρθηκαν στη φετινή δύσκολη χρονιά αλλά και στο μέλλον. Με βάση τις εκτιμήσεις τους οι βασικές αιτίες της έλλειψης προσωπικού εντοπίζονται μεταξύ άλλων στα παρακάτω:
• Η μεγάλη φυγή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που δεν είχε να κάνει μόνο με επιστημονικό προσωπικό αλλα και με εξειδικευμένους στην εργασία τους εργαζόμενους που αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες και μισθούς στο εξωτερικό.
• Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που ζούσαν για χρόνια και στα Χανιά όπως Αλβανοί και Βούλγαροι που είχαν αποκτήσει εξειδίκευση είτε μετανάστευσαν και αυτοί σε άλλες χώρες, είτε ορισμένοι εξ’ αυτών έκαναν δικά τους μαγαζιά (εστίαση) ή δικά τους εργολαβικά συνεργεία (οικοδομή). Την ίδια ώρα η νέα γενιά των μεταναστών Αραβικής κυρίως καταγωγής δουλεύει ως απλό εργατικό προσωπικό δεν έχει αποκτήσει ακόμα σε μεγάλους αριθμούς εξειδίκευση.
• Το ύψος των ενοικίων και η δυσκολία εύρεσης κατοικίας απέτρεψε πολλούς εργαζόμενους που έρχονταν κάθε χρόνο από την ηπειρωτική Ελλάδα στο να κατέβουν στην Κρήτη και να δουλέψουν. «Όταν ως σερβιτόρος βρήκα μισθό 1200 ευρώ αλλά σπίτι δεν έβρισκα πουθενά κάτω από 350 ευρώ, είναι δύσκολο για μένα να μετακόμιζα στα Χανιά για ένα εξάμηνο» μας είπε χαρακτηριστικά εργαζόμενος.
• Η ανησυχία για το πως θα κινηθεί η τουριστική χρονιά που πέρασε και που μέχρι τα τέλη του Ιουνίου ήταν ακόμα προβληματική έκανε πολλούς επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις και να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν με το μικρότερο δυνατό αριθμό εργαζομένων με αποτέλεσμα όταν χρειάσθηκαν περισσότερο κόσμο να μην μπορούσαν να το βρουν.
• Υπήρξαν και εργαζόμενοι που προτίμησαν να παραμείνουν στο επίδομα ανεργίας από το να αναζητήσουν εργασία.
• Ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στις τουριστικές περιοχές. Την ίδια ώρα πολλοί εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα λόγω της παρατεταμένης κρίσης αναζήτησαν εργασία σε άλλους χώρους, ειδικά όσοι είχαν πτυχία και ειδικά προσόντα.
• Παρότι υπάρχει ανάγκη για μια σειρά από ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις κατασκευές δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους να ακολουθήσουν τα επαγγέλματα αυτά για μια σειρά από λόγους. (εργασία υπό αντίξοες συνθήκες κα.)
Στατιστικά στοιχεία από το τμήμα διαχείρισης – μικρών αγγελιών των “Χ.ν.” . Σημειώνεται πως το 2020 οι αριθμοί είναι αισθητά μειωμένοι λόγω του μεγάλου lock down και επειδή αρκετές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν.
ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Όταν δίνεις 2.000 και πάνω για ένα μάγειρα Α΄ κατηγορίας και δεν βρίσκεις, αυτό κάτι σημαίνει! Πέρυσι υπήρξε τεράστια έλλειψη προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το ίδιο αναμένεται και τη νέα χρονιά» σημειώνει ο Α. Κοκολοδημητράκης, πρόεδρος του Συλλόγου επιχειρηματιών Πλατανιά.
«H κατάσταση την περίοδο που πέρασε ήταν απελπιστική. Και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι ψάχναμε κόσμο από τον Μάρτιο.
Με μεγάλη δυσκολία βρήκα μάγειρα από τη Θεσσαλονίκη, δεν βρήκα “πάσο” σε μπαρ και άλλες θέσεις και του χρόνου αναμένεται μια το ίδιο δύσκολη χρονιά» μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Πλατανιά κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης.
Οι αιτίες των δυσκολιών σύμφωνα με τον κ. Κοκολοδημητράκη πολλές. «Με την κρίση την οικονομική έφυγε πολύ κόσμος και Έλληνες και ξένοι. Πχ. έχουν φύγει πολλές γυναίκες από τη Βουλγαρία που εργάζονταν στις κουζίνες, ή άνδρες από την ίδια χώρα ως κηπουροί , συντηρητές . Το ίδιο βέβαια και πολλοί Έλληνες. Πιστεύω ότι έκανε πολύ κακό και η επιδότηση των 540 ευρώ που δόθηκε. Σου λέει ο εργαζόμενος θα πάω να δουλέψω για 800 ευρώ; Ας πάρω τα 540 και ας μην πάω.
Έπρεπε τα χρήματα αυτά να δοθούν στις επιχειρήσεις ώστε να μην απολύσουν κόσμο. Επίσης ήταν και τα ενοίκια και η δυσκολία εύρεσης κατοικίας ένα άλλο θέμα. Παλαιότερα φέρναμε κόσμο από τη βόρεια Ελλάδα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Τώρα με το Arbnb δεν υπάρχουν σπίτια το καλοκαίρι για να μείνει κάποιος που έρχεται να δουλέψει για ένα εξάμηνο.
Και αν βρεθούν θα δίνονται σε τιμές που δεν τον συμφέρει. Τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν υπόγεια και κάποια δωμάτια εκεί, μπορούν να δώσουν χώρους στους εργαζόμενους για να διαμείνουν. Οι υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν» αναφέρει. Ο κ. Κοκολοδημητράκης εκτιμάει ότι και η επόμενη σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη στην εύρεση προσωπικού.
«Όταν δίνεις 2.000 και πάνω για ένα μάγειρα Α΄ κατηγορίας και δεν βρίσκεις αυτό κάτι σημαίνει! Δεν υπήρχαν διαθέσιμοι καλοί μάγειρες, μόνο κάποιοι νέοι που τώρα βγήκαν από τις σχολές και δεν μπορείς με αυτούς να στήσεις εστιατόριο γιατί δεν έχουν ακόμα τις εμπειρίες» καταλήγει.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
«Βρισκόμαστε στην εποχή του μετασχηματισμού από τη βιομηχανική κοινωνία στην κοινωνία της τεχνητής νοημοσύνης. Όλες αυτές οι τεράστιες αλλαγές είναι φυσικό να επηρεάζουν και οικονομίες όπως την ελληνική και την τοπική οικονομία» αναφέρει ο κ. Α. Τσιριντουλάκης, οικονομολόγος μέλος του του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης.
«Η αστικοποίηση και η τεχνολογία έχουν απομακρύνει τον άνθρωπο από τη χειρωνακτική εργασία. Βρισκόμαστε στην εποχή του μετασχηματισμού από την βιομηχανική κοινωνία στην κοινωνία της τεχνητής νοημοσύνης. Όλες αυτές οι τεράστιες αλλαγές είναι φυσικό να επηρεάζουν και οικονομίες όπως την Ελληνική και την τοπική οικονομία» εξηγεί ο κ.
Ανδρέας Τσιριντουλάκης, οικονομολόγος μέλος του του Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης.
Ειδικά σε ότι αφορά τον τουρισμό ο κ. Τσιριντουλάκης τονίζει πως παρότι ένας μισθός της τάξης των 1000-1200 ευρώ για ένα εργαζόμενο στην εστίαση ή σε μια τουριστική μονάδα ακούγεται ως πολύ ικανοποιητικός στην πραγματικότητα δεν είναι. «Έρχεται να δουλέψει ένας άνθρωπος από την ηπειρωτική Ελλάδα να εργαστεί στα Χανιά και παίρνει πχ. 1000 ευρώ μισθό για να δουλέψει σε ένα ξενοδοχείο. Μα με τα ενοίκια στα ύψη στην πόλη μας – ακόμα και μια γκαρσονιέρα δίνεται σε εξωφρενικά υψηλές τιμές – και το κόστος της διαβίωσης να είναι εξίσου υψηλό δεν θα μείνει τίποτα στον εργαζόμενο να βάλει στην άκρη για το χειμώνα και έτσι δεν θα έλθει! Σε κάποιες πόλεις και χώρες, έχουν γίνει προσπάθεια να αλλάξει αυτό με επιδότηση των ενοικίων, με παραχώρηση εγκαταλελειμμένων σπιτιών και κτηρίων ώστε να αποκτήσουν ζωή, ωστόσο αυτά απαιτούν πραγματικά ριζοσπαστικές πολιτικές. Από την άλλη και ο ξενοδόχος αν δώσει σε όλους 1000 ευρώ το λιγότερο δεν θα βγει και σε 3-4 χρόνια θα την χάσει την επιχείρηση του από τις τράπεζες! Επομένως αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως πλέον αποτελεί δομικό στοιχείο του συστήματος η συγκέντρωση του χρήματος σε λίγα και ισχυρά χέρια!».
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη χεριών στον αγροτικό τομέα. «Εδώ και καιρό ψάχνουν να βρουν μετανάστες για να μαζέψουν τις ελιές. Δεν υπάρχουν! Ενώ θα μπορούσαν να δοθούν οι δουλειές αυτές σε μετανάστες που τους κρατάνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – επειδή έχουν επικρατήσεις οι συντηρητικές λογικές – ώστε να μπορούν να δουλέψουν και αυτοί και να καλυφθούν οι ανάγκες» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.
Γιώργος Κώνστας
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καλοκαίρι ανάκαμψης για την τοπική οικονομία
8 Ιουλ. 2022 - 6:25 - Προχωρούν τα σχέδια εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη
27 Οκτ. 2021 - 6:26 - Οι νέες αγορές κρατούν “όρθιο” τον τουρισμό
19 Αυγ. 2021 - 6:26 - Έρχονται… ακυρώσεις;
20 Ιουλ. 2021 - 6:25 - Η πανδημία καθορίζει τον τουρισμό και φέτος στα Χανιά
27 Απρ. 2021 - 6:25