“ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ” ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ: Απαθής η τοπική κοινωνία περιμένει το μοιραίο;

  • Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:25

Θέμα ασφάλειας εγείρουν και πάλι οι εργαζόμενοι και η ENERGEAN απαντάει με εξώδικο για την λήξη της κατάληψης ώστε να τελειώσει η αβεβαιότητα.

Πέρα από την συνδικαλιστική αντιπαράθεση του σωματείου εργαζομένων «ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ» και της Energean, χθες ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση του σωματείου στην οποία τονίζεται ότι «Είναι όμως ΚΟΛΑΦΟΣ για την Energean η τοποθέτηση μετά από αίτημα μας του Ξένου νηογνώμονα Germanisher Lloyd ότι οι εγκαταστάσεις όχι μόνο δεν είναι σταματημένες αλλά σε λειτουργία και μάλιστα σε περισσότερο επικίνδυνη κατάσταση. Προσπάθησε και αυτό να το αλλάξει, αλλά τώρα το αποσιωπά».

Ελάχιστη ώρα μετά η εταιρία απάντησε με Εξώδικη πρόσκληση και δήλωση προς το Σωματείο εργαζομένων στον Πρίνο, ζητώντας για τελευταία φορά τον άμεσο τερματισμό της παράνομης κατάληψης των εγκαταστάσεων προκειμένου να μην παραβιάζονται οι συνθήκες ασφαλείας με προοπτική να επαναλειτουργήσει το συγκρότημα με ασφάλεια και να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Ειδικότερα, με το εξώδικο ζητούνται από το Σωματείο μεταξύ άλλων τα εξής:

– Να απομακρύνει άμεσα την αυτοαποκαλούμενη Ομάδα Ασφαλούς Περιφρούρησης Λειτουργίας, με την επισήμανση ότι οι όποιες συνθήκες ανασφάλειας δημιουργούνται από τις ενέργειες του Σωματείου και την παραβίαση των εντολών της διοίκησης.

– Να απέχει από κάθε παρεμπόδιση της εισόδου της διοίκησης αλλά και όσων έχουν αντικείμενο εργασίας στο συγκρότημα

– Να κατεβάσει άμεσα τα δυσφημιστικά για την εταιρεία και τα διοικητικά της στελέχη πανό που έχουν αναρτηθεί στον Πρίνο

– Να σταματήσει την δια του Τύπου αλλά και προς τις εποπτεύουσες αρχές τη συκοφάντηση της διοικητικής ομάδας του Πρίνου και της εταιρείας γενικότερα

– Να συνεργαστεί με την διοικητική ομάδα προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα και να επανεκκινήσουν τόσο η παραγωγή υπό συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας όσο και τα επενδυτικά προγράμματα που διασφαλίζουν το μέλλον του Πρίνου, προς όφελος της απασχόλησης και της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τις δυο ανακοινώσεις δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να κατανοήσει ότι και δυο πλευρές συμφωνούν ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τίποτα δεν είναι όπως ήταν και εξασφάλιζε την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να αντιδράσουν και να απαιτήσουν την επιστροφή στην νομιμότητα. Το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις αντλήσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δεν είναι βιοτεχνία αλιπάστων που σε ένα ατύχημα θα πέσουν ψάρια και αλάτι στη θάλασσα. Και αν τυχόν οι φόβοι επαληθευτούν και συμβεί κάποιο ατύχημα το ποιος θα φταίει δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία, μπροστά στη ζημιά που θα έχει λάβει χώρα τόσο για το περιβάλλον, όσο και κύρια για τις ανθρώπινες ζωές.