Στροφή ξανά στα στεγαστικά δάνεια ~ Σημαντική αύξηση προβλέπεται για το 2022
- Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, 2022 - 06:23
Σημαντική αύξηση των νέων στεγαστικών δανείων το 2022 εκτιμούν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, που είδαν το 2021 αύξηση των νέων χορηγήσεων άνω του 30% και εκταμιεύσεις που ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους συνολικά στην αγορά εγκρίνονται τουλάχιστον οι 7 στις 10 αιτήσεις δανείων. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης το 2022, καθώς εκτιμάται ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις θα αυξηθούν στο όριο του 1,3 δισ. ευρώ.
Με τα ενοίκια να αυξάνονται, τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων να έχει συνεχή άνοδο και την προσφορά από τις τράπεζες σταθερού επιτοκίου, το χρόνιο δίλημμα «ενοίκιο ή δόση στεγαστικού» έχει αρχίσει να απασχολεί πολύ, ιδιαίτερα οικογένειες και νέα ζευγάρια.
Το γιατί αυξάνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών για στεγαστικά δάνεια είναι σύνθετο ζήτημα. Η απάντηση στο «γιατί;» και το «γιατί τώρα;» έρχεται αφενός μετά τις αλλαγές στη λειτουργία της κτηματαγοράς, αφετέρου στον τρόπο που σκέφτονται οι εν δυνάμει ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα, αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης. Στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους είτε με λήψη στεγαστικού, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία, σκέφτονται πολλοί, χωρίς να παραβλέπουν ότι επιπροσθέτως υπάρχει η πιθανότητα κέρδους σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης, καθώς, παρόλο που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από μεγάλη πτώση στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Άνοιξαν οι στρόφιγγες
Η Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, σύμβουλος επένδυσης ακινήτων, ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου «Magnis Land», μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα πλέον ευνοεί την λήψη στεγαστικών δανείων «αφού εξεταστεί διεξοδικά η δυνατότητα του δανειολήπτη και εφόσον ο ίδιος διαθέτει 25% ιδία κεφάλαια. Επιπλέον, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επένδυσης σε αγορά κατοικιών με σκοπό την μετέπειτα εκμετάλλευση τους για ενοικίαση, καθώς αυτή η επένδυση προσφέρει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα στους ιδιοκτήτες».
«Ειδικότερα, ο Βόλος βρίσκεται σε πανελλαδικό επίκεντρο ενδιαφέροντος για τέτοιου είδους επενδύσεις καθώς αποτελεί πόλη με ισχυρή φοιτητική και στρατιωτική παρουσία αλλά και γιατί η γεωγραφική του τοποθεσία επί της ουσίας τον καθιστά ως την πόλη ορόσημο στο κέντρο της χώρας. Τέλος, η Μαγνησία είναι ανέκαθεν πόλος έλξης και λόγω των εκτάσεων γης που διαθέτει κοντά σε βουνό και θάλασσα, αυξάνοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή», θα πει.
Σε αναδιάταξη η αγορά
Σύμφωνα με τη γνωστή μεσίτρια η κτηματαγορά είναι σε βάση γενικότερης αναδιάταξης.
«Σε αναδιάταξη και νέα βάση οδηγείται πλέον η αγορά των πάσης φύσεως κατοικιών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχική κατοικία) καθώς και των λοιπών κτηματομεσιτικών συναλλαγών μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα έως τώρα κύματα της πανδημίας. Έπειτα και από την επέλαση της πανδημίας από την χώρα μας και δεδομένης της ήδη επιβαρυμένης οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων βρέθηκαν μπροστά στην οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και σε πολλές περιπτώσεις απέσυραν μέχρι νεοτέρας το ενδιαφέρον τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια, σε ότι αφορά τον τομέα των ενοικιάσεων και λαμβάνοντας ως βασικό τομέα ενασχόλησης των μεσιτών την φοιτητική κατοικία, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών υπήρξε μειωμένη ζήτηση καθώς το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης απέτρεψε τις μετακινήσεις των φοιτητών προς τις πόλεις των ΑΕΙ.
«Αν αναλογιστούμε την κλίμακα μεγέθους της φοιτητικής οικονομίας στη Μαγνησία αμέσως παρατηρούμε το σοβαρό πλήγμα στις κτηματομεσιτικές υπηρεσίες. Φυσικά, η τηλεκπαίδευση σε πολλές περιπτώσεις και δικαιολογημένα επηρέασε και τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, κυρίως των αναπληρωτών. Τα φαινόμενα αυτά τείνουν να φθίνουν σημαντικά από την έναρξη της νέας κτηματομεσιτικής σεζόν, δεδομένης της επιστροφής στη δια ζώσης λειτουργία πολλών τομέων της οικονομίας και της εκπαίδευσης, γεγονός που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση ζήτησης ακινήτων από τον Αύγουστο και έπειτα, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση», παρατηρεί.
«Κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον θεωρούμε πως αν και το 2022 θα είναι μια επίσης δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά χρονιά, σίγουρα δεν θα είναι όπως οι δυο προηγούμενες χρονιές για το σύνολο της οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας» συνεχίζει.
Ενθαρρυντικό το νέο πλαίσιο γονικών παροχών
Ακόμη η κ. Μπαρμπουδάκη επιβεβαιώνει πως το νέο πλαίσιο για τις γονικές παροχές αποτελεί μία ακόμη «ένεση» για να κινηθεί η κτηματαγορά.
«Παρατηρούμε- αναφέρει- πως ενθαρρύνει σημαντικά την αγορά ακινήτων καθώς διευκολύνεται η διαδικασία μεταβίβασης χρηματικών ποσών από τους γονείς στα παιδιά, εφόσον τα χρηματικά ποσά στοχεύουν σε τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις. Πέραν αυτού διευκολύνεται γενικά και η διαδικασία μεταβίβασης και ακινήτων στους συγγενείς , δηλαδή, γονείς, παιδιά, συζύγους, και εγγόνια.
Επομένως, το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο σίγουρα θα ευνοήσει την αγορά ακινήτων και θα αποτινάξει φοβίες του παρελθόντος σχετικά με τις μεταβιβάσεις των περιουσιών. Φυσικά, είναι μια νέα νομοθεσία η οποία μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην εφαρμογή της».
Αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης
Η προσφορά ακινήτων αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη ζήτηση ακινήτων, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα και η ζήτηση μεγάλη. «Αυτό από μόνο του είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών. Φυσικά, το κάθε ακίνητο είναι μια ξεχωριστή εν δυνάμει επένδυση για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη καθώς οι παροχές του έρχονται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή ενοικίασης του. Δεν θα έλεγα πως βλέπουμε ραγδαία αύξηση των τιμών στην περιοχή μας, κυρίως συγκριτικά με άλλες περιοχές ανά την επικράτεια», καταλήγει η κ. Μπαρμπουδάκη, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κλάδο της αγοράς ακινήτων.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μικρό καλάθι... το καλάθι του νοικοκυριού
4 Νοε. 2022 - 6:22 - Τα ενοίκια «καίνε» τους εμπόρους
29 Σεπ. 2022 - 6:25 - Βροχή αιτήσεων για αλλαγή παρόχου -Φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί χωρίς ρήτρα
16 Αυγ. 2022 - 6:23 - Νέο κύμα ακρίβειας από τον χειμώνα
12 Αυγ. 2022 - 6:25 - Καταναλωτές σε νευρική κρίση
12 Αυγ. 2022 - 6:24