“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Aκρίβεια – οδοστρωτήρας: Τελειώνουν οι αντοχές των Εβριτών

Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αδιανόητες αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα
  • Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022 - 06:23

Η προδιαγεγραμμένη εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5,1 % τον Δεκέμβριο, επιστεγάζει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τον τελευταίο καιρό όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Οι αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι διαρκείς και παρά τις διαβεβαιώσεις κάποιων υπουργών ότι θα κρατούσαν μέχρι τα Χριστούγεννα, τελικώς, συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους, βαθαίνοντας την οικονομική κρίση, η οποία εκφράζονται φόβοι πως, πλέον, παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, νέες αυξήσεις από 5% έως ακόμη και 20% αναμένει η αγορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα. Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%!

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου του 2021. Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού.

«Οι όποιες αυξήσεις θα εξανεμιστούν»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τον Μάιο έρχεται δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, επισημαίνει:

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό που ζούμε με την ακρίβεια. Είναι η χειρότερη εξέλιξη για μία οικονομία και μία κοινωνία που έχει τόσο ταλαιπωρηθεί τα τελευταία 2 χρόνια με την πανδημία. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεγαλύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, όμως, σε αυτό το πλαίσιο, ό,τι αύξηση κι αν προκύψει, θα εξανεμιστεί αμέσως. Δηλαδή, μία αύξηση στα 700 ευρώ, που σημαίνει λιγότερο από 600 ευρώ καθαρά, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα ακρίβειας, θα είναι μία μηδαμινή αύξηση για τους εργαζόμενους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί αυτή η κατάσταση, ο μισθός να ανέβει στα επίπεδα πριν το 2009 και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι ουσιαστικά. Δυστυχώς, όμως, δεν βλέπω την κοινωνία να αντιδρά και να διεκδικεί, ακόμη και τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο»

Τα χειρότερα έρχονται

Η βιομηχανία η οποία προμηθεύει με προϊόντα τα ράφια των σουπερμάρκετ έχει ξεκινήσει ήδη να στέλνει νέους τιμοκαταλόγους στο λιανεμπόριο με τις αυξημένες τιμές. Στην πρώτη επαφή υπουργείου και σουπερμάρκετ, οι εκπρόσωποι αλυσίδων περιέγραψαν με μελανά γράμματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, κάνοντας αναφορά στο υψηλό λειτουργικό κόστος που έχουν εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια, το οποίο έχει τριπλασιαστεί (η ενέργεια καταλαμβάνει το 20% του λειτουργικού τους κόστους των λιανεμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων), αλλά και των αυξήσεων των μεταφορικών, των υλικών συσκευασίας.

Διαβάστε ακόμη : 17.447 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ράλι τιμών

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε το 5,1% έναντι της μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Το ράλι των τιμών, ειδικά στον χώρο της ενέργειας, συνεχίζεται πλήττοντας τα νοικοκυριά. Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται σε ένα χρόνο αύξηση 135% στο φυσικό αέριο και 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 45%. Στα τρόφιμα αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14% και τα ζυμαρικά κατά 7,6%.

Οι αυξήσεις ανά κλάδο

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

- 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

- 3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

- 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

- 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

- 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

- 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

- 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

- 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

- 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.

- 0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Κική Ηπειρώτου