Τουρισμός: Μεγάλο “στοίχημα” οι επενδύσεις και η επιχειρηματική ανταπόκριση
- Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022 - 06:23
- / Eνημέρωση: 28 Ιαν. 2022 - 18:00
Θετικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού στις Κυκλάδες σχετικά με την προσεχή σεζόν εκφράζει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες, Μιχάλης Παράβαλος, μέσω της συνέντευξής του στην “Κοινή Γνώμη”, μεταφέροντας το αισιόδοξο κλίμα σε επίπεδο τουριστικών επενδύσεων και κρατήσεων, το οποίο αποτυπώνεται ήδη και σε σημαντικό βαθμό για τα νησιά του νομού.
Με αφορμή τον έλεγχο που θα υπάρξει επισταμένως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με το αν καταγράφεται αυξητική τάση στις κατοικίες που προσφέρονται μέσω Airbnb, ενώ έδωσε απαντήσεις και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του τουρισμού και “φλερτάρουν” με τα νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα, ο κ. Παράβαλος μίλησε για την τουριστική ανάπτυξη νησιών που δεν διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια και τοποθετήθηκε για τη Σύρο, η οποία πασχίζει να μπει οργανωμένα και δυναμικά στον τουριστικό “χάρτη”, έχοντας την παρούσα στιγμή δίπλα της, το ισχυρό “όπλο” που λέγεται Toposophy για την καθοδήγησή της.
Επιπρόσθετα, ο υπεύθυνος του Υπουργείου Τουρισμού στο χώρο των Κυκλάδων, αναφέρθηκε στο μεγάλο “στοίχημα” της ανταπόκρισης με ποιοτικούς όρους, της επιχειρηματικής κοινότητας απέναντι στο μεγάλο κύμα τουρισμού που φαίνεται πως θα υποδεχθούν ξανά το καλοκαίρι, η Σύρος και οι Κυκλάδες, ενώ διατύπωσε τη θέση του, πως η πρωτεύουσα του νομού, για να “τρέξει” δυναμικά σε αυτό το πεδίο, χρειάζεται σίγουρα μία μεγάλη επένδυση πολλών τουριστικών κλινών.
Τέλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το καλοκαίρι του 2022, οπότε και όπως σχολίασε, λογικά θα υπάρξει ύφεση της πανδημίας, εκτίμησε πως βάσει της εικόνας που ο ίδιος έχει από την υπηρεσία του για τα νησιά των Κυκλάδων, σε θετική τροχιά θα κινηθεί και η περίοδος του Πάσχα.
-
Σχετικά με το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις Κυκλάδες υπάρχει αύξηση ή συγκράτηση όσον αφορά το “άνοιγμα” νέων κατοικιών;
“Υπήρχε μία αυξητική τάση η οποία διακόπηκε λόγω κορωνοϊού. Ειδικά την πρώτη χρονιά. Το 2020 διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μία ζήτηση για βίλες και κατοικίες, δηλαδή για περισσότερη αυτονομία λόγω της ασφάλειας που θεωρητικά παρείχε ένα τέτοιο κατάλυμα, επειδή δεν έχει κοινόχρηστους χώρους και μικρά δωμάτια, συγχρωτισμό και συνωστισμό. Επανήλθαν κάποιες εγγραφές που είχαν αποχωρήσει παλαιότερα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και σήμερα από το Υπουργείο ή τον αριθμό γνωστοποίησης. Στην ουσία φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση, αλλά ουσιαστικά πάρα πολλές από τις εγγραφές που υπάρχουν στις Κυκλάδες έχουν ήδη σήμα του ΕΟΤ ή αποτελούν μέρος ενός γενικότερου συνόλου ενοικιαζομένων δωματίων ή ξενοδοχείων, που επιτρέπεται να κάνει εγγραφές στην Airbnb.”.
-
Υπήρχε πάντοτε έντονη αντίδραση από την πλευρά ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και ξενοδοχείων σε σχέση με το γεγονός πως οι ίδιοι - σε αντίθεση με όσους δουλεύουν με βραχυχρόνια μίσθωση - είχαν πάντα μεγαλύτερες υποχρεώσεις φορολογικές και οικονομικές και επηρεάζονται σημαντικά. Πλέον, έχει γνωστοποιηθεί πως θα γίνεται αυστηρός έλεγχος και διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ στο κομμάτι των εισοδημάτων και της δήλωσης αυτών, από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι αυτή την εξέλιξη;
“Σίγουρα υπάρχουν περισσότερα έξοδα και υποχρεώσεις. Υπήρχαν και κάποιες υποχρεώσεις που έπρεπε να τηρούν οι επιχειρηματίες και γι αυτό προέκυπτε η διαμαρτυρία που ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Βέβαια, προσωπικά θεωρώ πως ο καλός πάντα δουλεύει. Υπάρχει και η οπτική βέβαια πως λόγω αυτών των υποχρεώσεων, οι καταλυματίες και οι ξενοδόχοι είχαν και ορισμένα πλεονεκτήματα. Όπως για παράδειγμα, ότι στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι επιχειρηματίες προστατεύθηκαν με τις προκαταβολές από το νομοθετικό πλαίσιο που εφήρμοσε το Υπουργείο, που κάποιος στην βραχυχρόνια μίσθωση, δεν το είχε. Βέβαια βλέπουμε τώρα την ανάγκη κανονιστικού πλαισίου και στις βραχυχρόνιες, που θεωρώ ότι καθυστέρησε και θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, γιατί η αστική μίσθωση έχει ξεκινήσει από το 2015. Άρα, στην ουσία θεωρώ ότι καλώς υπάρχει αυτός ο έλεγχος πλέον και θεωρώ ότι ηλεκτρονικά θα έχουμε και θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος και ταυτοποίηση στοιχείων από την ΑΑΔΕ.”.
-
Όσον αφορά τις υποδομές σε Σύρο και Κυκλάδες και συγκεκριμένα για καταλύματα και ξενοδοχεία, υπάρχει αύξηση σε νέα ή η διάρκεια της πανδημίας έχει επηρεάσει αρνητικά και υπάρχει συγκρατημένη εικόνα στις επενδύσεις και αναστολή αυτών;
“Θα έλεγα το αντίθετο. Δεν έχει επηρεάσει καθόλου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε έναν “οργασμό” νέων ξενοδοχείων και επενδύσεων στις Κυκλάδες. Δεν είναι απαραίτητα καλό αυτό για όλα τα νησιά, αλλά στην ουσία δεν έχει καμφθεί αυτή η τάση. Ειδικά για τις επενδύσεις που προέρχονται από το εξωτερικό η Ελλάδα δεν είναι τόσο ακριβή στην υπόθεση των επενδύσεων και της εξαγοράς κάποιων ξενοδοχείων. Επίσης, λόγω της παλαιότητας κάποιων ξενοδοχείων και καταλυμάτων και επειδή υπήρχαν επιχειρηματίες που δεν έχουν ακολουθήσει τις τάσεις, κάποια ξενοδοχεία έχουν πουληθεί σε άλλα χέρια. Γι αυτό τον λόγο βλέπουμε να ανακαινίζονται από funds και αλυσίδες στο πεδίο του τουρισμού. Και μιλάμε για “γερά” ονόματα στον χώρο και όχι μόνο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Και η Πάρος και η Νάξος, η Μήλος και η Κίμωλος, όπως και η Φολέγανδρος – και στη Σύρο – υπάρχουν επενδύσεις. Για τη Σύρο να πούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλη εταιρεία, η νούμερο ένα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχει ενοικιάσει δικό της κατάλυμα. Αυτό το ενδιαφέρον προφανώς και δείχνει ότι υπάρχει ανάπτυξη και το στοίχημα είναι αυτό το ενδιαφέρον να διατηρηθεί και να μετατραπεί σε αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε, ώστε ο τουρίστας και ο επισκέπτης να φεύγει ευχαριστημένος.”.
-
Εστιάζοντας στη Σύρο γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης και σήμερα ο Δήμος και το νησί έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί συνεργασία με την Toposophy. Ποια είναι η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη συνεργασία και προσπάθεια;
“Έχω πει και υποστηρίζω ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή εταιρεία. Έχουν ξεκινήσει κι έχουν κάνει προτάσεις, έρευνα – πρωτογενή και δευτερογενή -, απ΄ όσο γνωρίζω και υπάρχει μία καλή συνεργασία με τους επιχειρηματίες. Έχει γίνει συνάντηση με το Επιμελητήριο, έχουν γίνει τα ερωτηματολόγια όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ποιες θα είναι οι προτάσεις και κατά πόσον οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Αυτό είναι το πάγιο ζήτημα που απασχολεί τη Σύρο. Κατά πόσον αυτές οι προτάσεις θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Λέω και πάλι κάτι. Δεν πρόκειται ποτέ και κανένας Δήμαρχος να φύγει να πάει σε έκθεση.”.
-
Εκφράζεται από την πλευρά της επιχειρηματικότητας κοινότητας της Σύρου η πρόθεση να υπάρξει ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη. Η δική σας εκτίμηση είναι ότι το νησί θα τα καταφέρει; Παρατηρήσατε προηγουμένως ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανταπόκριση των επιχειρηματιών...
“Προσωπικά συνεχίζω να θεωρώ πως η Σύρος χρειάζεται μία μεγάλη επένδυση για να μπορέσει το νησί να φύγει μπροστά. Θέλει μία τουριστική επένδυση μεγάλη όπως ήταν το Dolphin, δηλαδή ένα ξενοδοχείο 40 – 50 δωματίων για να προχωρήσει μπροστά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που δημιουργούνται των 10 ή και 20 δωματίων και συνεισφέρουν στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ζωή του τόπου, με έσοδα, με κόσμο που φέρνουν, αλλά χρειάζεται σίγουρα και μία μεγάλη επένδυση. Πλέον οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι σε καλύτερη κατάσταση.”.
-
Σε συνέχεια αυτών που αναφέρετε, έχει ειπωθεί κατ΄ επανάληψη πως η καλύτερη ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Σύρου, θα βοηθούσε σημαντικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ποια είναι η θέση σας;
“Υπήρχε πάντα η δικαιολογία της αεροπορικής σύνδεσης. Θεωρώ πως δεν έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Για το αεροδρόμιο ολοκληρώνεται η ταπείνωση του λόφου Νεράιδα και ο διάδρομος θα επεκταθεί προφανώς. Θα πάμε σε αεροπλάνα μέχρι 70-80 θέσεων. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι απαραίτητο η μεγαλύτερη υποδομή. Σίγουρα, με άλλα δεδομένα θα υπήρχε μία διαφορετική ανάπτυξη και άλλος τουρισμός, αν είχαμε ένα διεθνές αεροδρόμιο. Εκεί που είναι το αεροδρόμιο δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Με το να σκεφτόμαστε “τι θα γινόταν αν...” δεν αλλάζει κάτι. Αυτή τη στιγμή και η Νάξος και η Μήλος δεν έχουν αεροδρόμια, αλλά έχουν τουρισμό. Εφόσον γίνουν οι κατάλληλες υποδομές και εφόσον μάθουμε να δουλεύουμε παραπάνω και εμείς οι ίδιοι, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κάτι να ζηλέψουμε. Και σήμερα δεν έχουμε κάτι να ζηλέψουμε γιατί το νησί είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Χρειάζονται επενδύσεις και δουλειά από εμάς.”.
-
Αν και βρισκόμαστε στην αρχή του έτους 2022, εκτιμάτε ότι η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη; Θα κυλήσει ομαλά στο κομμάτι της επισκεψιμότητας;
“Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως θα υπάρξει ύφεση της πανδημίας και αν προχωρήσουμε καλά, να είμαστε έτοιμοι γιατί δεν ξέρουμε – για τις Κυκλάδες πάντα – ποιος θα κάνει πρώτος κράτηση για να έρθει στα νησιά. Όλα φαίνονται ότι πηγαίνουν μια χαρά. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και πολύς κόσμος. Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε αυτό το ενδιαφέρον και να το κεφαλαιοποιήσουμε για τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο και για την Πασχαλινή περίοδο. Θα είναι το πρώτο άνοιγμα για τον τουρισμό φέτος και όλα δείχνουν πως θα πάμε πολύ καλά.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σαρώνουν οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι
5 Φεβ. 2023 - 19:00 - Προβληματισμός για “απόνερα” του πολέμου στον τουρισμό
4 Μαρ. 2022 - 6:20 - “Οι Κυκλάδες τουριστικά φέτος κάνουν την έκπληξη”
29 Ιουλ. 2021 - 6:20 - Ανδρέας Φιορεντίνος: Προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025
4 Ιαν. 2025 - 18:17 - Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη συνεισφορά του τουρισμού
20 Δεκ. 2024 - 19:21