Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%

  • Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:13

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός, “Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 πολίτες θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση”.

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την ακίνητη περιουσία έχει ως πυρήνα την “υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας”.

Ο νέος, μειωμένος ακόμη περισσότερο ΕΝΦΙΑ, θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις.

Εκτιμάται ότι οι βεβαιώσεις θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, διευκρίνισε πως το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους, θα δει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. 2.200.000 από αυτούς τους φορολογούμενους θα δουν μείωση άνω του 20%, και ειδικότερα 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%. Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

Αύξηση θα σημειωθεί μόνο για το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται ως μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών.

Στον βασικό φόρο των κτισμάτων, στο 65% των προϋπαρχουσών ζωνών θα υπάρξει μείωση, στο 34% ο φόρος παραμένει αμετάβλητος και μόνον στο 1% των ζωνών θα σημειωθεί αύξηση φόρου.

Αντίστοιχες μειώσεις θα ισχύσουν και για τα οικόπεδα, με αποτέλεσμα το 91% των φορολογούμενων να δει μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Καταργείται επίσης ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, φόρος επί της αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.

Επίσης, μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα.

Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Έκπτωση φόρου

Ειδικά για την έκπτωση φόρου, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως αυτή επεκτείνεται από 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος.

Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

§ Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

§ Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.

Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

§ Μειώνονται – ακόμη περισσότερο – οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.

Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

§ Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας.

Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων.

Θετική η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, σχολίασε πως “κάθε φόρος που μειώνεται, κάθε ελάφρυνση που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση. Συνεπώς μόνο θετικά βλέπει η επιμελητηριακή κοινότητα τη μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και που έρχεται σε μία χρονική στιγμή που το κύμα ακρίβειας προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Επειδή ακριβώς απαιτούνται γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, η ΚΕΕΕ έχει προτείνει την κατάργηση μνημονιακών φόρων, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και βέβαια την περαιτέρω αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς της ενέργειας από το 50% στο 75%.  

Μόνον έτσι θα γλυτώσουμε από πολύ δυσάρεστες εξελίξεις, όπως τα «λουκέτα» επιχειρήσεων, την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας και τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών”.