“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: “Μάχες” στην Ουκρανία… πόλεμος στην Ελλάδα

  • Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:24

Οικονομικός θα είναι ο πόλεμος που θα πλήξει τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, αν και ήδη έχουν φανεί οι επιπτώσεις από τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Αναμένεται άνοδος τιμών, σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως η ακρίβεια είχε λυγίσει επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει στην «Π» πως θα επηρεαστεί ο αγροτοδιατροφικός τομέας, καθώς γίνονται εξαγωγές σε νωπά και θερμοκηπιακά προϊόντα. Ενδεχομένως, κάποιες τοπικές επιχειρήσεις έχουν συμφωνίες με Ρωσία και Ουκρανία, κάνουν εισαγωγές μηχανημάτων και είναι φυσικό να επικρατεί αναστάτωση.

Φυσικά, ο τουρισμός θα πληγεί, ενώ περιμέναμε να αναθερμανθεί, ίσως η χρονιά δεν είναι τόσο καλή αφού θα στερηθούμε τουρίστες από αυτές τις δύο χώρες.

Όσο αφορά στην επίπτωση που θα έχει η τοπική αγορά από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθός της, βέβαια, μία αβεβαιότητα δημιουργείται στην αγορά.

Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως θα δούμε νέα αύξηση τιμών λόγω του ενεργειακού ζητήματος, το πετρέλαιο ήδη έχει ανέβει, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και τα νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει πως τις επόμενες μέρες θα διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. «Αγκάθι» αποτελούν οι εισαγωγές σε είδη, όπως είναι η ξυλεία, το σίδερο, τα αλουμίνια που έρχονται από Ρωσία και Ουκρανία, χώρια, βέβαια, από το φυσικό αέριο.

Το εμπάργκο από Ευρώπη και ΗΠΑ θα φέρει άνοδο τιμών, την ανιούσα θα πάρουν οι τιμές στις πρώτες ύλες που ούτως ή άλλως είναι «τσιμπημένες».

Ο κ. Λεκάκης λέει πως ήδη έχουν διπλασιαστεί οι λογαριασμοί ρεύματος και αν αυτό το ράλι συνεχίσει τότε δεν αποκλείεται να δούμε και λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, αναφέρει πως καθαρά στο κομμάτι των εξαγωγών, το νησί μας δεν επηρεάζεται σημαντικά.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι χώρες που έχουν μεγάλο μερίδιο στις κρητικές εξαγωγές. Η Ρωσία δεν ξεπερνά το 1%, ποσοστό που έφτασε το 2020, η Ουκρανία φτάνει το 0,6%, δηλαδή δεν έχει ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

Το πρόβλημα αφορά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα ανεβάσει τις τιμές στα προϊόντα των εξαγωγών οπότε θα γίνουν πιο δυσπρόσιτα για τις ξένες αγορές.

Αναταραχή θα επικρατήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα, αφού υπάρχουν πλέον δυσκολίες στις μεταφορές.

Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρει πως η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης και του κόσμου, ανήκει στις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού, προμηθεύει χώρες, όπως είναι η Υεμένη και το Μπαγκλαντές που αναμένεται να πεινάσουν.

Εμείς δεν εξαρτόμαστε τόσο από την Ουκρανία όσο αφορά στην εισαγωγή σιταριού, όμως, οι άλλες χώρες θα ανεβάσουν τις τιμές τους. Ακόμα και αν ο πόλεμος τελειώσει σήμερα, δε γνωρίζουμε τι καταστροφές θα έχουμε στον σιτοβολώνα από βομβαρδισμούς, χημικά. Θα χαθούν αγροτικές εκτάσεις και η παραγωγή θα μειωθεί, συνεπώς η τιμή θα αυξηθεί και θα συμπαρασύρει και άλλα προϊόντα.

Επιπτώσεις στον τουρισμό

Tις επόμενες εβδομάδες θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σημειώνοντας ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλονίζουν και αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης.

Κατερίνα Μυλωνά