Ακρίβεια στα όρια της επισιτιστικής κρίσης και στην Αιτωλοακαρνανία φέρνει η εισβολή στην Ουκρανία
- Τρίτη, 1 Μαρτίου, 2022 - 06:24
Τη στιγμή που οι Αιτωλοακαρνάνες αντιμετωπίζουν την αύξηση της τιμής πολλών προϊόντων και των καυσίμων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα φέρει περισσότερες αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα, αν δεν ληφθούν μέτρα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι οικονομικά στις χαμηλότερες θέσεις των νομών της χώρας ο αντίκτυπος των επιπλέον αυξήσεων θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Παράλληλα, η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο. Τα σιτηρά που εξάγει η Ουκρανία τα έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερο «χτύπημα» στην τσέπη μας για βασικά προϊόντα στην καθημερινότητά μας λ.χ. ζυμαρικά και ψωμί ή βασικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα, όπως ζωοτροφές και λιπάσματα!
Γεγονός που φέρνει το φάντασμα της επισιτιστικής κρίσης πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο. Αν κάτι τέτοιο φαντάζει ακραίο για την Ελλάδα, οι ειδικοί προεξοφλούν πως το ένα νέο κύμα ακρίβειας που θα προκύψει και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα λόγω της περαιτέρω αύξησης των ζωοτροφών του κτηνοτρόφους. Και φυσικά θα επηρεαστεί περαιτέρω όλη η αλυσίδα…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης κάνει μια πρώτη προσέγγιση με βάση τα μέχρι και σήμερα δεδομένα και παρουσιάζει προεκτάσεις της εισβολής που μπορεί να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την τσέπη των Αιτωλοακαρνάνων!
Συγκεκριμένα, ο κ. Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «Το σίγουρο είναι ότι η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα δημιουργήσει και περεταίρω προβλήματα στην Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία το βέβαιο είναι πως αν επηρεαστούν οι εξαγωγές θα επηρεαστεί και η οικονομία της, ο αγροτικός κόσμος, διότι εξάγει αγροτικά προϊόντα.
Παράλληλα οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν ζήτημα με την ακρίβεια, καθώς η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο. Τα σιτάρια που εξάγει η Ουκρανία τα έχει ανάγκη η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη. Η αύξηση της τιμής του σίτου θα συμπαρασύρει την αύξηση της τιμής των ζυμαρικών, των αλεύρων και όλων των παραγώγων τους. Θα επηρεαστεί η Ευρώπη και η Παγκόσμια αγορά. Το σίγουρο είναι πως η Αιτωλοακαρνανία βιώνει ακρίβεια, η οποία σχετίζεται με την αγορά των τροφίμων, των ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κλπ και θα αυξηθεί περαιτέρω το κόστος παραγωγής, αφού έχει αυξηθεί η ενέργεια και τα καύσιμα.
Αν δεν στηριχτεί άμεσα ο πρωτογενής τομέας, όπως επίσης οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Διανύουμε την χειρότερη εποχή, ξεπεράσαμε τα μνημόνια και τόσα αλλά στο παρελθόν, αλλά δεν ξεπεράσαμε την κρίση που βιώνουμε το 2021, το 2022 και φοβάμαι πως θα ζήσουμε και το 2023.
Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία στην περιοχή μας, που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους διοικούντες και στη Δυτική Ελλάδα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται ανεπανόρθωτα.
Βλέπουμε στο Αγρίνιο τι κίνηση υπάρχει μετά τις 20:00 το βράδυ, πως έχει ερημώσει η πόλη, πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει στο κέντρο της πόλης, σε σημεία που στο παρελθόν, παρά την οικονομική κρίση, είχαν άλλη εικόνα και άλλη ζωή. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι εξελίξεις μπορεί να έχουμε από την υπόθεση της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τι επιπτώσεις μπορεί να έχουμε.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι στις χαμηλότερες θέσεις στη λίστα των νομών λόγω της ανεργίας, της απαξίωσης στον πρωτογενή τομέα, της αύξησης του κόστους παραγωγής, που δεν επιτρέπει σε πολλούς να καλλιεργήσουν εκτάσεις και επιπλέον δε διαθέτουμε πλέον στο νομό μας και στην πόλη μας το προϊόν εκείνο, τον καπνό, που διαθέταμε πριν χρόνια που έδινε λύσεις. Όλοι συνεπώς προσπαθούμε από την ίδια «πίτα» να επιβιώσουμε.
Το να επιβιώσεις το Πάσχα, που αναφέρουν για επίδομα, δεν σημαίνει πως θα μπορείς να επιβιώσεις τους υπόλοιπους μήνες. Ψήσαμε ή αγοράσαμε κρέας το Πάσχα και λύθηκε το πρόβλημα; Ο Ιανουάριος κατέγραψε πληθωρισμό 6,2, ενώ μεγαλύτερο θα καταγράψει ο Φεβρουάριος, άρα με το επίδομα δεν δίνεται λύση.
Ως ΙΝΚΑ θεωρούμε πως τα επιδόματα δε δίνουν μόνιμη, αλλά προσωρινή λύση. Από την άλλη πλευρά με βάση την ακρίβεια που βιώνει το ελληνικό νοικοκυριό θεωρούμε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Το ΙΝΚΑ εδώ και ένα χρόνο είχε ζητήσει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, το θεωρούμε επιβεβλημένο όσο διαρκεί η κρίση και η επιδότηση στο ρεύμα να μην είναι επί του ρέματος, αλλά επί του συνόλου του λογαριασμού ρεύματος. Βλέπουμε η κυβέρνηση να επιδοτεί υποτίθεται το ρεύμα, αλλά τις λοιπές χρεώσεις να αφήνει να τις πληρώνουν όλοι.
Αυξήσεις μέχρι και 500% δεν είχε ποτέ η ελληνική οικογένεια, ούτε την αύξηση στο φυσικό αέριο που είναι της τάξης του 496%. Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει επιχειρήσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο, με μπουκάλες δηλαδή. Αυτές ποιος θα τις βοηθήσει; Η ενέργεια αυξάνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Το κόστος δεν πρόκειται να το επωμιστεί η βιομηχανία, συνεπώς θα το μετακυλήσει στο προϊόν, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες κυρίως υπηρεσιών. Από 13% που είναι ο ΦΠΑ στο ρεύμα να πάει στο 5% ή στο 6%, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%. Στην περιοχή μας είναι αδιανόητο να αυξάνεται η αποχέτευση από 23% στο 60% επί της κατανάλωσης του νερού, με τέτοια κρίση και κρίση πανδημίας. Δεν θέλουμε διαχειριστές κυβερνώντες και τοπικούς άρχοντες, θέλουμε άτομα που να δίνουν λύση».
Κωνσταντίνος Χονδρός
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ταβέρνες και εστιατόρια – «τρώνε» τις ανατιμήσεις
12 Απρ. 2022 - 6:25 - «Χειρόφρενο» στα φορτηγά
6 Απρ. 2022 - 6:24 - Αγρίνιο: Μισό το καλάθι – Σε καθεστώς φόβου οι καταναλωτές
21 Μαρ. 2022 - 6:24 - Σοβεί η κοινωνική κρίση – Φτωχικές γιορτές για χιλιάδες Αγρινιώτες!
27 Δεκ. 2021 - 6:27 - IRIS: Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ άμεσων πληρωμών στην Ελλάδα
18 Ιαν. 2025 - 16:14