“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΑ: Το μηνιάτικο έγινε… βδομαδιάτικο

  • Τετάρτη, 23 Μαρτίου, 2022 - 06:23

Ο μισθός μοιάζει πλέον με… βδομαδιάτικο, μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, μία στάση στο βενζινάδικο και η αποπληρωμή της ΔΕΗ αρκούν για να αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό ενός εργαζόμενου.

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζει τα μέτρα κατά της ακρίβειας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς. Όπως λέει, η άνοδος των τιμών προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία, απλώς τώρα η κατάσταση χειροτέρεψε. «Δε βλέπουμε μέτρα ουσίας και παραμένει το αίτημά μας για ελάχιστο μισθό στα 751 ευρώ, ένα ποσό που πρέπει να ορίζεται από τους κοινωνικούς φορείς και όχι με απόφαση ενός υπουργού», αναφέρει και υπενθυμίζει πως αυτή τη στιγμή ένας εργαζόμενος που πιάνει για πρώτη φορά δουλειά αμείβεται με 540 ευρώ μικτά.

Ο κ. Βοργιάς τονίζει πως η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στα καύσιμα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να βρίσκεται στα ύψη και σημειώνει πως δεν είναι μονάχα οι πλούσιοι που μετακινούνται με αυτοκίνητο.

Εξάλλου, το πετρέλαιο είναι ένα προϊόν, η τιμή του οποίου συμπαρασύρει τα πάντα.

Ανατιμήσεις και στα σιτηρά είχαμε και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τώρα η ακρίβεια καλπάζει και η χαριστική βολή έρχεται από τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κυρίως τη ΔΕΗ.

«Πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και βλέπουμε να τους αφαιρούνται τα ρολόγια. Κάποιες οικογένειες δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, είναι χαρακτηριστική η μελέτη της ΓΣΕΒΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο μισθός εξανεμίζεται στις πρώτες 19 μέρες. Η χώρα μας κατάφερε να είναι πρώτη στην ανεργία και να έχει την πέμπτη θέση στους χαμηλότερους μισθούς σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Αίτημα του Εργατικού Κέντρου είναι να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι και να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός γιατί είναι ένας βασικός λόγος που οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα μας.

Για τις αλλαγές που γίνονται στον ΟΑΕΔ, σχολιάζει πως η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να μειώσει ακόμα και τα λίγα χρήματα που δίνει στους ανθρώπους. Ο κ. Βοργιάς αναφέρει πως άτομα με υψηλά εισοδήματα στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι ελάχιστα. Αν ήθελε η κυβέρνηση να φέρει μία ισορροπία, θα έπρεπε να εντάξει επιπλέον ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, οι εποχικοί και μακροχρόνια άνεργοι δε λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ και αναρωτιέται κανείς πώς επιβιώνουν.

Ο κ. Βοργιάς αναφέρει πως παλιότερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δούλευαν έξι με οχτώ μήνες και μετά επιδοτούνταν, τώρα η τουριστική περίοδος είναι πιο μικρή, έφτασε τους τρεις μήνες, για αυτό το λόγο πολλοί εργαζόμενοι έχουν στρέψει την πλάτη τους στον τουρισμό και αναζητούν αλλού για μόνιμο μεροκάματο.

Κατερίνα Μυλωνά