“Πονοκέφαλος” η αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2022 - 06:18
- / Eνημέρωση: 20 Απρ. 2022 - 18:00
Το σοβαρό θέμα της αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχει προκαλέσει η άνοδος του λειτουργικού κόστους των πλοίων και των εταιρειών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έθεσε επί τάπητος στην ενημέρωσή του, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής στην κατεύθυνση της επιδίωξης ανακούφισης των νησιωτών.
Οι αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν επισημανθεί από κάθε πλευρά του Ν. Αιγαίου ως ένα ζήτημα ιδιαιτέρως κρίσιμο, το οποίο όχι μόνον επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ίδιων των κατοίκων των νησιών, αλλά δεν αποκλείεται να φέρει συνέπειες και στην επισκεψιμότητα στο πεδίο του τουρισμού.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζητήθηκε η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, με αποκλειστικό στόχο την ανακούφιση των νησιωτών, ώστε να μην εισπράξουν άλλη επιβάρυνση, κατά τις μετακινήσεις τους.
Παράλληλα, εξήγησε πως, αυτή η κίνηση προκύπτει σε συνέχεια των μέτρων στήριξης που έχουν ζητήσει οι ακτοπλόοι από την κυβέρνηση, ώστε όπως υποστηρίζουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος των πλοίων τους.
Γ. Χατζημάρκος: Καμία επιβάρυνση για τους νησιώτες
Ειδικότερα, ο Γιώργος Χατζημάρκος μίλησε σε ξεκάθαρο τόνο για την παρέμβαση της Περιφέρειας προς το αρμόδιο Υπουργείο, λέγοντας τα εξής. “Έχουμε ζητήσει την συγκράτηση των τιμών, στις αυξήσεις της ακτοπλοΐας, οι οποίες έρχονται σύμφωνα με τα στοιχεία που η ακτοπλοΐα παρουσιάζει, μέσα από την ενεργειακή κρίση της περιόδου και έχουμε ζητήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της ακτοπλοΐας, για να μην αυξηθούν άλλο τα εισιτήρια.
Δεν θέλω να γίνεται παρερμηνεία ως προς αυτό. Εμείς δεν ζητάμε να ενισχυθούν οικονομικά οι ακτοπλόοι, εμείς ζητάμε να μην επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος ενέργειας οι νησιώτες” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, σχολιάζοντας μάλιστα πως όσοι προχωρούν σε αυτή τη διαστρέβλωση της στάσης της ΠΝΑι, το πράττουν για πολιτικούς λόγους.
“Αυτό είναι μία λάθος ερμηνεία που γίνεται στοχευμένα και όποιος δεν το καταλαβαίνει το κάνει έτσι απλά για να αρθρώσει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο. Αυτό το κατανοούμε αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω τη διαστρέβλωση της δικής μας πρότασης” επανέλαβε, καταλήγοντας στο θέμα της ενημέρωσής του προς τους περιφερειακούς συμβούλους.
“Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Όχι στις αυξήσεις – ενώ υπάρχουν πραγματικά αυξήσεις σήμερα – στο κόστος της ενέργειας, όχι και στις αυξήσεις στην ακτοπλοΐα. Να μην υποστούν οι νησιώτες και οι επισκέπτες μας στο Νότιο Αιγαίο τις αυξήσεις και αυτό το έξτρα ενεργειακό κόστος να καλυφθεί με μία έξτρα - για την περίοδο αυτή μόνο - ενίσχυση από το Υπουργείο Ναυτιλίας” σημείωσε ο ίδιος.
Μέτρα ζήτησε ο ΣΕΕΝ
Υπενθυμίζεται πως ο ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) προσφάτως είχε καταθέσει υπόμνημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, “η αυξανόμενη οικονομική απειλή που προκαλείται από τη συνεχή άνοδο της τιμής του ναυτιλιακού καυσίμου, πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποφασιστικά ώστε να αποτραπεί η δημιουργία θέματος βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών εταιρειών και η εμφάνιση δυσχερειών στην εξυπηρέτηση της νησιωτικής Ελλάδος που θα επιφέρει προσκόμματα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών”.
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΝ κατέθεσε επτά συγκεκριμένες προτάσεις για την προσωρινή στήριξη του κλάδου. Αυτές έχουν ως εξής: “Τα μέτρα αφορούν στη επιβολή ενός είδους πλαφόν στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων στη βάση της μέσης τιμής του προηγούμενου Δεκεμβρίου, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 6% και την επιστροφή του στο 13% εάν οι τιμές των καυσίμων πέσουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας, την προκήρυξη επιπλέον γραμμών δημόσιας υπηρεσίας όπως έγινε κατά την περίοδο της πανδημίας, την αύξηση των μισθωμάτων για τις υφιστάμενες άγονες γραμμές μονοετούς διάρκειας κατά 30% τουλάχιστον, την προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών εκπτώσεων που υλοποιούν σε διάφορες κατηγορίες επιβατών οι ακτοπλοϊκές εταιρείες , την ενίσχυση της ρευστότητας με τη άμεση καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των 42 εκατ. ευρώ που οφείλει το Υπουργείο στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για δρομολόγια αγόνων γραμμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί”.
Φόβος για συνέπειες στη νησιωτική οικονομία
Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΣΕΕΝ σχετικά με τη μελέτη που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο “Επίδραση της δέσμης προτάσεων Fit for 55 στην επιβατηγό ναυτιλία και τη νησιωτική οικονομία της Ελλάδος, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με θέμα “Μετάβαση στην ”πράσινη” ακτοπλοΐα”, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Η ενημέρωση έχει ως εξής: “Ο σκοπός της μελέτης περιλαμβάνει την εκτίμηση των επιδράσεων της δέσμης προτάσεων "Fit for 55" στη λειτουργία της εγχώριας επιβατηγού ναυτιλίας και κατά επέκταση στα οικονομικά μεγέθη των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Ειδικότερα, στη μελέτη αναδεικνύονται οι προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές και οι μεταβολές που θα επιφέρουν στον τρόπο λειτουργίας της επιβατηγού ναυτιλίας, προσδιορίζονται οι επιδράσεις τους στο κόστος λειτουργίας, τις τιμές των εισιτηρίων, τη μεταφορική κίνηση και την οικονομική συμβολή του κλάδου και εξετάζονται οι διαθέσιμες επιλογές για μετριασμό αυτών των επιπτώσεων.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η υλοποίηση των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολιτικών για το κλίμα (δέσμη μέτρων Fit for 55) εκτιμάται ότι μπορεί να οδήγησε σε αυξημένο κόστος λειτουργίας της εγχώριας ακτοπλοΐας κατά €207 εκατ. το 2026 (σε σύγκριση με σενάριο μη εφαρμογής των μέτρων), εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προσαρμογής. Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά περίπου 30% και μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης κατά 28% το ίδιο έτος. Η μειωμένη δραστηριότητα του κλάδου και ο χαμηλότερος αριθμός επισκεπτών στα νησιά της χώρας μπορεί να επιφέρει μείωση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από €900 εκατ. το 2026, ενώ σε όρους απασχόλησης η απώλεια των θέσεων εργασίας εκτιμάται σε 29 χιλ. θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας (νησιωτικές περιοχές και ηπειρωτική χώρα)”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ναυτιλία - μετακινήσεις: Νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 2024
28 Δεκ. 2023 - 14:53 - Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις εισιτηρίων για τους νησιώτες
24 Ιουν. 2022 - 6:20 - Τι αλλάζει στις συντάξεις μηχανικών και συμβολαιογράφων
4 Ιαν. 2025 - 20:00 - ΑΑΔΕ: Πότε ένα ακίνητο θεωρείται Airbnb ή τουριστικό κατάλυμα
4 Ιαν. 2025 - 18:49 - Ανδρέας Φιορεντίνος: Προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025
4 Ιαν. 2025 - 18:17