“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Κίνδυνος καταβολής λάθος συντάξεων

  • Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2022 - 06:22

Σοβαρές επιφυλάξεις διατηρούν οι υπάλληλοι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την αποτελεσματικότητα που θα έχει η υλοποίηση του θεσμού των συντάξεων εμπιστοσύνης, που υιοθετεί το υπουργείο Εργασίας, σε μία προσπάθεια να επισπευστούν οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων που εκκρεμούν μέχρι σήμερα.

Το νέο μέτρο προβλέπει ότι οι εισηγητές θα λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία της δήλωσης που θα κάνει ο ασφαλισμένος, ως πραγματικούς χρόνους ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή θα προχωρά η αίτηση σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος. Στη συνέχεια θα εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση και θα υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης και θα χορηγείται στον ασφαλισμένο άμεσα.

Πάνω στην απόφαση θα υπάρχει σαφής επιφύλαξη, ότι θα επιβεβαιωθούν τα στοιχεία το επόμενο χρονικό διάστημα και σε βάθος πενταετίας. Για τον σκοπό αυτό ο ασφαλισμένος θα πρέπει να διατηρεί όλα τα στοιχεία εκείνα που θα μπορεί να αποδίδει τους χρόνους ασφάλισης που έχουν δηλωθεί πάνω στην αίτησή του.

Εξυπακούεται βέβαια πως όσοι λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που δικαιούνται θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα ποσά μέσω παρακράτησης ποσού από την σύνταξη για πολλούς μήνες. Όσοι δε δεν τη δικαιούται τότε θα κοπεί η σύνταξη και θα επιστραφούν τα ποσά.

Το νέο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από αρχές Ιουνίου, οπότε, σύμφωνα με το υπουργείο, θα καταβληθούν στις δικαιούχους – ασφαλισμένους οι πρώτες συντάξεις εμπιστοσύνης, οι οποίες θα εκδοθούν με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα Άτλας και την ΗΔΙΚΑ, αλλά και σε όσα θα προσκομίσει ο ασφαλισμένος με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής του.

«Δεν είναι βέβαιο ότι μία τέτοια ρύθμιση θα λύσει το πρόβλημα καταβολής των ληξιπρόθεσμων συντάξεων. Υπάρχει ο κίνδυνος καταβολής λάθος συντάξεων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο απλά θα διαιωνιστεί το πρόβλημα και ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος σε διάστημα μία πενταετίας να προχωρήσει σε διασταύρωση όλων των στοιχείων, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι τα ποσά που καταβάλλονται είναι εκείνα που πράγματι δικαιούνται οι συνταξιούχοι», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΕΦΚΑ Βόλου με μεγάλη προϋπηρεσία στην έκδοση συντάξεων.

Δύσκολη η διασταύρωση στοιχείων

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολιτών που εν δυνάμει συνταξιούχοι και σοβαρές εκκρεμότητες, μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για να εγκριθεί η σύνταξή τους.

Υπάρχουν εν δυνάμει συνταξιούχοι που αναμένουν αίτηση όχι από τον φορέα που έχει υποβληθεί η αίτηση αλλά από φορέα που θα έπρεπε να μεταβιβαστεί ο φάκελος μετά από την απόρριψη του με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν οφειλές στα ταμεία τους.

«Πώς θα διευθετηθούν αυτές οι περιπτώσεις; Θα κρίνονται εκ των υστέρων και είτε θα συμπληρώνεται ο χρόνος με τη διαδικασία προαιρετικής ασφάλισης, είτε θα αλλάζει το ποσό της σύνταξης, είτε θα παρακρατούνται ποσά ως οφειλόμενα. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο», σχολίασε ο ίδιος υπάλληλος, επαναλαμβάνοντας τον προβληματισμό που υπάρχει αναφορικά με το νέο μέτρο γενικότερα στο προσωπικό του ΕΦΚΑ που χειρίζεται θέματα συντάξεων.