Πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

  • Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022 - 06:25

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και αφορά στην επιδότηση αντικατάστασης τριών τύπων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, έως τρεις για κάθε δικαιούχο και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών τους θα είναι κλιμακούμενα και θα κυμανθούν από 35% - 50%, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία θα λειτουργούν κατά κλίμακα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως με όσο μεγαλύτερα εισοδήματα τόσο πιο μειωμένο το ποσό της επιδότησης και αντιστρόφως όσο πιο μικρά τα εισοδήματα τόσο αυξημένη η επιδότηση.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες όπως ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τα 350.000 νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, με τις αντικαταστάσεις αυτών των συσκευών θα έχουν μεσοσταθμιστική μείωση περί τις 1.000 KWh τον χρόνο, δηλαδή του 25% της κατανάλωσης ρεύματος, άρα αντιστοίχως και στους λογαριασμούς ρεύματος, αναλόγως πάντοτε της χρήσης.

Στο πρόγραμμα της επιδότησης δεν συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Για την αίτηση της επιδότησης συσκευών θα απαιτηθούν κατά την είσοδο στην πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος οι κωδικοί Taxisnet και το ΑΦΜ και θα λάβουν την επιδότηση με την μορφή εκπτωτικού κουπονιού που θα αναφέρει το ποσό της έκπτωσης από την αξία αγοράς της συσκευής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της επιδότησης είναι η παλιά συσκευή που πρόκειται να αντικατασταθεί να λειτουργεί και κατά την παράδοση της νέας συσκευής θα δίνεται και η παλαιά που αντικαθίσταται.