“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Σε απόγνωση νοικοκυριά στη Θεσσαλία

  • Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022 - 06:23

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες νοικοκυριά στη Θεσσαλία. Ιδιοκτήτες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με αντίστοιχα φυσικού αερίου, διότι επιδοτούνταν, όμως, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη εξοφληθεί η επιδότηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως οι πληρωμές για το πρόγραμμα άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο και ότι μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί μόνο ένα ποσοστό 10% των δικαιούχων.

Σε απάντησή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική επερώτηση βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει χρονοδιαγράμματα αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, όμως για τις επόμενες πληρωμές δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις.

Το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει… από τον Φεβρουάριο του 2021, όποτε άρχισε η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες για ένταξη.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 6.120.000 ευρώ.

Η δράση προέβλεπε την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές.

Χρηματοδοτούνταν το 65% της εσωτερικής εγκατάστασης από τον μετρητή μέχρι το σπίτι, τον καυστήρα και τις σωληνώσεις και εφόσον τα νοικοκυριά ήταν πολύ χαμηλού εισοδήματος η επιδότηση έφτανε ακόμη και το 100%.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί οικογενειάρχες, αλλά και επαγγελματίες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν και υπέβαλαν αίτηση.

Ως φαίνεται όμως βιάστηκαν να χαρούν διότι αρκετοί δεν έχουν ακόμη πάρει τα χρήματα της εξόφλησης του προγράμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν είναι πολλές, λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.

Η επερώτηση των βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ

Για το συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσαν κοινή επερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας Κατερίνα Παπανάτσιου, Αννα Βαγενά, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Λάππας και Σάκης Παπαδόπουλος, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνιζαν πως «σε επικοινωνία με ωφελούμενους και επαγγελματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην ολική εξόφληση των ποσών» και πως «ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχει όμως και σαφής ενημέρωση για την επιχορήγηση του υπόλοιπου ποσού προς τη ΕΔΑΘΕΣΣ, ως φορέα υποβολής, ελέγχου, πιστοποίησης και καταβολής της χρηματοδότησης, για την ολοκλήρωση του προγράμματος» και ρωτούσαν τους αρμοδίους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση και η ολοκλήρωση του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στη Θεσσαλία».

Η απάντηση του υπουργείου

Το υπουργείο στην απάντηση που απέστειλε στους επερωτώντες βουλευτές, αναφέρει πως υποβλήθηκαν 3.520 αιτήσεις.

Μέχρι και τις 28/02/2022, είχαν συνάψει Σύμβαση Σύνδεσης 2.226 ωφελούμενοι, εκτελέστηκαν 2.149 έργα σύνδεσης και τροφοδοτήθηκαν 1.837 εσωτερικές εγκαταστάσεις, παραλήφθηκαν 1.068 φάκελοι δικαιολογητικών πιστοποίησης, ενώ το δεσμευμένο ποσό επιχορήγησης σε αιτήσεις ορθές και πλήρεις, αιτήσεις για τις οποίες απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών και αιτήσεις για τις οποίες προσκομίστηκαν δικαιολογητικά προς επανέλεγχο ανέρχονταν σε 5.946.108,07 €, με το μέσο ποσό επιδότησης των αιτήσεων να είναι 2.635,69 €.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η επιτελική δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας, όποτε της ζητήθηκε, ανταποκρίθηκε πλήρως στην υποστήριξη προς την ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρέχοντας πλήθος διευκρινίσεων τόσο σε τεχνικά όσο και σε διαχειριστικά ζητήματα.

Για την πληρωμή των αιτήσεων τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται στην από 05.07.2021 Σύμβαση εκχώρησης ειδικών δικαιωμάτων για την υποδοχή και έλεγχο των αιτήσεων, την πιστοποίηση της κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της χρηματοδότησης της δράσης, μεταξύ της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ, Τομέα Ενέργειας και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια της σύμβασής η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2021 την α’ δόση της επιχορήγησης ύψους 600.000,00, για την καταβολή της επιχορήγησης σε ωφελούμενους που εντάχθηκαν και ελέγχθηκαν επιτυχώς ως προς την υλοποίηση του έργου τους.

Έως και τις 24/01/2022, είχε ολοκληρωθεί η καταβολή του ποσού της Α’ Δόσης της Επιχορήγησης ύψους 600.000,00 €, σε 217 ωφελουμένους, ενώ με τη λήξη της καταβολής της α’ Δόσης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι σε ετοιμότητα για την υποβολή αιτήματος καταβολής της β’ δόσης, ύψους 3,6 εκ ευρώ.

Στην φάση αυτή ολοκληρώνονται οι απαιτούμενοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της άνω σύμβασης δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθότητας καταβολής της χρηματοδότησης προς τους αναδόχους και την πιστοποίηση της καταβολής των χρηματοδοτήσεων από το φορέα προς τους ωφελούμενους τελικούς δικαιούχους, έτσι ώστε να καταβληθεί στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ η β’ δόση της επιχορήγησης, ύψους 3,6 εκ ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ