“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ: Χίλιες εντολές κάθε μέρα για διακοπή ρεύματος!

  • Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022 - 06:24

Κάθε μήνα, στο Ηράκλειο δίνονται χίλιες εντολές για να κοπεί η ηλεκτροδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Το παραπάνω αναφέρει στην «Π» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, κ. Γιάννης Βρέντζος.

Όπως λέει, η κατάσταση έχει πλέον γίνει πολύ δύσκολη, τα χρέη προς τη ΔΕΗ συσσωρεύονται διαρκώς. Οι εντολές για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε επίπεδο Ηρακλείου μόνο κάθε μήνα φτάνουν τις 1.000. Ωστόσο, από αυτές τελικά διεκπεραιώνονται οι 300 περίπου. Ο λόγος είναι ότι στο 70% μπορεί να έχει γίνει λάθος από τον πάροχο και να μην προχωρήσει η διακοπή ή ο καταναλωτής να επιλέξει να προβεί σε διακανονισμό προκειμένου να μη μείνει στο σκοτάδι.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι κάθε μέρα κόβεται το ρεύμα σε δέκα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κ. Βρέντζος, μάλιστα, αναφέρει πως οι διακοπές θα ήταν περισσότερες αν υπήρχε αρκετό προσωπικό.

Υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, πάροχος που προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης για χρέος της τάξης των 30 ευρώ!

Αναφέρει ότι η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ δύσκολη, λόγω έλλειψης σε φυσικό αέριο, μία πορεία που είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες, τώρα, ακόμα και να ανοίξουν, δε θα προλάβουν να λειτουργήσουν εγκαίρως για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Πληρώνουν μόνο τη ΔΕΗ!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει πως υπάρχουν επιχειρήσεις που απειλούνται να μείνουν χωρίς ρεύμα. Όμως, επειδή αν ο διακόπτης κλείσει, το ίδιο θα κάνει και η επιχείρηση, επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα από όλα τη ΔΕΗ και να αφήσουν πίσω άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και οι προμηθευτές τους.

Σε ερώτηση πόσο έχει ανέβει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ο κ.Λεκάκης απαντά πως η αύξηση ξεπερνά το 80%. Δεν είναι μονάχα το ενεργειακό κόστος αλλά και όσα συμπαρασύρει στο πέρασμά του. Ο κ. Λεκάκης λέει πως αυτός είναι και ο λόγος που οι καταναλωτές βλέπουν άνοδο τιμών, πλέον οι επαγγελματίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετακυλήσουν το κόστος στην κατανάλωση.

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σήμερα στις 10 το πρωί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει «οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, μαζί με τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, έχουν συρρικνώσει το λαϊκό εισόδημα σε βαθμό που οι εργαζόμενοι να έχουν φτάσει σε οριακό.

Οι ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ καθημερινά μεγαλώνουν από ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μια βασική ανάγκη για την επιβίωση εν έτει 2022.

Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση, δεν είναι κάτι που μας ήρθε από το εξωτερικούς παράγοντες.

Η «πράσινη ανάπτυξη» που οραματίζονται για τα μονοπώλια των ΑΠΕ στην πραγματικότητα έρχεται από τα χαράτσια που πληρώνουμε χρυσάφι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, από τις αποφάσεις για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Από κοντά και οι δήμοι που εισπράττουν υπέρογκα δημοτικά τέλη.

Τα διάφορα μέτρα που εξαγγέλλουν είναι πραγματικός εμπαιγμός για τον λαό, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα υπέρογκα ποσά που έχουν δοθεί για την εξόφληση των λογαριασμών.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο να πληρώνουμε την ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που εμπλέκεται ακόμα πιο ενεργά η χώρα μας».

Τα αιτήματα είναι τα εξής:

- Ενιαία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

- Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό.

- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

- Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Κατερίνα Μυλωνά