“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Επιστρέφουν… την επιστρεπτέα

  • Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022 - 06:25

Αντιμέτωποι με την επιστροφή του 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, καθώς εντοπίστηκαν αφενός να μην έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να κερδίσουν κούρεμα έως 75% των ποσών που έλαβαν από το κράτος την περίοδο της πανδημίας, αφετέρου να μην έχουν τηρήσει στο ακέραιο τους όρους και τις προϋποθέσεις, που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις που σε κάποιον από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής παραβίασαν τον όρο για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου απασχόλησης.

Άλλες δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην προβλεπόμενη προθεσμία. Τώρα καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος το σύνολο της ενίσχυσης που πήραν.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι διασταυρώσεις συνεχίζονται. Ο τελικός λογαριασμός …θα αποσταλεί στους επαγγελματίες άμεσα.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δώσει νέα ευκαιρία για την υποβολή των δικαιολογητικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία. Οσοι δεν θα τα υποβάλουν μέχρι τη συγκεκριμένη θεωρείται ότι δεν τήρησαν τους όρους παροχής της ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο.

Αυτό όπως είναι φυσικό συνιστά «ψυχρολουσία» για δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Επιπροσθέτως, όσοι έσπευσαν και υποβάλουν τα δικαιολογητικά την περασμένη Δευτέρα 25 Ιουλίου είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 15%. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση χάθηκε και η οφειλή θα πρέπει να εξοφληθεί σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Στη Μαγνησία σε αρκετές περιπτώσεις τα ραβασάκια της επιστρεπτέας ήταν «φωτιά και λάβρα» για πολλούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν λένε να «σηκώσουν κεφάλι» εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση.

Ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής έφθασε αρχές Ιουλίου στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Οφειλή και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ σε όλη την επικράτεια.

Οι επιλογές αποπληρωμής

Όσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν υποχρεωμένοι μέχρι χθες να επιλέξουν:

- Εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή

- Εάν θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια έχει δει στον λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσεις σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια.

Μείωση, εφόσον τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75% και εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής επιστρέφονται τα εξής ποσά:

- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή

- 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ