Σε άνοδο ο πληθωρισμός
- Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2022 - 06:13
Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 προέκυψε αύξηση 12,0% έναντι αύξησης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,9% έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8,7% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020.
Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2022 με Αύγουστο 2022
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,9% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 1,4% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, λαχανικά (γενικά). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.
• 0,4% στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 41,4% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
• 3,4% στην ομάδα στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, διάφορες υπηρεσίες που σχετίζονται με το σπίτι, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
• 1,9% στην ομάδα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 0,3% στην ομάδα υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
• 1,8% στην ομάδα εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 2,7% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,4% στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 1,4% στην ομάδα μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, καινούργια αυτοκίνητα.
Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2022 με Σεπτέμβριο 2021
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 12,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 13,5% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.
• 2,0% στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 3,5% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 35,4% στην ομάδα στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 9,3% στην ομάδα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 2,8% στην ομάδα υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 14,2% στην ομάδα μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 2,1% στην ομάδα αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 1,8% στην ομάδα εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 9,1% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 3,2% στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 2,1% στην ομάδα επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
“Ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1993 – Με σφραγίδα Μητσοτάκη η φτωχοποίηση της κοινωνίας”
Σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρουν ότι “Ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993, επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών.
Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, να καλύπτει την αισχροκέρδεια και να επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη, σφραγίζουν τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των νοικοκυριών, οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.
Η άρνηση της ΝΔ για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, φορτώνει δυσβάσταχτα βάρη τους πολίτες και εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στα καρτέλ.
Η κυβέρνηση που βυθίζει την κοινωνία στη φτώχεια, διευρύνει τις ανισότητες και κάνει καθεστώς την ανασφάλεια, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό”.
O πληθωρισμός πάλι σε επίπεδα 1993 με θύματα τους Έλληνες πολίτες
Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται ότι “Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021 προέκυψε αύξηση 12%. Τέτοια 12μηνη αύξηση σημειώθηκε ξανά τον περασμένο Ιούνιο και την τελευταία φορά πριν από αυτό τον Δεκέμβριο του 1993!
Αυτό υπενθυμίζει ότι ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά τριακονταετίας και πιθανότατα θα διαψεύσει τα υπεραισιόδοξα σενάρια του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2022 και 2023. Άλλωστε η ΕΚΤ ήδη πριν λίγες εβδομάδες αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2023 από το 3% που υιοθετεί το Προσχέδιο σε 5.5%.
Η ελληνική οικονομία από τότε έχει βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλες ενεργειακές κρίσεις με κλιμάκωση του φυσικού αερίου σε επίπεδα μάλιστα πιο υψηλά από τα σημερινά αλλά με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το ταβάνι του πληθωρισμού να είναι πολύ πιο ψηλά από τα ανώτατα επίπεδα, που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο αν συνεχιστούν οι αυξητικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουμε προτείνει για πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, τη στοχευμένη μείωση των φόρων κατανάλωσης και τους σοβαρούς ελέγχους, ειδικά στις αγορές με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά όπως η αγορά ενέργειας. Η, δε, φορολόγηση των υπερκερδών του ενεργειακού κλάδου αποδείχθηκε «όνειρο θερινής νυκτός.
Αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, κινδυνεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εκτός από πληθωρισμό έτους 1993, σύντομα να επιστρέψει και σε αγοραστική δύναμη επιπέδου 1993".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός τον Μάιο, 3,1% στα τρόφιμα
10 Ιουν. 2024 - 17:44 - ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
10 Οκτ. 2023 - 12:47 - Στο 11,6% ο πληθωρισμός
9 Αυγ. 2022 - 6:15 - Στο 11,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο
10 Ιουν. 2022 - 6:24 - Στο 10,2% ο ετήσιος πληθωρισμός
10 Μαΐου. 2022 - 14:21