Στα φωτοβολταϊκά στρέφεται η Πάρος για την ενέργειά της

“Το μέλλον της ενέργειας βρίσκεται στα φωτοβολταϊκά” τονίζει, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η κατασκευή νέας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου στο Κρωτήρι Παροικιάς. Με αυτό τον τρόπο, η δημοτική επιχείρηση, μπαίνει δυναμικά στη νέα εποχή της ενέργειας προσπαθώντας να μειώσει τα κόστη και τις καταναλώσεις της.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, υπογράφηκε η Σύμβαση, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, για την κατασκευή του έργου, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα από τον Βιολογικό Καθαρισμό Παροικιάς. Θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Βιολογικού Καθαρισμού Παροικιάς και πάνω από το 50% των αναγκών της αφαλάτωσης Πέπονα. Στην αρχική του αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Πάρου ανέφερε πως “είμαστε υπερήφανοι για την δημοτική μας επιχείρηση, η οποία υλοποιεί ένα τόσο πρωτοποριακό έργο. Η ΔΕΥΑΠ συνεχίζει να καινοτομεί και να αιφνιδιάζει ευχάριστα”.

Τα άμεσα οφέλη και αλλαγές που φέρνει η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

    • Η εξοικονόμηση πόρων θα ξεπεράσει τις 250.000 ευρώ με τις σημερινές τιμές της ενέργειας, πρακτικά θα έχει αποσβεστεί σχεδόν σε 2 χρόνια.

    • Το έργο αυτό είναι το 1ο από τα ενεργειακά έργα που έχει σχεδιάσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Πάρου. Άλλα δύο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, καλύπτοντας σχεδόν το 25% των ενεργειακών αναγκών της Επιχείρησης. 

    • Το έργο γίνεται με ίδια κεφάλαια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Πάρου και η εξοικονόμηση που θα επιτευχτεί, θα απορροφήσει μέρος της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους και θα βοηθήσει να μη  επιβαρυνθούν περαιτέρω του δημότες μας. 

    • Έρχεται ως συνέχεια των έργων υποδομής που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Πάρου, με τις νέες μονάδες αφαλάτωσης σε Παρασπόρο και Πέπονα και την πλήρη αναβάθμιση και των τριών εγκαταστάσεων Επεξεργασία Λυμάτων σε Παροικιά, Νάουσα και Μάρπησσα!

Δήμαρχος Πάρου:  “Αρχικά να αφαιρέσουμε τις ανεμογεννήτριες που κάνουν πολύ μεγάλο κακό”

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αναφερόμενος στην σημαντική αυτή αλλαγή, επεσήμανε πως “ρίμαστε στην καρδιά μιας ενεργειακής κρίσης. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εμείς ευτυχώς το έχουμε δει από αρκετά νωρίς. Με σκοπό να παράξουμε με αυτές τις εναλλακτικές μορφές ρεύματος. Αρχικά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις ανεμογεννήτριες που θεωρούμε ότι κάνουν πολύ μεγάλο κακό, στην καρδιά του τόπου μας, στην “σάρκα” ενός κυκλαδονησιού. Τα φωτοβολταϊκά που θα έχουν ήπιο χαρακτήρα, θα επηρεάσουν σαφέστατα και θετικά την εικόνα και τον πολιτισμό μας αλλά και την οικονομία του τόπου. Από την άλλη μεριά και όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι αποδεκτές.”

Η ΔΕΥΑ Πάρου και τα φωτοβολταϊκά

“Αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑ Πάρου στα αντλιοστάσιά της και στις αφαλατώσεις της, θα τοποθετήσει φωτοβολταϊκά” ανέφερε ο κ. Κωβαίος ενώ συμπλήρωσε, “Έχουμε παράλληλα συστήσει, ενεργειακή κοινότητα, μεταξύ της ΔΕΥΑ, του λιμενικού ταμείου και του Δήμου, και μετρώντας όλες τις ταράτσες των εγκαταστάσεων μας αλλά ακόμα και των σχολείων μας ώστε να παράξουμε και από εκεί ρεύμα, και όταν καταφέρουμε να παράξουμε παραπάνω, που αυτός είναι και ο σκοπός μας, να έχουμε χαμηλότερο κόστος στα ανταποδοτικά μας τέλη και να μπορέσουμε να διευκολύνουμε οικογένειες που έχουν οικονομικό πρόβλημα, τις ευπαθείς ομάδες ουσιαστικά.” 

“Υπάρχουν ήδη αρκετά φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί μας”

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν και ιδιώτες που έχουν επενδύσει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο νησί ο κ. Κωβαίος σημείωσε πως “υπάρχουν αρκετά φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί και όπως τόνισα είναι ήπια και δεν επηρεάζουν την εικόνα του νησιού μας όπως οι ανεμογεννήτριες” ενώ αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα με τις ανεμογεννήτριες τονίζοντας ότι, “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και ο Δήμος Πάρου, έχουμε πει όχι στις μεγάλες ανεμογεννήτριες στο νησί μας. Μπορούν όμως να μπουν παράκτιες, αφού πρώτα χαρακτηριστούν από το Κράτος συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα που θα μπορούν να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες. Σαφέστατα και το ξέρουμε όλοι, ότι το Αιγαίο είναι ένα κομμάτι, στο οποίο μπορεί να υπάρξει και να παραχθεί ρεύμα από τον άνεμο, καθώς έχουμε σημεία στα νησιά μας, που η δύναμη του ανέμου είναι τεράστια. Οπότε δεν θα μας εμποδίζουν αν υπάρχουν, αλλά σε συγκεκριμένα επιτρεπόμενα σημεία.”

“Θέλουμε να διευκολύνουμε την τσέπη του καταναλωτή”

Για τα οφέλη που θα δει ο καταναλωτής στην τσέπη του, ο κ. Κωβαίος, υποστήριξε ότι “αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να πάμε σε μία πιο καθαρή ενέργεια μέσω των φωτοβολταικών, ώστε να διευκολύνουμε την τσέπη του καταναλωτή, μειώνοντας το κόστος ώστε να μην επιβαρυνθεί αυτή με το τεράστιο κόστος των καυσίμων που θα ανεβάσει τα τέλη”, ενώ αναφέρθηκε στο πως αυτό το κέρδος θα φανεί στην τσέπη των Παριανών, “Το κόστος που πληρώνει ο Δήμος σε διάφορα αντλιοστάσια, σε διάφορες καταναλώσεις που είναι ενεργοβόρες, όταν θα μειωθεί αυτή η κατανάλωση, όλο αυτό το κόστος θα μειωθεί, που σημαίνει αυτομάτως ότι δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον ο πολίτης. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να μην επιβαρυνθεί από την υπέρογκη αύξηση των καυσίμων, αλλά και να του μειωθεί ακόμα περισσότερο, το κόστος των ανταποδοτικών τελών. Το ρεύμα που θα παράξουν αυτές οι μονάδες (ΔΕΥΑ, ΔΕΗ), θα περάσουν στο κεντρικό σύστημα, ότι χρησιμοποιούμε εμείς θα αφαιρείται και ότι περισσεύει θα περνάει από το κεντρικό σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ και θα αφαιρείται από τον γενικό λογαριασμό του Δήμου, που σημαίνει λιγότερα δημοτικά τέλη, οπότε θα επωφεληθεί όλο το νησί.”