“Μεθυστικές” διακρίσεις για τα κρασιά της Σαντορίνης

Για ακόμα μία φορά κρασιά της Σαντορίνης διέπρεψαν με 41 μετάλλια συνολικά, στις φετινές τριήμερες γευστικές δοκιμές του “Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης” που διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος. Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023 με την υποστήριξη και συμμετοχή όλου του κλάδου του κρασιού, υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη.

Μ. Τριανταφυλλοπούλου: “Η Σαντορίνη και τα κρασιά της είναι αναγνωρισμένα διεθνώς”

Η πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου & πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου  μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις ξεχωριστές διακρίσεις της Σαντορίνης, “Η Σαντορίνη και τα κρασιά της είναι αναγνωρισμένα διεθνώς. Το ασύρτικο διαπρέπει και στο εξωτερικό και είναι και από τις ποικιλίες πρεσβευτής για το ελληνικό κρασί. Οι οινοποιοί της Σαντορίνης κάνουν μία εξαιρετική δουλειά, στην οποία φυσικά βοηθάει η τοποθεσία, το οικοσύστημα και το ηφαιστειακό υπέδαφος και τα κρασιά τους αξίζουν να βραβεύονται και τιμούν ιδιαίτερα όλο το Νότιο Αιγαίο. Δεν είναι θέμα μόνο της Σαντορίνης αλλά όλης της Περιφέρειας και μας κάνουν περήφανους.”

“Στόχος είναι να βρεθεί κάποιος στο εξωτερικό και να ζητήσει κρασί Σαντορίνης”

“Είναι αναμενόμενο” να ξεχωρίζουν τα κρασιά της Σαντορίνης τονίζει η κ. Τριανταφυλλοπούλου και συμπληρώνει πως “οταν μία περιοχή σαν τη Σαντορίνη κρατάει την αξία που πρέπει να κρατήσει και προσπαθούν οι άνθρωποι όσο γίνεται στο αμπέλι, να κάνουν τη δουλειά με το χέρι, γιατί δουλεύουν χωρίς μηχανικά μέσα, να κρατούν σε τόσο υψηλό επίπεδο την πρώτη ύλη, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.” Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κομμάτι του οινοτουρισμού. “Να γνωρίζετε, ότι η Σαντορίνη κρατά τα σκήπτρα και τα ηνία και στον οινοτουρισμό. Τα οινοποιεία της Σαντορίνης είναι εξαιρετικά και πολλά από αυτά έχουν ειδικό σήμα επισκέψιμου οινοποιείου”, επεσήμανε, ενώ κλείνοντας ανάφερε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ασύρτικο ως κρασί κρατάει σε υψηλό επίπεδο και την ποιότητά του αλλά και την τιμή του και στόχος είναι να γίνει τόσο γνωστό που κάποιος θα βρεθεί στο εξωτερικό και θα το ζητήσει.

Η εκδήλωση

Καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, Μaster of Wine, Master Sommelier και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών. Οι έως τώρα διαγωνισμοί υπήρξαν ιδιαίτερα πετυχημένοι ικανοποιώντας τόσο τους φορείς του κλάδου όσο και τους οινοπαραγωγούς. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του θεσμού από τον αμπελοοινικό κόσμο, ενώ η διάκριση του κάθε προϊόντος αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές από το ειδικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη του προϊόντος, που φέρουν τα βραβευμένα προϊόντα (οίνοι και αποστάγματα).

Ο στόχος του διαγωνισμού

Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο. Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς, έχουν μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχουν ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

Τα μετάλλια

Στο 78% των οίνων και στο 35% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, απονεμήθηκε μετάλλιο (Χρυσά: 90, Ασημένια: 243, Χάλκινα: 439), γεγονός που, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Τα κρασιά της Σαντορίνης και οι διακρίσεις τους

Σε κρασιά Σαντορίνης απονεμήθηκαν συνολικά 41 μετάλλια: 12 χρυσά, 14 ασημένια και 15 χάλκινα. Ένα από αυτά μάλιστα ξεχώρισε ως ο καλύτερος λευκός οίνος του διαγωνισμού και ένα ακόμα ως καλύτερος επιδόρπιος οίνος. Συγκεκριμένα:

Χρυσά μετάλλια:

Enalia 2019 | Οινοποιία Γαβαλά | 95/100 – Καλύτερος λευκός οίνος

Vinsanto 12 ετών παλαίωσης 2008 | SantoWines | 95/100 – Καλύτερος επιδόρπιος οίνος

Vinsanto Late Release 2003 | Κτήμα Αργυρού | 95/100

Terrasea 2020 | Μικρά Θήρα | 92/100

Σαντορίνη 2022 | Οινοποιία Γαβαλά | 92/100

Afoura 2021 | Anhydrous | 91/100

Σαντορίνη 2021 | Anhydrous | 91/100

Vinsanto 2016 | SantoWines | 91/100

Vinsanto 2016 | Κτήμα Σιγάλα | 91/100

Καμένη 2019 | SantoWines | 91/100

Νυχτέρι 2021 | Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος | 91/100

Σαντορίνη Παλαιά Κλήματα 2021 | Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος | 91/100

Ασημένια μετάλλια:

Τρία Αμπέλια 2021 | Oeno P | 90/100

Αα 2021 | Κτήμα Σιγάλα | 90/100

Vinsanto First Release 2015 | Κτήμα Αργυρού 90/100

Νυχτέρι 2021 | Οινοποιία Γαβαλά | 90/100

Τρία Αμπέλια 2020 | Oeno P | 89/100

Σαντορίνη Cuvee Evdemon 2019 | Κτήμα Αργυρού | 89/100

Σαντορίνη Cuvee Monsignori 2020 | Κτήμα Αργυρού | 89/100

Σαντορίνη Cuvee Nykteri 2019 | Κτήμα Αργυρού | 89/100

Λαούδια 2021 | Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος | 89/100

Ασύρτικο 2021 | Κτήμα Αργυρού | 88/100

Νυχτέρι 2020 | Μικρά Θήρα | 88/100

Ασύρτικο Grande Reserve 2019 | SantoWines | 88/100

Σαντορίνη Selection Cuvee 2021 | SantoWines | 88/100

Σαντορίνη 2021 | Οινοποιείο Μπουτάρη | 88/100

Χάλκινα μετάλλια:

Επτά 2021 | Κτήμα Σιγάλα | 87/100

Νυκτέρι 2021 | Οινοποιείο Βενετσάνος | 87/100

Ασύρτικο 2022 | SantoWines | 87/100

Νυκτέρι 2021 | SantoWines | 87/100

Icon 2021 | Anhydrous | 86/100

Αφρώδες Santo Brut 2020 | SantoWines | 86/100

Καλλίστη Reserve 2020 | Οινοποιείο Μπουτάρη | 86/100

Σαντορίνη 2022 | Οινοποιείο Βενετσάνος | 86/100

Ασύρτικο Grande Reserve 2020 | SantoWines | 86/100

Σαντορίνη Κονταράδες 2020 | SantoWines | 86/100

Σαντορίνη 2020 | Μικρά Θήρα | 86/100

Σαντορίνη 2022 | Κτήμα Σιγάλα | 86/100

Αηδάνι 2021 | Κτήμα Σιγάλα | 85/100

Saint John 2019 | Οινοποιείο Βενετσάνος | 85/100

Orycton 2021 | Kyanos Wines | 85/100

Καλύτερο κρασί του διαγωνισμού

Για την απονομή αυτής της διάκρισης οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές. Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον οίνο: Syrah 2019 | Κτήμα Μίγας

Καλύτερο κρασί ανά κατηγορία

Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Syrah 2019 | Κτήμα Μίγας

Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Σκαντζόχοιρος 2022 | Κτήμα Άλφα

Καλύτερος Λευκός Οίνος (Σαντορίνη): Enalia 2019 | Οινοποιία Γαβαλά

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος (Σαντορίνη): Vinsanto 12 ετών παλαίωσης 2008 | SantoWines

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Scaperdas Freres Blanc de Noirs | Κυρ Γιάννη

Καλύτερη Ρετσίνα: Ρετσίνα 2022 | Κτήμα Γκλίναβος