«Σάρωσαν» στα βραβεία Decanter τα κρασιά της Σαντορίνης
- Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023 - 06:16
Για πολλοστή φορά, η Σαντορίνη ξεχωρίζει για τα κρασιά της σε διεθνές επίπεδο. Σημαντικές, ήταν και αυτή τη χρονιά, οι διακρίσεις που απέσπασαν τα κρασιά του νησιού των Κυκλάδων στον Διαγωνισμό Οίνου του περιοδικού Decanter για το 2023 (Decanter World Wine Awards 2023), τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου.
Οι συγκεκριμένες διακρίσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη χρονιά τη σπουδαία δυναμική που έχει κατακτήσει ο θηραϊκός αμπελώνας. Τα κρασιά από τη Σαντορίνη, λοιπόν, απέσπασαν συνολικά 42 διακρίσεις: 2 Best in Show (τα μοναδικά που απονεμήθηκαν σε κρασιά από την Ελλάδα – επίδοση ρεκόρ για το ελληνικό κρασί στην ιστορία του διαγωνισμού), 1 πλατινένιο μετάλλιο (επίσης μοναδικό σε ελληνικό κρασί), 4 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια μετάλλια και 14 χάλκινα μετάλλια.
Τα βραβεία ανά κατηγορία
Πιο συγκεκριμένα, οι διακρίσεις για τα κρασιά Σαντορίνης έχουν ως εξής:
Best in Show
Κτήμα Αργυρού: Vinsanto First Release 2015 – 97/100
Kyanos Wines: Orycton 2021 – 97/100
Πλατινένιο μετάλλιο
Μικρά Θήρα: Ασύρτικο 2021 – 97/100
Χρυσό μετάλλιο
Κτήμα Αργυρού: Vinsanto Late Release 2003 – 96/100
Κτήμα Αργυρού: Cuvée Evdemon 2019 – 95/100
Μικρά Θήρα: Νυχτέρι 2020 – 95/100
Μικρά Θήρα: Terassea 2020 – 95/100
Ασημένιο μετάλλιο
Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος: Λαούδια Single Vineyard 2021 – 94/100
Anhydrous Winery: Ασύρτικο 2021 – 94/100
Κτήμα Αργυρού: Ασύρτικο 2021 – 93/100
Santo Wines: Vinsanto 2016 – 93/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Vinsanto 2010 – 92/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Νυχτέρι 2019 – 92/100
Oeno P: Τρία Αμπέλια 2020 – 92/100
Οινοποιία Γαβαλά: Vinsanto 2016 – 92/100
Κτήμα Σιγάλα: Αα 2021 – 91/100
Gaia Wines: Ασύρτικο Wild Ferment 2020 – 91/100
Κτήμα Αργυρού: Cuvée Monsignori 2020 – 91/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: 34 2020 – 91/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Σαντορίνη 2020 – 91/100
Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος: Νυχτέρι 2021 – 91/100
Santo Wines: Vinsanto 12 ετών παλαίωσης – 91/100
Santo Wines: Νυχτέρι 2021 – 91/100
Anhydrous Winery: Icon 2021 – 91/100
Κτήμα Σιγάλα: Καβαλιέρος 2020 – 90/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: The Society’s Exhibition Assyrtiko 2021 – 90/100
Santo Wines: Κονταράδες 2020 – 90/100
Οινοποιείο Βασάλτης: Ασύρτικο 2021 – 90/100
Χάλκινο μετάλλιο
Santo Wines: Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve 2020 – 89/100
Santo Wines: Σαντορίνη Selection Cuvée 2021 – 89/100
Οινοποιείο Βενετσάνος: Νυχτέρι 2021 – 89/100
Κτήμα Σιγάλα: Σαντορίνη Βαρέλι 2021 – 88/100
Santo Wines: Ασύρτικο 2022 – 88/100
Anhydrous Winery: Άφουρα 2021 – 88/100
Οινοποιία Γαβαλά: Ενάλια 2019 – 88/100
Santo Wines: Brut 2020 – 88/100
Santo Wines: Μαυροτράγανο 2020 – 88/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Μαυροτράγανο 2020 – 88/100
Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη 2022 – 87/100
Οινοποιείο Μπουτάρη: Καλλίστη Reserve 2020 – 87/100
Οινοποιείο Βενετσάνος: Σαντορίνη 2022 – 87/100
Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Πυρίτης 2020 – 86/100
Ποια είναι τα βραβεία Decanter
Το Decanter είναι ένα περιοδικό ολοκληρωτικά δοσμένο στο κρασί. Περιέχει γευστικές και vίntage προτάσεις καθώς και νέα από τον μαγικό κόσμο του οίνου. Κάθε χρόνο από το 2004, το διακεκριμένο περιοδικό διεξάγει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετρώντας φέτος 20 χρόνια παρουσίας, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, 236 ειδικοί του κρασιού από 30 χώρες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και 53 Masters of Wine και 16 Master Sommeliers, δοκίμασαν τυφλά 18.250 κρασιά -για τρίτη συνεχή χρονιά αριθμός ρεκόρ για τον διαγωνισμό- από 57 χώρες και απένειμαν σε 50 από αυτά τη διάκριση “Best in Show”, σε 124 πλατινένιο μετάλλιο, σε 704 χρυσό μετάλλιο, σε 5.591 ασημένιο μετάλλιο και σε 8.152 χάλκινο μετάλλιο.
Η αρχή της διαδικασίας
Οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν τα κρασιά τους και να δώσουν τις ζητούμενες τεχνικές λεπτομέρειες του κρασιού, την τιμή και τη λιανική διαθεσιμότητα. Τέσσερεις φιάλες από κάθε κρασί φθάνουν στην αποθήκη του Decanter και καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται και κωδικοποιούνται ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Τα κρασιά ομαδοποιούνται για γευσιγνωσία ανά χώρα, περιοχή, χρώμα, σταφύλι, στυλ, χρονιά και τιμή. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα κρασιά κρίνονται σε δοκιμές απέναντι σε κρασιά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το εύρος τιμών είναι το ακόλουθο:
Επίπεδο εισόδου (ζώνη τιμών Α)
Μεσαία κλίμακα (ζώνη τιμών B)
Premium (ζώνη τιμών Γ)
Super-Premium (ζώνη τιμών Δ)
Boutique / Icon (ζώνη τιμών E)
Μετάλλια
Το DWWA έχει κριτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Masters of Wine και Master Sommeliers και πολλοί από αυτούς είναι οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα τους. Στην Ελληνική επιτροπή π.χ. συμμετέχει από το 2016 ο δεύτερος Έλληνας Master of Wine Γιάννης Καρακάσης. Η κριτικές επιτροπές οργανώνονται σε κατηγορίες, αρχικά με βάση την περιοχή. Για παράδειγμα, οι Σαμπάνιες θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Σαμπάνιας. Το ίδιο και οι Ελληνικές συμμετοχές. Οι κριτές δοκιμάζουν τα κρασιά ξεχωριστά. Γνωρίζουν την περιοχή, το στυλ και την τιμή, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος παράγει το κρασί ή το εμπορικό σήμα. Στη συνέχεια συγκρίνουν τις σημειώσεις όλων για κάθε κρασί και καταλήγουν σε συναίνεση για το μετάλλιο που θα λάβει κάθε κρασί. Τώρα, για το πρόβλημα που... "γέννησε" αυτό το άρθρο, δηλαδή την βαθμολογία του Καβαλιέρου, αναρωτιέμαι ποιός Έλληνας κριτής δεν θα... καταλάβαινε ποιό ήταν το κρασί αφού ήξερε ότι προέρχεται από την Σαντορίνη και γνώριζε την τιμή.... Εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζουμε.
Ο τρόπος αξιολόγησης
Τα κρασιά αξιολογούνται με βάση τα δικά τους μεμονωμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς εφικτό για αρκετούς οίνους να λάβουν έπαινο, χάλκινο, αργυρό ή χρυσό μετάλλιο σε μία συνεδρία. Ομοίως, μια άλλη συνεδρία μπορεί να αποφέρει λιγότερα μετάλλια. Τα κρασιά στα οποία απονέμονται χρυσά ή αργυρά μετάλλια δοκιμάζονται εκ νέου (2η δοκιμή) από την περιφερειακή επιτροπή της κριτικής επιτροπής για την επιβεβαίωσή τους. Εάν υπάρξει διαφωνία που δεν μπορεί να επιλυθεί στην επιτροπή, τότε ο περιφερειακός πρόεδρος μπορεί να καλέσει τη γενική πρόεδρο του DWWA να ψηφίσει και να αποφασίσει.
Πλατινένιο Καλύτερο στην κατηγορία
Όλα τα κρασιά που κερδίζουν χρυσό μετάλλιο σε κάθε περιοχή χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη λιανική τιμή (π.χ. κάτω ή πάνω από £15 η φιάλη) και στυλ ή ποικιλία σταφυλιών. Αυτά τα κρασιά δοκιμάζονται από μέλη της ομάδας της περιοχής τους (3η δοκιμή!). Μπορούν στη συνέχεια να απονείμουν ένα μετάλλιο Platinum στο καλύτερο κρασί σε κάθε κατηγορία κάτω από £15 ή ένα μετάλλιο Platinum στο καλύτερο κρασί σε κάθε κατηγορία πάνω από £15. Ωστόσο, ένα μετάλλιο Platinum θα απονεμηθεί μόνο εάν η επιτροπή πιστεύει ότι η ποιότητα κάποιου κρασιού αξίζει ένα τέτοιο βραβείο.
Πλατινένιο καλύτερο στο Διαγωνισμό (Βest in Show)
Αυτό είναι το κορυφαίο βραβείο του DWWA. Απονέμονται ελάχιστα τέτοια μετάλλια Platinum Best in Show. Φέτος μόλις 34 μετάλλια από τα περίπου 17.000 κρασιά που δοκιμάστηκαν από την αρχή της διαδικασίας αξιολόγησης, με εύρος αρχικής βαθμολογίας από 98/100 έως 95/100. Για να αποφασιστούν αυτά τα μετάλλια, όλοι οι νικητές του Platinum χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ποικιλία ή το στυλ των σταφυλιών. Αυτά τα κρασιά στη συνέχεια συναγωνίζονται για το Platinum Best σε Show "Κάτω από 15 λίρες" και το Platinum Best in Show "Πάνω από 15 λίρες" σε ξεχωριστή γευστική δοκιμασία από δύο κορυφαίους ειδικούς, τον Andy Howard MW και τον Andrew Jefford για το 2017
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέες απευθείας πτήσεις της Eurowings σε δύο νησιά
20 Νοε. 2019 - 6:24 - Τα σχέδια διαχείρισης προορισμών για Σαντορίνη και Ρόδο
8 Νοε. 2019 - 6:27 - Πρόγραμμα διαχείρισης προορισμού για τη Σαντορίνη
30 Οκτ. 2019 - 6:18 - Τουριστική διαχείριση της Σαντορίνης
18 Ιουν. 2019 - 6:25 - Ερμού: O 15ος πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο
23 Νοε. 2024 - 13:29