Καλπάζει ο πληθωρισμός τροφίμων

  • Σάββατο, 19 Αυγούστου, 2023 - 13:11

Μπορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές των τροφίμων να ακολουθούν καθοδική πορεία, όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου επιδεικνύουν σημαντική αντίσταση, επιβαρύνοντας ολοένα και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στις σταθερά υψηλές τιμές των τροφίμων οφείλεται κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, μετά από μια καθοδική πορεία εννέα μηνών.

Τα τυριά και τα φρούτα, προϊόντα που διαθέτει σε αφθονία η Ελλάδα, μοιάζουν πλέον με είδη πολυτελείας, τα αυγά τα πληρώνουμε μάλλον σαν να είναι… χρυσά, ενώ σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές σε χοιρινό και μοσχάρι.

Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν χθες, στα οποία δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει η υπηρεσία στα τέλη Ιουλίου, έρχονται να επιβεβαιώσουν ακριβώς αυτό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2023 σε 3,5% έναντι 2,8% τον Ιούνιο, έχοντας τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Χαμηλότερο πληθωρισμό έχει το Βέλγιο (1,7%) και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (2%), η Ισπανία (2,1%), η Κύπρος (2,4%), η Δανία (3,2%) και μετά η Ελλάδα (3,5%). Ας σημειωθεί ότι η Ισπανία και η Κύπρος είναι δύο χώρες στις οποίες αποφασίστηκε ο προσωρινός μηδενισμός του ΦΠΑ σε βασικά είδη, κυρίως τρόφιμα.

Στην κατηγορία, ωστόσο, των τροφίμων, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών-μελών της Ε.Ε. με τις υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένα την 9η θέση, με τον λεγόμενο πληθωρισμό των τροφίμων να διαμορφώνεται τον Ιούλιο του 2023 σε 13%, έναντι 12,4% στην Ε.Ε. και 11,6% στην Ευρωζώνη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, μετά μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών τον Απρίλιο του 2023, από τον Μάιο ο πληθωρισμός των τροφίμων ακολουθεί ανοδική πορεία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε επίπεδο Ε.Ε. και Ευρωζώνης.

Η κατηγορία στην οποία καταγράφονται πολύ υψηλές αυξήσεις τιμών είναι τα τυριά, με 16,9% σε ετήσια βάση, που αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στα εν λόγω προϊόντα σε επίπεδο Ε.Ε. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με το γεγονός ότι πολλά τυριά στην Ελλάδα –και όχι μόνο η φέτα– παρασκευάζονται με αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου δεν έχει μειωθεί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο αγελαδινό γάλα, όπου σημειώνεται μικρή αποκλιμάκωση της τιμής παραγωγού.

Ακόμη υψηλότερη και συγκεκριμένα η τρίτη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. ήταν η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούλιο, με 19,2% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 15,4% αυξήθηκαν οι τιμές των λαχανικών. Η δέκατη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε ό,τι αφορά τις τιμές στις οποίες πωλούνται οι πατάτες, με 23,4%.

Η τιμή του φρέσκου γάλακτος έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 9,9%, πάνω από την αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης (8,4%) και Ε.Ε. (8,9%), και του γιαουρτιού κατά 11,4%. Με τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό (12,5%) αυξήθηκε η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε κατά 17%, που αποτελεί την πέμπτη υψηλότερη στην Ε.Ε., και των αυγών κατά 17,2%.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr