Airbnb: Με ποια κόλπα θα επιδιώξουν να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις

  • Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 09:14

Με μεταβιβάσεις ακινήτων, προσωρινές μισθώσεις και επικαρπίες θα απαντήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν από τρία ακίνητα και πάνω και τα οποία τα μισθώνουν μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, υποχρεούνται πλέον να ανοίξουν βιβλία, να καταβάλλουν ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων. Η εξέλιξη αυτή κοστίζει καθώς η σύσταση εταιρείας οδηγεί σε σειρά πρόσθετων υποχρεώσεων και εξόδων. Από τον λογιστή, μέχρι και εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Ο τρόπος, όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι στον χώρο, είναι να «σπάσουν» τα ακίνητα στα μέλη της οικογένειας. Συγκεκριμένα, κάποιος που διαθέτει τρία ακίνητα μπορεί να μεταβιβάσει (με γονική παροχή) ένα ή δύο στο παιδί του και μάλιστα χωρίς κανέναν φόρο (ισχύει αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ). Επίσης, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει την επικαρπία για έξι ή και περισσότερα χρόνια, καθιστώντας επί της ουσίας υπεύθυνο του ακινήτου τον επικαρπωτή.

Ένας ακόμα τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να αποφύγει τη σύσταση εταιρείας είναι κάποιο από τα ακίνητα να μισθωθεί προσωρινά. Ουσιαστικά αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τους νομάδες, οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους, για παράδειγμα, στη Γερμανία και ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα για περίοδο έξι μηνών. Τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα για τον ιδιοκτήτη από τη μακροχρόνια μίσθωση των τριών τουλάχιστον ετών και αποφεύγονται και τα «φέσια» που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, συνήθως το ποσό προκαταβάλλεται για ολόκληρη την περίοδο.

Ωστόσο, οι παραπάνω λύσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν αφορούν όλους. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει παιδιά για να μεταβιβάσει το ακίνητο ή τα ακίνητά του και είναι δημόσιος υπάλληλος, συνταξιούχος ή ακόμα και δικηγόρος, θα πρέπει ενδεχομένως να βρει διαφορετικές λύσεις. Και αυτό καθώς ο δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να είναι και ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίες και να δίνει εισφορές στον ΕΦΚΑ, καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο. Ασυμβίβαστο υπάρχει και για τους δικηγόρους, ενώ ο συνταξιούχους θα πρέπει να ανοίξει βιβλία και να πληρώνει εισφορές, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση της σύνταξής του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικά όσοι διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα θα πρέπει να ακολουθήσουν για κάποια από τα ακίνητά τους είτε τον δρόμο της προσωρινής μίσθωσης, είτε της μακροχρόνιας, καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείας ή έναρξη επιτηδεύματος.

Έτσι, λοιπόν, τα 7.440 φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα και συνολικά έχουν 30.329 ακίνητα, θα πρέπει εφόσον θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία αλλά και επιπλέον χρεώσεις να διαλέξουν μία από τις παραπάνω λύσεις. Σύμφωνα με την αγορά, οι περισσότεροι θα προχωρήσουν στη μεταβίβαση του ακινήτου στα παιδιά τους. Κάτι που θα έπρατταν μελλοντικά, θα το κάνουν τώρα δεδομένου ότι ισχύει και το αφορολόγητο όριο.

Αυτό που δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς από τους 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι το τέλος διαμονής (τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής), το οποίο θα φθάσει σε 1,5 ευρώ ανά ημέρα. Από το τέλος διαμονής το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εισπράξει δυνητικά περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία οι διανυκτερεύσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανήλθαν το προηγούμενο έτος σε 25,5 εκατομμύρια.

Οι αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

1. Τροποποίηση ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης: Βραχυχρόνια μίσθωση θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 συνεχόμενων ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

2. Δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για βραχυχρόνια μίσθωση. Ολα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.

3. Υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση (ή υπεκμίσθωση) τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα, θα καθίστανται επιχειρήσεις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και θα υποχρεούνται σε έναρξη όπως υποχρεούνται ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).

4. Επιβολή ΦΠΑ, τέλους παρεπιδημούντων και τέλους αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής: Για τους εκμισθωτές/ υπεκμισθωτές νομικά πρόσωπα/ατομικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ βραχυχρόνιας μίσθωσης:

α) Το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα υπόκειται σε ΦΠΑ.

β) Θα υπόκεινται σε τέλος παρεπιδημούντων.

γ) Θα υπόκεινται σε τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ετικέτες: