Κρίσιμο έτος το 2024 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

  • Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:25

Στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για ό,τι αφορά την τουριστική βιομηχανία της χώρας επιδιώκει να έχει το αρμόδιο υπουργείο με την υλοποίηση σχετικού ψηφιακού έργου από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) συνολικού προϋπολογισμού, 16,297 εκατ. ευρώ.

Στο τελείωμα της χρονιάς και ενώ το 2024 θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για το όλο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου η ΚτΠ έχει επίσης προκηρύξει το έργο «Λειτουργικός και Οργανωτικός Ανασχεδιασμός – Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΣΕΠ και σύγχρονο περιβάλλον προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα», συνολικού προϋπολογισμού 13,297 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης).

Τα δύο προαναφερόμενα έργα (συνολικού προϋπολογισμού 29,594 εκατ. μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης) χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι διαδικασίες για την ανάθεση, ολοκλήρωση και παράδοσή τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με ό,τι συνήθως συμβαίνει με τα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (mydigitaltourism.gr)» θα πρέπει να έχει καταστεί λειτουργικό προ της 30ης Ιουνίου του 2025, με βάση το σχετικό ορόσημο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ).

Η κυβέρνηση η ΚτΠ και η αγορά, δηλαδή οι εταιρίες ανάδοχοι, προερχόμενοι κυρίως από τους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έχουν μπροστά τους μια δύσκολη διετία με το 2024 να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο γιατί θα κριθεί αν το οικοσύστημα θα ανταποκριθεί ώστε να μην χαθούν κονδύλια ειδικά του ΤΑ.

Μέχρι το 2026 πρέπει να ολοκληρωθούν περίπου 60 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικής αξίας περί τα 2 δις. ευρώ και παράλληλα να ληφθούν αποφάσεις για το πως αυτά στη συνέχεια θα συντηρηθούν, κάτι που μέχρις στιγμής είναι στον αέρα.

Αναφορικά με την προκήρυξη των προαναφερόμενων έργων στόχος της πλατφόρμας mydigitaltourism είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων για τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και η παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.

Έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση πολλαπλών και σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατων πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των δεδομένων που αφορούν στο πεδίο πολιτικής του Τουρισμού, σε εθνικό επίπεδο και στη λειτουργία πλατφόρμας Τουριστικών Επιχειρήσεων που θα αξιοποιεί και θα συμπληρώνει την υπάρχουσα υποδομή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης, διαχείρισης και διαρκούς επικαιροποίησης των στοιχείων κάθε τουριστικής επιχείρησης.

Επιδιώκεται επίσης η ολοκληρωμένη και σε περιοδική βάση συλλογή στοιχείων γεωχωρικής ταυτοποίησης.

Στην νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), ενώ η Αναθέτουσα Αρχή θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων δεδομένων στην μορφή που θα καθορίσει ο ανάδοχος κατά τη φάση της μελέτης εφαρμογής. Οι προσφορές για το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν 10.1.2024.

Αντικείμενο του έργου που αφορά στο ΑΣΕΠ αποτελεί η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών  προκειμένου ο φορέας να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αξιοπιστία στις ανάγκες που προκύπτουν από τον ν. 4765/2021 που εισάγει το σύγχρονο περιβάλλον προσλήψεων. Στοχεύει στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, από το στάδιο της αίτησης έως τα τελικά αποτελέσματα κάθε υποψηφίου και την ικανότητα του ΑΣΕΠ να διαχειρίζεται τα αποτελέσματα αυτά. Η κατάθεση των προσφορών έχει οριστεί για τις 16.1.24.

Ισχυρή προειδοποίηση από την πρόεδρο του ΣΕΠΕ Γιώτα Παπαρίδου

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την υλοποίηση των έργων ΤΠΕ του ΤΑ έκρουσε κατά την ομιλία της προχθές στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) η πρόεδρός του Γιώτα Παπαρίδου.

Όπως επεσήμανε «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ολοκληρώνεται 31/12/2026.  Να έχετε υπόψη σας, ότι, με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην προλάβουμε την ολοκλήρωση όλων των έργων και δράσεων μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, από το να προλάβουμε. Για αυτό και σείουμε τον κώδωνα του κινδύνου».

Η κ. Παπαρίδου επίσης πρόσθεσε: «Έχουμε ακριβώς 3 χρόνια μπροστά μας και έργα και δράσεις, που τώρα ξεκινούν να υλοποιούνται ή που δεν έχουν καν προκηρυχθεί ακόμη.  Να θυμίσω ότι το ΤΑΑ το αποκαλούσαμε «σχέδιο Μάρσαλ».  Ας το αντιμετωπίσουμε λοιπόν ως σχέδιο Μάρσαλ.  Σε συνεργασία με τον ΣΕΣΜΑ, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος, αναπτύξαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει, για την απλούστευση των διαδικασιών του ΤΑ, προτείνοντας ταυτόχρονα τη σύσταση Ομάδας Εργασίας στο ανώτατο επίπεδο της χώρας, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, για την σωστή και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του ΣΕΠΕ έθιξε και ορισμένες από τις αστοχίες στον σχεδιασμό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα στελέχη του ΣΕΠΕ: «Και, φυσικά, εκτός από το RRF, έχουμε και το ΕΣΠΑ 2021-2027.  Και αυτό θα πρέπει να προχωρήσει στην ώρα του.  Είμασταν από τις πρώτες χώρες με εγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, ας μην καθυστερούμε τώρα.  Μπαίνουμε σε λίγες ημέρες στο 2024 και δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε 2 χρόνια για προκηρύξεις δράσεων, όπως το ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Ούτε να μένουν αναξιοποίητες δράσεις, όπως του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ του ΕΣΠΑ, λόγω λάθους σχεδιασμού.  Εμείς είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε όλους τους φορείς στο έργο τους, όπως το κάνουμε πολύ εποικοδομητικά και με την ΚτΠ ΑΕ, όπου έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Αυτό θα πρέπει να γίνει και με όλους τους υπόλοιπους φορείς.  Εμείς είμαστε διαθέσιμοι.  Αξιοποιήστε μας».

 

Πηγή: naftemporiki.gr