ΤΕΚΑ: Ο ατομικός κουμπαράς και τα οφέλη για τους νέους και την οικονομία

  • Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024 - 08:46

«Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση από την φύση της θα δοκιμαστεί στον χρόνο. Στόχος είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι ανέρχονται σε 300.000 από 140.000 επιχειρήσεις και το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ το οποίο σε βάθος χρόνου όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα φτάσει τα 38 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά, ωστόσο, την εθελοντική ένταξη των ασφαλισμένων έως 35 ετών στο νέο ταμείο, τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά καθώς έχουν ασφαλιστεί μόνο 2.500 εργαζόμενοι. Αιτία της μικρής συμμετοχής, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι η απουσία ενημερωτικής εκστρατείας προκειμένου να πειστούν για τα οφέλη του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Η εκστρατεία επικοινωνίας ( πχ τηλεοπτικά σποτ) θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο να προσελκύσει κυρίως τους νέους ασφαλισμένους έως 35 ετών που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν εθελοντικά στο Ταμείο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μισθωτοί που εισήρθαν στην αγορά εργασίας από 1/1/ 2022, όταν άρχισε η λειτουργεία του ΤΕΚΑ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο νέο ταμείο όσον αφορά στην επικουρική τους ασφάλιση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη που οραματίστηκαν και υλοποίησαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τόνισε: «Η δυνατότητα που δίνεται μέσα από το ΤΕΚΑ να επιλέξει κανείς διαφορετικά επενδυτικά εργαλεία, η εξοικείωση με την έννοια του ρίσκου και της απόδοσης, όλες αυτές είναι σημαντικές εκπαιδευτικές διαδικασίες από τις οποίες οι νέοι μας πρέπει σταδιακά να περάσουν»

«Στο εξωτερικό υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία που έχουν δέσμευση πάνω από όλα να προστατεύσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αυτό πάμε να κάνουμε με το ΤΕΚΑ, να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, με βάση το ρίσκο που θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος αλλά και με βάση το που βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης είπε ότι τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία: «Σήμερα είμαστε στα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα το ΤΕΚΑ θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) στο πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας και στην ανησυχία της νέας γενιάς πως δεν θα πάρει σύνταξη.

Η υπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνδέεται με το δημογραφικό πρόβλημα και τη γήρανση του πληθυσμού και απαντάει στο εύλογο ερώτημα της νέας γενιάς «εγώ θα πάρω σύνταξη;»

Όπως εξήγησε οι ασφαλισμένοι γεννημένοι μετά το 1987, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό κουμπαρά, στον οποίο θα συσσωρεύονται οι εισφορές ενώ θα έχουν τρεις επιλογές επένδυση, μηδενικού, μέτριου και μεγάλου ρίσκου. Οι αποδόσεις στο μέλλον θα κυμαίνονται από 43% έως 68% ενώ στην περίπτωση πτωτικής πορείας των αγορών, η πολιτεία θα εγγυάται 100% το σύνολο των εισφορών και κάτι παραπάνω. Οφέλη θα προκύψουν και για την ελληνική οικονομία καθώς τα κεφάλαια θα επενδύονται. Σήμερα οι ασφαλισμένοι ανέρχονται σε 300.000 από 140.000 επιχειρήσεις και το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ το οποίο σε βάθος χρόνου θα φτάσει τα 38 δισ. ευρώ.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι το ΤΕΚΑ αποτελεί μεγάλη καινοτομία καθώς διασώζει το ασφαλιστικό από την έκθεσή του στους κινδύνους του δημογραφικού. Παράλληλα δημιουργεί και αντικίνητρα για τη μαύρη εργασία με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να προσδοκούν υψηλότερες συντάξεις όχι μόνο επικουρικές αλλά και κύριες.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΤΕΚΑ Νικόλαος Τεσσαρομάτης επεσήμανε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς το ΤΕΚΑ έχει ως άξονα το τρίπτυχο, λογοδοσία , σύγχρονη διακυβέρνηση και πλήρη ενημέρωση.

Οι επενδύσεις, πρόσθεσε, θα πραγματοποιούνται με γνώμονα την εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων. Για παράδειγμα στο τέλος του εργασιακού βίου, προτείνεται στους ασφαλισμένους να επιλέξουν σε ομόλογα μηδενικού κινδύνου καθώς κανένας δε θέλει να πάρει ρίσκα λίγα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ετικέτες: