Ρεύμα: «Εκτόξευση» κατά 100% στην τιμή της χονδρικής σε μια μέρα

  • Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024 - 09:53

Μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων τόσο στην τιμή όσο και στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, για σήμερα Δευτέρα έχουμε μια πραγματική εκτόξευση σχεδόν κατά 100% στη χονδρική.

Ειδικότερα, η τιμή διαμορφώνεται για σήμερα 13 Μαΐου στα 92,14 ευρώ/MWh στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, καταγράφοντας αύξηση κατά 98,57% σε σχέση με χθες Κυριακή 12 Μαΐου, που η τιμή βρισκόταν στα 46,40 ευρώ/MWh. Με άλλα λόγια μέσα σε μια μέρα είχαμε αύξηση κατά… 45,74 ευρώ, με παράλληλη αύξηση της ζήτησης κατά σχεδόν 12%.

Κάπως έτσι «επιστρέφουμε» στα δεδομένα της περασμένης Τρίτης όταν η τιμή βρισκόταν στα 91,09 ευρώ/MWh και αφού μεσολάβησαν διαδοχικές μειώσεις και αυξήσεις, αλλά και αρκετές ώρες με μηδενικές τιμές λόγω υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, γεγονός που επέφερε και ριζικές παρεμβάσεις με περικοπές και άλλα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα ξεκινά με την τιμή του ρεύματος σε υψηλά επίπεδα και με μια κατά κάποιο τρόπο «αντεπίθεση» του φυσικού αερίου. Για σήμερα λοιπόν η τιμή βρίσκεται στα 92,14 ευρώ/MWh με τη χαμηλότερη στα 58,70 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 134,10 ευρώ/MWh.

Το ενεργειακό μίγμα

Στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής τα πρωτεία κατέχει για σήμερα το φυσικό αέριο με ποσοστό 41,09%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με 40,14%, οι εισαγωγές με 11,16%, τα υδροηλεκτρικά με 4,16% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή (0,12%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για χθες Κυριακή 12 Μαΐου οι ΑΠΕ βρίσκονταν μακράν μπροστά με ποσοστό 50,97%, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με μόλις 21,67% και τις εισαγωγές σε ποσοστό 19,98%. Εξ ου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την χαμηλή ζήτηση, σημειώθηκαν αρκετές ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές. Κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στις λιανικές τιμές λόγω των αναγκαστικών περικοπών των ΑΠΕ αφενός, καθώς και της διεύρυνσης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ για τις «κλειδωμένες» τιμές, που θα φέρουν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και έτσι πρόσθετη έμμεση επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Από αυτή την σκοπιά οι «μηδενικές τιμές» λόγω της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ δεν αποτελούν «καλό νέο» από μόνες τους…

Στα 30 ευρώ το φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να κινείται στον περιοχή των 30 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, στο σημείο αναφοράς του TTF, με βάση την τελευταία εικόνα της περασμένης Παρασκευής το φυσικό αέριο έκλεισε για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο στα 29,87 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση σε ποσοστό 0,6%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα μέσα Απριλίου και κυρίως από τις αρχές Μαΐου η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται πέριξ των 30 ευρώ/MWh, με μικρές διακυμάνσεις.

 

Πηγή: newmoney.gr

 

Ετικέτες: