Τουρισμός: Προς νέο ρεκόρ, με «βαρίδια» φόρους και τέλη

  • Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024 - 14:03

Με παρακαταθήκη επενδύσεις 5,1 δισ. πέρυσι, ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς νέα ρεκόρ φέτος, με την επιτυχία όμως να μην είναι ούτε διασφαλισμένη ούτε δεδομένη.

Την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού εξέφρασε από το βήμα της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ ο πρόεδρός του Γιάννης Παράσχης, εκφράζοντας όμως παράλληλα την ανησυχία του κλάδου για τις ενδεχόμενες επιβαρύνσεις από το τέλος παρεπιδημούντων, πέραν του τέλους ανθεκτικότητας της κλιματικής κρίσης.

Παρουσιάζοντας τις πέντε κεντρικές προτεραιότητες του ΣΕΤΕ, με ορίζοντα το 2030, ο κ. Παράσχης εντάσσει σε αυτές: τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, το ζήτημα των υποδομών, τη διαχείριση των προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα.

Αναφερόμενος στα θέματα ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, που ζητούν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων.

«Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία. Η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται» υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις υποδομές, ο Γ. Παράσχης ανέδειξε την απουσία μεγάλου συνεδριακού κέντρου στη χώρα. Ένα έλλειμμα που οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων.

«Οι επενδύσεις ύψους 5,1 δισ. είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2019 (2,7 δισ.). Η άμεση επίπτωση του κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2023 ήταν -σε τρέχουσες τιμές- 28,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του εγχώριου ΑΕΠ. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό και την έμμεση συνεισφορά του κλάδου μέσω πολλαπλασιαστών, τότε το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% του ΑΕΠ» τόνισε.

Ποιοτική αναβάθμιση και εκπαίδευση

Αναφερόμενος στις επενδύσεις και στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τόνισε: «Έχουμε ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας, καθώς τα 4-5 αστέρων ξενοδοχεία ξεπερνούν το 25% του συνόλου χάρη στις σοβαρές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, στα ξένα brands που έρχονται στη χώρα μας και στο πρώτο ελληνικό brand που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines, ανέφερε: «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το βασικό ζήτημα προς το παρόν δεν είναι η ζήτηση. Η ζήτηση κρατάει καλά. Άρα μένει να γίνουν δύο πράγματα άμεσα. Το ένα είναι η εξέλιξη και η εκπαίδευση του προσωπικού μαζί με την ανεύρεση. Πρέπει να το δούμε πιο συνολικά, γιατί μόνο με την αύξηση της εξειδίκευσης και της ενίσχυση των δυνατοτήτων μπορεί να έρθει η ουσιαστική παραγωγικότητα, άρα και η δυνατότητα να πληρώσουμε περισσότερα και να καλύψουμε με αποτελεσματικό τρόπο αυτό το έλλειμμα που φαίνεται ότι δημιουργείται όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε όλη την κοινωνία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ρυθμίσεις για Airbnb

Στην περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αιχμή τη διαμόρφωση των λειτουργικών προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα που διατίθενται διαδικτυακά σε τουρίστες μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, εστίασε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίασης της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως επισήμανε κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη (φωτ.), μετά τη νομοθετική ρύθμιση του Δεκεμβρίου, που ήταν φορολογικού χαρακτήρα, η κυβέρνηση μελετά -πέρα από τις λειτουργικές προδιαγραφές- το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου επιπρόσθετου περιορισμού που ίσως πρέπει να μπει.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Ετικέτες: