Πικρός... καφές: Πόσο αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του από 1η Ιουλίου
- Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024 - 11:34
Πικρή… γεύση αναμένεται να έχει ο καφές στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ να επανέρχεται στο 24% από το 13% που βρίσκονταν έως σήμερα.
Οι επιχειρηματίες της εστίασης φέρονται να προσανατολίζονται στο να μετακυλήσουν εξ ολοκλήρου την αύξηση στους καταναλωτές, καθώς αρκετοί ήδη, όπως λένε, απορρόφησαν την ανατίμηση του καρπού στη διεθνή αγορά.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο freddo espresso που κοστίζει σήμερα 2,50 ευρώ θα σκαρφαλώσει στα 2,80 ευρώ, ενώ ο ίδιος καφές, που κοστίζει σήμερα 3,50 ευρώ θα ανέλθει στα 4 ευρώ.
«Με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση»
Σημειώνεται πως οι τιμές στα take away προβλέπεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ επηρεάζει μόνο τον καφέ που σερβίρεται στο τραπέζι.
Μιλώντας για το γεγονός στο MEGA ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, υπογράμμισε πως «το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται πως δεν θα περάσει στον καταναλωτή και θα τον απορροφήσουν οι καφετέριες. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά του κράτους και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η μείωση των τιμών στα τρόφιμα των έμμεσων φόρων, δεν περνάει στον καταναλωτή. Τα γραφήματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τράπεζα της Ισπανίας απέδειξαν πως η μείωση είναι πρόσκαιρη και μετά ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθεί και το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς».
Το θέμα της ακρίβειας, εν συγκρίσει, μάλιστα, με χώρες όπως η Ισπανία, είναι το κεντρικό ζήτημα της ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάνοντας χρήση στοιχείων της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ».
Με τίτλο της ανάρτησης, «περνάει τελικά στις τιμές καταναλωτή ο μειωμένος ΦΠΑ ή όχι; Το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και την δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν».
Ωστόσο, συνεχίζει, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή – δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ – αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Για το ζήτημα προ ημερών εξαπέλυσε μύδρους η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη να υπογραμμίζει πως «οι ζωές των πολιτών δε γίνεται να βελτιώνονται με έκτακτα επιδόματα βάσει των εκλογικών στατιστικών του Κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι υπερήφανοι. Θέλουν λύσεις, τώρα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τις επικοινωνιακές παράτες, να μελετήσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, εκτεταμένους ελέγχους και θέσπιση της Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών».
Αντιδράσεις από την εστίαση
Στα κάγκελα είναι, όπως αναμενόταν οι επαγγελματίες της εστίασης, που ζητάνε με επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.
«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, από το 2017», σημειώνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Όπως υποστηρίζουν «ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στη μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!».
in.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ακριβότερος από σήμερα ο καφές σε καφενεία και καφετέριες - Επιστρέφει το ΦΠΑ 24%
1 Ιουλ. 2024 - 9:10 - ΦΠΑ στον καφέ: Απλησίαστες οι καφετέριες - Αύξηση κατά 11% από 1η Ιουλίου
29 Ιουν. 2024 - 13:12 - ΦΠΑ: Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές 13% σε ταξί και καφέ
20 Ιουν. 2024 - 9:50 - Ακρίβεια: Γιατί καφές και σιτάρι εκτοξεύουν τις τιμές
6 Ιουν. 2024 - 19:50 - Καφές: Καίνε οι τιμές - Τι θα καθορίσει αν θα διατηρηθεί στο 13%
1 Ιουν. 2024 - 19:12