Επίδομα παιδιού, ανεργίας: Τι αλλαγές έρχονται

  • Σήμερα - 11:43

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ανασχεδιασμό της επιδοματικής πολιτικής της χώρας. Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει δύο βασικά επιδόματα (το ανεργίας και των τέκνων) τα οποία χορηγούνται σε περισσότερους από 1,3 εκατ. πολίτες κάθε χρόνο.

Για το επίδομα τέκνων προωθείται η γενναία αύξηση του ποσού ειδικά για τους έχοντες περισσότερα από 1 παιδί (εκτός από την ακρίβεια υπάρχει και το φλέγον πρόβλημα του δημογραφικού).

Για το επίδομα ανεργίας έχει δρομολογηθεί η καλύτερη «στόχευση» και η σύνδεση με τον μισθό αυτού που χάνει τη δουλειά του.

Μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Η μέχρι τώρα λογική ήταν ότι ο ανασχεδιασμός της επιδοματικής πολιτικής θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική μείωση των δικαιούχων και λόγω της μείωσης της ανεργίας και λόγω της μείωσης των γεννήσεων ή της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Αν πάντως προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια σε μόνιμη βάση, εκτιμάται ότι πόροι θα διοχετευτούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων αποτελεί προτεραιότητα σε περιόδους ακρίβειας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr