Επιπλέον επιδότηση ρεύματος 4,2 εκατ. ευρώ για πάνω από 120.000 μικρομεσαίους

  • Σήμερα - 19:50

Επιστροφές χρεώσεων και επιπλέον επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, θα λάβουν περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις , για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν κατά την περίοδο από Φεβρουάριο 2022 έως και Δεκέμβριο 2023, μετά από τον έλεγχο και ακριβή υπολογισμό που έγινε από τους παρόχους Ενέργειας, για την επιδότηση που δικαιούνταν να λάβουν από το κράτος την εποχή της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Στον αντίποδα, λιγότερες από 2.500 φαίνεται να είναι τελικά οι επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν περίπου 1,9-2 εκατομμύρια ευρώ για ποσά που έλαβαν (περίπου 800 ευρώ αναλογικά κατά μέσον όρο) ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πώς εντοπίστηκαν

Στην πλειοψηφία τους, οι ανατροπές αυτές αφορούν κυρίως επανυπολογισμό της επιδότησης με βάση τις κιλοβατώρες που κατανάλωσαν, ο οποίος έγινε μετά την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού. Αφορά δηλαδή περιπτώσεις που λάμβαναν επιδοτήσεις με λογαριασμούς «έναντι κατανάλωσης» ως τον Δεκέμβριο του 2023 που ίσχυαν οι επιδοτήσεις. Όταν όμως εκδόθηκε ο εκκαθαριστικός με την πραγματική κατανάλωση, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχαν μεγαλύτερη ή μικρότερη από αυτή που επιδοτήθηκε στους έναντι που έρχονταν. Σε επιστροφή της επιδότησης καλούνται όσοι «έκαψαν» λιγότερο ρεύμα, ενώ είχαν επιδοτηθεί για περισσότερο.

Σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται όμως, σε όσους καλούνται να επιστρέψουν χρήματα επειδή υπερέβησαν το ανώτατο όριο κρατικής επιδότησης ανά επιχείρηση (Κανόνας De Minimis) το οποίο ισχύει πανευρωπαϊκά για λόγους (μη) νόθευσης του ανταγωνισμού και δεν μπορεί κανένας δικαιούχος να υπερβεί.

Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά επιδότησης ρεύματος που έλαβαν οι δικαιούχοι ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ, το οποίο είναι το γενικό ανώτατο όριο ανά επιχείρηση πανευρωπαϊκά. Έτσι οι πάροχοι ρεύματος εντόπισαν αυτόματα πολλούς, που καλούνται τώρα να επιστρέψουν τη διαφορά.

Σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίστηκαν και επιχειρήσεις που είχαν λάβει και άλλη κρατική επιδότηση. Ο Κανόνας de Minimis εξετάζεται αθροιστικά ανά έτος και ανά επιχείρηση, για το σύνολο των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Και στις περιπτώσεις αυτές καλούνται να επιστρέψουν τη διαφορά, κάτι που θεωρείται «το καλό σενάριο» για τις επιχειρήσεις αυτές καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο πχ για 800-1.000 ευρώ να χάσουν μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρη την επιδότηση, από άλλα προγράμματα και ενισχύσεις που δικαιούνται να λάβουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, απαγορεύεται πανευρωπαϊκά στις εθνικές κυβερνήσεις να καλύψουν οι ίδιες τα επιπλέον ποσά που καλούνται να επιστρέψουν όσοι παραβίασαν το όριο κρατικής επιδότησης, καθώς απειλούνται και η χώρα και οι επιχειρήσεις με καταδίκη για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Υπέβαλαν δηλώσεις

Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχετικά με τον επανυπολογισμό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που έγιναν από τους παρόχους Ενέργειας:

- οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι ενήμερες για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνουν

- από τους δικαιούχους ζητήθηκε να υποβάλουν και σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν έχουν υπερβεί το όριο της επιδότησης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

- πολλές επιχειρήσεις δεν συμπλήρωσαν την Υπεύθυνη Δήλωση αλλά, όταν τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, βρέθηκε ποιες έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο και ποιες όχι.

- ο επανυπολογισμός βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς περίπου 2.500 θα επιστρέψουν κάτι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές περισσότερες θα λάβουν επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Διαμαρτυρίες

Όλα ξεκίνησαν από διαμαρτυρία και επιστολές προς την κυβέρνηση που απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελτηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Όπως εκεί ανέφερε, χιλιάδες επιχειρήσεις λαμβάνουν «Έκτακτους Λογαριασμούς» που έχουν εκδοθεί ως επί το πλείστον την 29/06/2024, περιλαμβάνοντας ως χρέωση μόνον την επιστροφή της κρατικής επιδότησης, «ζητώντας πρακτικά από τους επιχειρηματίες την ανεπίτρεπτη, κατά την απόψή μας, επιστροφή των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, που έλαβαν την περίοδο εκείνη σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης τους από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, «στις χρεώσεις αυτές προχώρησαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετά το «πράσινο φως», που έλαβαν από την Πολιτεία με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/Δ ΗΕ/62035/1037 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3268/ΤΕΥΧΟΣ Β’), η οποία εκδόθηκε την επομένη των Ευροεκλογών, ήτοι την 10.06.2024, όπου δόθηκε επί της ουσίας το δικαίωμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προβούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως την 30.06.2024 στην έκδοση ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών με τους οποίους θα ζητούν την επιστροφή των ως άνω επιδοτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (….) Και μάλιστα εντός ασφυκτικών και ανελαστικών προθεσμιών, όπως φαίνεται από τους εκδοθέντες λογαριασμούς, οι οποίοι φέρουν ως προθεσμία εξόφλησης την 19/07/2024 ή την 23/07/2024, θέτοντας την λειτουργία των επιχειρήσεων σε κίνδυνο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι πάροχοι προχωρούν άμεσα πλέον και με μικρές οφειλές στην διακοπή της ηλεκτροδότησης, γεγονός καταστροφικό για τις επιχειρήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου βρισκόμαστε εν μέσω ίσως του θερμότερου καλοκαιριού τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και της τουριστικής περιόδου, η οποία είναι σε εξέλιξη».

 

Πηγή: protothema.gr