Τιμολόγια: Ποιοι θα πάρουν και πότε τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

  • Σήμερα - 11:15

Κοντά στα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα αναμένεται να είναι η βάση για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για τον Αύγουστο προκειμένου να απορροφήσει την μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις τσουχτερές αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» στις αρχές του επόμενου μήνα, αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν στους λογαριασμούς τους πάνω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα, χρέωση η οποία θα καλύψει όλα τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια πράσινου και κίτρινου χρώματος. Δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των μέτρων στήριξης, τα σταθερά μπλε τιμολόγια τα οποία από τη φύση τους έχουν την ίδια χρέωση για διάστημα από 6 έως 12 μήνες αλλά και οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρξει έγκριση από την Κομισιόν του πλαισίου στήριξης προκειμένου να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ

Η κυβέρνηση επιστρέφει στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης, επτά μήνες μετά τον τερματισμό του προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών που επιδεινώνουν η αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα, οι δυσλειτουργίες στην μεταφορά ενέργειας στη Νοτιανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στο πλαίσιο λειτουργίας της ενιαίας αγοράς ενέργειας, αλλά και η ένταξη στο σύστημα των ακριβών θερμικών μονάδων που επιστρατεύονται τις βραδινές ώρες για να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Κατά την ανακοίνωση χθες των έκτακτων μέτρων για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι το ακριβές ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου όταν το υπουργείο θα έχει μια συνολική εικόνα για την διαμόρφωση των τιμών των πράσινων τιμολογίων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρισμού.

Έως τις 500 κιλοβατώρες

Εκείνο όμως που είναι σαφές είναι η περίμετρος της επιδότησης η οποία θα είναι κλιμακωτή και θα δοθεί σε όλα τα νοικοκυριά με όριο της 500 kWh και θα αφορά την πρώτη αλλά και την δεύτερη κατοικία. Μεγαλύτερη επιδότηση αναμένεται να δοθεί στους ευάλωτους καταναλωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου αλλά και του νέου ΚΟΤ για τους πολύτεκνους.

Οι καταναλωτές θα δουν την ελάφρυνση στους λογαριασμούς τους για το μήνα Αύγουστο στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν από τους παρόχους τους το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση αφορά μόνο το κόστος του ρεύματος και όχι τις υπόλοιπες χρεώσεις τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές ούτως ή άλλως. Αυτές αφορούν τα τέλη χρήσης συστήματος μεταφορά και δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, τα ΥΚΩ για να έχουν φθηνό ρεύμα τα νοικοκυριά παντού και το ΕΤΜΕΑΡ που είναι το ειδικό τέλος για την στήριξη των ΑΠΕ που πληρώνουν άπαντες.

Στις επιδοτήσεις ο φόρος

Την έκτακτη επιχορήγηση των τιμολογίων θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από πόρους που θα αντληθούν από τον ειδικό φόρο που θα επιβάλλει η κυβέρνηση στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου. Αν και ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε χθες να αναφερθεί στο ύψος των πόρων που θα αντληθούν εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Το ακριβές ύψος του ειδικού αυτού τέλους δεν ανακοινώθηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις επίσης στις αρχές του επόμενου μήνα όταν θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς για τον Ιούλιο. Μέχρι και σήμερα πάντως 18 Ιουλίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 137,56 € ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας αύξηση που προσεγγίζει το 40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ως αποτέλεσμα του εκρηκτικού κοκτέιλ εσωτερικών και εξωγενών παραγόντων που έχει οδηγήσει σε ένα νέο ράλι τιμών.

Η διάρκεια του φαινομένου είναι ήδη μια εβδομάδα και θα κρατήσει μερικές ημέρες ακόμα, εκτίμησε χθες ο κ. Σκυλακάκης. «Αν δούμε τις εκτιμήσεις της αγοράς στα προθεσμιακά συμβόλαια, δεν θα συνεχιστεί τον Αύγουστο. Δεν είναι πάντα καλό εργαλείο πρόβλεψης τα προθεσμιακά, όμως είναι μια ένδειξη» είπε.

Τι να επιλέξω

Σε ποιο βαθμό θα δημιουργηθούν νέοι συσχετισμοί στα χρωματιστά τιμολόγια από το πλέγμα των μέτρων της κυβέρνησης αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής πάντως το μπλε σταθερό τιμολόγιο δείχνει να κερδίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς τους προσφέρει την ασφάλεια και την σταθερότητα των τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα από 6 έως 12 μήνες.

Πριν την νέα κρίση τιμών και όσο διατηρούνταν χαμηλά οι τιμές του ρεύματος στην χονδρική και το κίτρινο προσέλκυε πολλούς καταναλωτές, πολιτική που ενίσχυαν πολύ και οι πάροχοι με χαμηλές ταρίφες για να «ξεβολέψουν» όσους είναι «παρκαρισμένοι» στο πράσινο τιμολόγιο.

Εκτιμάται μάλιστα ότι με τις τρέχουσες τιμές των μπλε τιμολογίων, οι οποίες δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πολιτική hedging των προμηθευτών (προαγορές ηλεκτρικής ενέργειας για αντιστάθμιση κινδύνου) τα σημερινά σταθερά προγράμματα χρέωσης θα παραμείνουν φθηνότερα ακόμη και από τα επιδοτούμενα πράσινα.

πηγή: protothema