ΑΑΔΕ - Eispraxis: Έως το φθινόπωρο οι αυτόματες κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • Σήμερα - 10:29

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους κακοπληρωτές της εφορίας, καθώς έως το φθινόπωρο αναμένεται να βγει στον «αέρα» το σύστημα αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το project έχει διάρκεια ετών και έχει λάβει αλλεπάλληλες αναβολές και καθυστερήσεις, αλλά το αργότερο έως το φθινόπωρο θα είναι σε παραγωγή το σύστημα κατασχέσεων της ΑΑΔΕ, Eispraxis για όσους «ξέχασαν» να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία.

Δημιουργείται, έτσι, ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την διασταύρωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τον οφειλέτη από ποικίλες υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του και διεξάγοντας αναλύσεις κινδύνου και συμπεριφοράς, ενώ θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται και οι ρυθμίσεις ενημερώνοντας αυτόματα τον φορολογούμενο για τις βεβαιωμένες οφειλές του.

Με το πού μία οφειλή μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμη, οι κατασχέσεις θα προωθούνται αυτόματα από το σύστημα, χωρίς άλλη διαμεσολάβηση ή ειδοποίηση.

Δεδομένα θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, Taxis, Icisnet, Elenxis, Κτηματολόγιο, τράπεζες, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΚΕΑΟ, ΓΕΜΗ, ενώ θα υπάρχει συνεργασία και με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων από τις δικές τους βάσεις δεδομένων.

Στο μικροσκόπιο του ελέγχου θα μπαίνουν και λογαριασμοί συζύγων, τέκνων, εταίρων και συνυπόχρεων των οφειλετών, προχωρώντας ακόμα σε αυτή την περίπτωση σε κατασχέσεις εφόσον ανακαλυφθούν παρατυπίες.

Το ηλεκτρονικό «μάτι» στοχεύει να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία πολλαπλασιάζονται έχοντας ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να εισπράξει όσα περισσότερα γίνεται, συμβάλλοντας έτσι στα δημόσια έσοδα.

Καθώς οι μεγαλοοφειλέτες συνήθως φροντίζουν να μην έχουν κάτι το οποίο μπορεί να κατασχεθεί, το νέο σύστημα φροντίζει να παρακολουθεί την κάθε τους κίνηση προκειμένου να τους… «τσακώσει».