ΕΑΣ Νάξου: «Μειωμένη η παραγωγή της Πατάτας Νάξου, δεν θα φυτέψουν τώρα οι παραγωγοί»

  • Σήμερα - 10:07

Την ώρα που εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μίλησε στην εκπομπή «Prime» του ERT News για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον πρωτογενή τομέα της Νάξου η λειψυδρία που πλήττει το νησί.

Στη Νάξο, ο τριτογενής τομέας έχει εξασφαλίσει νερό μέσω αφαλατώσεων (και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στον τουρισμό), διευκρίνισε ο Δ. Καπούνης. Αντιθέτως, για τις καλλιέργειες και τον πρωτογενή τομέα γενικά, όπως είπε, «νερό δεν υπάρχει και υφίσταται τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο φέτος αλλά από πέρυσι».

Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Τους 1.800 τόνους έφθασε φέτος η παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε., όταν πέρυσι ήταν 6.000 τόνοι. Η μείωση είναι μεγάλη, 70%. Η ποιότητα, πάντως, είναι ίδια. Απλώς υπάρχει μισοκαρπία. Δεν έχουμε νερό να ποτιστεί η πατάτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όγκος».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε ότι την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, τη δεύτερη μέσα στο έτος που παραδοσιακά οι παραγωγοί της Νάξου φυτεύουν την πατάτα τους, «δεν θα φυτευτεί καθόλου το προϊόν και έτσι δεν θα υπάρχει Πατάτα Νάξου στην αγορά». Επεσήμανε, κατόπιν, ότι στην, πάντοτε αυτάρκη, Νάξο ήδη παρατηρείται αύξηση στα εισαγόμενα προϊόντα (ντομάτες, πιπεριές, κλπ) καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καλλιέργεια οπωροκηπευτικών εδώ. Δεν μπορούμε πλέον να παράγουμε. Είναι κακό αυτό. Η εισροή εισαγόμενων προϊόντων αποτυπώνεται στην αγορά. Θα υπάρχουν εισαγωγές και πατάτας...».

Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης ανέφερε εκ νέου ότι με τη λειψυδρία θα έχει πρόβλημα και η κτηνοτροφία στη Νάξο: «Τα ζώα θα πιούν το υφάλμυρο νερό που έχουμε, αλλά θα εμφανίσουν προβλήματα υγείας ενώ δεν θα έχουν και την παραγωγή γάλακτος που πρέπει». Διευκρίνισε, πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στη Νάξο δεν υπάρχουν κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης κάλεσε την Πολιτεία να καταρτίσει «πρόγραμμα και μελέτες» ώστε «να μπορέσει να σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα».