Τι πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις για συνεργασία ΕΤΕπ – τραπεζών

  • Σήμερα - 12:45

Προσοχή στην στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση δίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Γιάννης Τσακίρης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις πρόσφατες υπογραφές συμφωνιών της ΕΤΕπ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας νέα συνεργασίας με τη μορφή ενός προγράμματος εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα ο κ. Τσακίρης αναφέρει ότι «η πρόσβαση σε ρευστότητα παραμένει εξίσου σημαντική, οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Αυτό θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι ανταγωνιστικές, διασφαλίζοντας ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας στο μέλλον. Για άλλη μια φορά, η ΕΤΕπ δηλώνει έτοιμη να τις υποστηρίξει».

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕτεΠ υπογραμμίζει ότι «οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης στο πλαίσιο αυτής της νέας πρωτοβουλίας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανακουφίσουν τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου, όχι μόνο βοηθάμε στην άμεση ανάκαμψή τους μετά την πανδημία, αλλά και ενισχύουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής τους».

«Με την πρόσβαση των τραπεζών σε χρηματοδότηση να έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως, η ΕΤΕπ στρέφεται σε άλλα εργαλεία, όπως οι εγγυήσεις, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Παρέχοντας κάλυψη πιθανών πιστωτικών ζημιών και κεφαλαιακή ελάφρυνση στα εγγυημένα κεφάλαια, οι εγγυήσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση ανάληψης μεγαλύτερων πιστωτικών κινδύνων και να αυξήσουν τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων», προσθέτει ο κ. Τσακίρης.

Αναφερόμενος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, ο κ. Τσακίρης, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και το δημοσιογράφο, Αλέκο Λιδωρίκη, επισημαίνει ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία, χρησιμοποιώντας τις εγγυήσεις που παρέχει η ΕΤΕπ προκειμένου να διοχετευθούν σε ελληνικές επιχειρήσεις κεφάλαια με ευνοϊκότερους όρους.

Τα ισχυρά δίκτυά τους και η βαθιά κατανόηση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος διασφαλίζουν ότι η χρηματοδότηση φτάνει στις επιχειρήσεις που τη χρειάζονται περισσότερο, αποτελεσματικά και αποδοτικά. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απόδειξη του ρόλου της ΕΤΕπ στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, συμβάλλουμε στη διασφάλιση θέσεων εργασίας, στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην προώθηση ενός ανθεκτικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», τονίζει.

Ο κ.Τσακίρης επισημαίνει ότι η ΕΤΕπ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα που λαμβάνουμε για την προώθηση ενός ευημερούντος, βιώσιμου και ανταγωνιστικού μέλλοντος για όλες τις επιχειρήσεις εντός της ΕΕ. Ανυπομονούμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει αυτή η συνεργασία στην ελληνική οικονομία, αναφέρει.

Συνεργασία ΕΤΕπ – εμπορικών τραπεζών

Η ΕΤΕπ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας συμφώνησαν μια νέα συνεργασία με τη μορφή ενός προγράμματος εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ δεσμεύτηκε να καλύψει δάνειο-προς-δάνειο το 50% των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν σε χαρτοφυλάκια νέων χρηματοδοτήσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα χορηγήσουν οι τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς.

Ως αποτέλεσμα, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις με 250 έως 3.000 εργαζόμενους θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους μέσω των τεσσάρων τραπεζών για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και των επενδύσεών τους, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι νέες αυτές συμφωνίες, οι οποίες αποτελούν μέρος πανευρωπαϊκού προγράμματος εγγυήσεων της ΕΤΕπ, αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά νέα κεφάλαια ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ προς επιλέξιμες εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα, αν ληφθούν υπόψη οι ίδιοι πόροι και οι πόροι τρίτων που αναμένεται να αντληθούν.

Τι προβλέπει η συμφωνία – Πως λειτουργεί – Πώς εξασφαλίζονται οι ευνοϊκοί όροι για τις επιχειρήσεις

Η ΕΤΕπ δίνει εγγύηση στις τράπεζες, η οποία καλύπτει σε ποσοστό 50% πιθανές ζημίες που μπορεί να προκύψουν σε χαρτοφυλάκια νέων δανείων προς μεσαίες επιχειρήσεις που οι τράπεζες δεσμεύονται να χτίσουν στον προβλεπόμενο ορίζοντα (2 χρόνια). Δηλαδή, αν ένα δάνειο που τελεί υπό την εγγύηση της ΕΤΕπ καταπέσει, η ΕΤΕπ θα καλύψει εντός 60 ημερών τις ζημίες που έχουν προκύψει για την τράπεζα.

Σε αντάλλαγμα για την παροχή της εγγύησης, οι τράπεζες αποδίδουν στην ΕΤΕπ προμήθεια εγγύησης και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μετακυλύουν τυχόν όφελος που προκύπτει από την εγγύηση στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή τις δανειζόμενες επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί λόγω της ύπαρξης της εγγύησης, η τράπεζα να μπορεί να χρεώσει χαμηλότερο επιτόκιο στις επιχειρήσεις ή να τις δανείσει με λιγότερες ή καθόλου εξασφαλίσεις ή να τις δανείσει μεγαλύτερο ποσό, για μεγαλύτερη διάρκεια, κτλ.

Οπότε, στις περιπτώσεις αυτές, οι όροι δανεισμού θα είναι ευνοικότεροι από ό,τι θα ήταν χωρίς την εγγύηση της ΕΤΕπ.

Ποια δάνεια είναι επιλέξιμα: Επιλέξιμα για κάλυψη από την εγγύηση είναι δάνεια για την κάλυψη τόσο αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, όσο και επενδυτικών σχεδίων εταιριών μεσαίου μεγέθους (MidCaps), σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΤΕπ, δηλαδή εταιριών με 250-3000 εργαζόμενους, οι οποίες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε κλάδο (πλην των κλάδων που κλασσικά εξαιρούνται από την ΕΤΕπ, όπως όπλα, τυχερά παίγνια, καπνά κτλ).

Συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί και με τις 4 συστημικές τράπεζες για συνολικό ποσό εγγύησης 700 εκατ. ευρώ που θα καλύψει συνολικό χαρτοφυλάκιο νέων δανείων 1.4 δισ. ευρώ.

Άρα, η εγγύηση της ΕΤΕπ θα συμβάλλει στην εισροή την επόμενη διετία 1.4 δισ. ευρώ νέου χρήματος προς όφελος εταιριών μεσαίου μεγέθους, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι ίδιοι πόροι και πόροι τρίτων που αναμένεται να αντληθούν, η εγγύηση της ΕΤΕπ αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 2 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος που υλοποιήθηκε επιτυχώς στην Ελλάδα το 2022 από την ΕΤΕπ σε συνεργασία και πάλι με τις 4 συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Πανευρωπαικού Ταμείου Εγγυήσεων (“European Guarantee Fund – EGF”), τα σχεδόν 900 εκατ. ευρώ εγγυήσεων που δόθηκαν από την ΕΤΕπ συνέβαλλαν στη διάθεση νέων δανείων συνολικού ύψους 1.4 δισ. ευρώ και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 12 μηνών μόνο.

Πότε χρονικά ξεκινά η διάθεση δανείων: Η περίοδος διάθεσης των δανείων έχει ήδη ξεκινήσει και διαρκεί έως 2 χρόνια (ή έως την εξάντληση του προυπολογισμού που έχει διαθέσιμο η κάθε τράπεζα), με τη διάθεση δανείων να έχει ήδη ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά: Αφορά εταιρίες μεσαίου μεγέθους (MidCaps) σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΤΕπ, δηλαδή εταιρίες με 250-3.000 εργαζομένους. Δεν υπάρχει περιορισμός σχετικά με τους κλάδους δραστηριοποίησης των εταιριών (πλην των κλάδων που κλασσικά εξαιρούνται από την ΕΤΕπ, όπως όπλα, τυχερά παίγνια, καπνά κτλ) και τα δάνεια μπορούν να καλύπτουν τη χρηματοδότηση τόσο αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, όσο και επενδυτικών σχεδίων.

Χρονική διάρκεια δανείου και ύψος χορηγούμενου ποσού: Τα μέγιστα ποσά και μέγιστες διάρκειες μπορεί να διαφέρουν ανά τράπεζα, σύμφωνα με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε συναλλαγής. Γενικά, το μέγιστο ποσό μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει τα 20-40 εκατ. ευρώ ανά δάνειο και ανά εταιρία σε ενοποιημένη βάση και οι χρονικές διάρκειες κυμαίνονται κατά περίπτωση από 1 έως 7-10 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ