Φορολογική συμμόρφωση: Οκτώ στους 10 πληρώνουν στην ώρα τους

  • Σήμερα - 8:47

Υψηλά ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, με τις επιχειρήσεις κυρίως να πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ  των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων) και λιγότερο του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης:

-               ΦΠΑ: Από τα 7,378 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 5,973 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,96%.

-               Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.

-               Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,46% καθώς από τα 884,70 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 685,32 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε διαμορφωθεί στο 68,37% για να φθάσει στο 77,15% τον Μάιο.

Την ίδια στιγμή 3.319 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις προσέφυγαν στην ΑΑΔΕ αμφισβητώντας πράξεις της φορολογικής διοίκησης. Από αυτούς δικαιώθηκαν 944 ενώ οι υπόλοιπες προσφυγές απορρίφθηκαν . Ειδικότερα απορρίφθηκαν 2.263 απορρίφθηκαν, και 105 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν. Επίσης  7 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία. Με βάση τα στοιχεία της φορολογική διοίκησης από τις υποθέσεις που απορρίφθηκαν οι 1.155 έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Στα θετικά της διαδικασίας είναι ότι πλέον η προσφυγή γίνεται ηλεκτρονικά. Δηλαδή,  οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφυγές τους προς την εφορία για λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και τα συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται μόνο σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip) μέσω της εφαρμογής. Η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, ήτοι www.aade.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet.

Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου. Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει:

• τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,

• την προσβαλλόμενη πράξη,

• τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,

• τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.

capital.gr

Ετικέτες: